Geotúrák a Déli-Bakonyban (keleti rész, Veszprém térsége)

Veszprem Benedek-hegy

A Déli-Bakony keleti térsége rendkívül gazdag földtani, ökológiai, néprajzi és régészeti értékekben. Egy igazi geopolisz is itt található: a kavicsfogú álteknőséről is híres Veszprém a legizgalmasabb geológiájú megyeszékhely. A látványos Vár-hegyen és Séd-szurdokon túl ismerje meg Ön is a Tekeres-völgy Ördögrágta-szikláját és a Csatár-hegy (föld)történetét! A térségben induló geotúrákon szó eshet a bándi korallzátonyokról, a herendi szenes mocsarakról, a Prédikálószék jura ammoniteszeiről és a Szentgáli-kőlikról – de nem feledkezünk meg a terület gazdag élővilágáról és a szentgáli bronzkori tűzkőbányászat földtani hátteréről sem.

A Déli-Bakonyban, illetve Veszprém környékén alábbi geotúra-vezetőink szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeken tud tájékozódni):


Czibula Gy BakonyaljaCzibula György

Kő kövön MARAD...

Nincs még egy olyan érdekes megyeszékhely, mint Veszprém, hiszen itt akár a belvárosban is elindulhatunk egy földtani sétára, és itt valóban tanúi lehetünk a földtani örökség és az épített környezet, a történelem összefonódásának.  Ha a zajos várostól távolabbra vágyunk, induljunk el a szentgáli tiszafás egyik csendes ösvényén, fedezzük fel Hölgykő rejtélyes várát Csehbánya mellett az erdőben, vagy ismerkedjünk meg Herend eldugott földtani feltárásaival. Ha mindehhez kell egy, a környéket jól ismerő geotúra-vezető, akkor lépjen kapcsolatba velem!
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Déli-Bakonyban.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz pont hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Raffai Csilla

Raffai Cs D-Bakony IRaffai Csilla vagyok, turisztikai tanácsadó, idegenvezető és geotúra-vezető. Fő célkitűzésem, hogy szórakozva, könnyedén tanuljunk és ismerjük meg a várost és környékét, ahol élünk vagy rövidebb-hosszabb időt eltöltünk!
Bárhová is utazom, a gondtalan időtöltés mellett szeretem és keresem az egyedi és autentikus tematikus városnézéseket, a nemzeti parkok vezetett túráit. A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének adjunktusaként magam is igyekszem Veszprémet és környékét „másképp” megmutatni az érdeklődőknek. A geotúra erre nyújt tökéletes megoldást!
Márpedig Veszprém egy igazi geológiai csemege: el sem kell hagynunk a várost, és igazi unikumok tárulnak elénk. Nem véletlen, hogy több jeles földrajztudósunk, pl. Laczkó Dezső, Cholnoky Jenő és Lóczy Lajos munkássága nyomán Veszprém geológiai értelemben amolyan klasszikussá vált. Megyeszékhelyünk egy igazi geopolisz: a Benedek-hegy, a Séd völgye, de még a Vár utca épületei és utcaburkolata is tálcán kínálják a felfedeznivalókat. A veszprémi élettelen természeti értékek mentén tett geológiai barangolásunk egy időutazás, ahol millió éves léptekkel haladunk: a triász időszaktól napjainkig terjedő 260 millió évet pár óra alatt oda-vissza megjárjuk a résztvevőkkel. A geológiai érdekességek mellett szólunk a város történelméről, művészetéről, az ember alkotta látnivalókról is.  
A Veszprém másképp tematikus városnéző sétái Veszprémet és környékét mutatják be az érdeklődő közönségnek a geológia és a kulturális attrakciók mentén. Geológiával foglalkozó sétáim jelenleg: Malomsorsok a Séd völgyében, MalomKERÉKtúra (kerékpárral a Séd völgyében), Séta a Benedek-hegy körül, valamint Geológiai barangolások Veszprém megyében (Bánd, Szentgál, Herend, Csehbánya stb.).
Forduljatok hozzám bizalommal, hogy együtt nyithassuk ki Veszprém „geológiai kincsesládáját”!

E-mail: csilla.raffai  kukac gmail pont com
Telefon: +36 20 824 4675
Weboldal Veszprém másképp 

 

 

800x600

Lakótelepi gyermekként sok kortársamhoz hasonlóan akkor találkoztam először a geológiával mikor Pataki Attila elrúgott egy bizonyos követ (feltehetőleg egy kvarckavicsot) és amerre az gurult, arra ment tovább.

Később – alsó tagozatosként – mint az iskolai természetjáró kör tagja hétvégéim jelentősebb részét a Dunántúl természeti értékeinek felfedezésével töltöttem. Akkor is és később is azzal mentem tanáraim, nevelőim és persze nem utolsó sorban szüleim agyára hogy engem mindig a részletek vonzottak. A részletek, amikért érdemes megállni picit, azok az érdekességek, amelyek színesebbé tehetik a szürkés hétköznapokat. Azt tapasztaltam, hogy a csodáért nem kell messzire utazni, a csodákért elég közelebb hajolni.

Miért is kellene elmennünk környezetünk felfedezésre váró értékei mellett, mikor van aki segíthet felfedezni azokat? Erre való egy geotúravezető. Erre való vagyok én, aki elkísér, aki elmesél és nem hagy elmenni látható és láthatatlan csodák mellett. Mert azok itt vannak körülöttünk.

Itt élek a Bakony kapujában ez az én igazi hazám és itt az ideje, hogy a sok jót, amit itt kaptam azzal viszonozzam, hogy másokkal is megszerettessem ezt a páratlan világot.

Néhány éve Gannán a Bakony ékszerdobozának – legnagyobb elfogultsággal mondhatom – legszebb drágakövén üzemeltetünk feleségemmel együtt egy vendégházat, ahol várjuk a környéket felfedezni vágyó turistákat, családokat, baráti társaságokat. Ezért aztán különösen nagy örömmel töltött el mikor a Bakony-Balaton Geopark a Bakonyalján indított képzést. Így válhattam geotúravezetővé így bővülhetett szolgáltatásaink köre, hiszen most már vendégeink igénybe vehetik geotúravezetői szolgálataimat. Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra