Termőföldről egyenesen a szemétdombra?!- A maradék étel új élete

FFC12.
Egy korábbi cikkünkben már szót ejtettünk az élelmiszer pazarlásáról és annak globális vonatkozásairól, most összegyűjtöttünk néhány javaslatot, amik segíthetnek, hogy a háztartásukban kevesebb ételt kelljen a kukába dobni.

Az ENSZ Fenntarthatósági Fejlesztési Célok 12.3 pontjához kapcsolódva született tehát ez a cikkünk, melynek célja többek között az egy főre jutó globális élelmiszer-hulladék felére csökkentése a kiskereskedelem és a fogyasztók szintjén, valamint az élelmiszerveszteség csökkentése a termelési és ellátási láncok mentén.

20180627 elelmiszerbank tanyer 345Hazánkban a kereskedelmi pazarlás csökkentésének érdekében már évek óta hatékony kampányok futnak a hiper- és szupermarketek esetében, több nagy élelmiszerlánc is vállalja, hogy az el nem adott termékeiket különböző utakon eljuttatják a rászorulóknak.
Egyik ilyen út lehet a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, mely 2005 óta végzi áldásos munkáját, céljuk, hogy kapcsolatot teremtsenek az országunkban felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és az arra rászorulók között, ezzel elősegítsék a szegénység, az éhezés és az alultápláltság csökkenését Magyarországon.
A szervezet csak 2017-ben 8.000 tonna még felhasználható élelmiszert mentett meg.

Nézzük akkor, hogy otthon mi mit tehetünk.
Vegyük például a pékárukat, a legtöbb szemét egyes kutatások szerint ugyanis ebből keletkezik, pedig egy-két apró dologgal már sokat tehetünk ellene.
20180627 elelmiszerpazarlas pekaru 345

Az első és legfontosabb szabály, hogy ne vásároljunk belőle túl sokat, ha tudjuk, hogy úgy sem tudunk egyszerre nagy mennyiséget elfogyasztani, akkor ne kenyeret vegyünk, hanem inkább zsemlét, kiflit, vagy akár szeletlelt kenyeret, ami tovább friss marad, főleg ha hűtőben tároljuk, ha ezek után is maradna meg azt nyugodtan le lehet fagyasztani és később felhasználva ugyanolyan friss lesz.
Ennél még egyszerűbb, ha a kicsit száraz kenyeret pirítósként vagy melegszendvicsként fogyasztjuk el, illetve akár lekockázva, sütőben megpirítva tökéletes levesbetétet varázsolhatunk belőle.

Sokszor ott hagyjuk a boltok polcain a csúnya zöldségeket, sőt talán nem is találkozunk velük, de ugyanolyan finomak és ízletesek, mint a tökéletes társaik.Ha tehetjük, inkább válasszuk az ilyen zöldségeket, gyümölcsöket, ugyanis sokszor még olcsóbban is hozzájuk juthatunk a szépséghibáik miatt. 20180727 csunya zoldseg ngHazánkban még inkább az a jellemző, hogy sokszor be sem jutnak a boltok polcaira az ilyen zölségek, gyümölcsök, hanem a termelők és az alkalmazottak viszik haza saját fogyasztásra.

Konyhai hulladék felhasználásra elsőre kicsit meglepőnek tűnhet, de az is megoldás lehet, ha főzünk belőle. Egy kis kreativitással a maradék, kissé fonnyadt zöldségekből például remek alaplét lehet készíteni, amit akár lefagyasztva sokáig tudunk tárolni.

Nagy-Britanniában már egy mobiltelefonos applikációt és honlapot is létrehoztak, mely a segítségünkre lehet, hogy mit kezdjünk a megmaradt élelmiszerekkel.
Az alkalmazás olyan recept ötletekhez biztosítja a hozzáférést, amelyek segítségével gyorsan, finom ételeket készíthetünk a fel nem használt, nem romlott élelmiszerek segítségével.
Az applikáció nem, viszont a honlap elérhető nálunk is.
(https://www.lovefoodhatewaste.com/recipes).

Ehhez hasonló ötlettel szolgál a Magyar Élelmiszerbank Egyesület „Esélyt az ételnek program”, ahol szintén jó kis recepteket tudunk találni, úgy hogy mi adhatjuk meg milyen alapanyagot szeretnénk felhasználni. (http://eselytazetelnek.hu/)

Az egyszerűen elkészíthetőtől a bonyolult receptekig sok minden megtalálható, tehát válogassunk bátran és ne dobjuk ki egyből a megmaradt élelmiszereket!

Forrás: maradeknelkul.hu; vous.hu; elelmiszerbank.hu20180627 elelmiszerpazarlas maradekbol fozes 700