Geotúrák a Keszthelyi-hegységben

Keszthelyi-hg Bazaltutca

A Keszthelyi-hegységben az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György

Kő kövön MARAD...

A Balaton számos kilátópontról belátható a Keszthelyi-hegység fokozatosan emelkedő dolomit platójáról. A hegység másik, „sötétebb” arca a bazalt: Kovácsi-hegy, Tátika és társai. Akármerre indulunk, erdőrezervátumokon, jégkori reliktum növények termőhelyén és értékes, meleg és száraz gyepeken vezet utunk, nem is beszélve a számtalan orchideáról, ami itt honos. Mindezek ősi tengerek mosta sziklákkal, szurdokokkal és meredek hegyoldalakkal övezve... És akinek a felszín nem elég, van itt jó néhány barlang is, egyik másik több ezer méter hosszúságú. A balatonederecsi Csodabogyós-barlang ráadásul látogatható, kúszva-mászva felfedezhető!
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Keszhelyi-hegységben.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Szentes Szilard dr Keszthelyi-hg webDr. Szentes Szilárd

„Hirtelen letörése nyugat es észak felé, bazalt környezete északon, a Héviz nevezetes forrása délnyugati sarkán mindmegannyi motivumok, amelyek a Keszthelyi dolomithegységet fölöttébb érdekessé és tüzetesebb vizsgálatát ajánlatossá teszik.”

Keszthelyiként gyerekkoromtól túrázom a Keszthelyi-hegységben és a Balaton-felvidéken. Mindjobban érdekelt a Balaton és az azt körülvevő táj természeti szépségei és kultúrtörténeti emlékei. Egyetemi éveimet a gödöllői Szent István Egyetemen töltöttem, ahol agrármérnök diplomát szereztem. A tájtól ekkor sem szakadtam el, diplomadolgozatomat a térség gyepeiből készítettem. PhD dolgozatomban szintén vizsgáltam ezen élőhelyeket. Az egyetem elvégzése után „visszatértem” és Rezibe költöztem családommal. 2014-től 2016-ig a Bakonyerdő Zrt. ökoturisztikai vezetőjeként dolgoztam. Itt a gyenesdiási Természet Háza Látogatóközpont és az őshonos háziállatfajtáinkat bemutató Festetics Imre Állatpark szakmai irányítását végeztem. Ekkor irányult figyelmem a hegység földtana felé és végeztem el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezető képzését. Munkakörömnek köszönhetően már nem egyedül jártam a hegység turistaútjait, hanem számos ismeretterjesztő túrát vezettem kisebb-nagyobb csoportoknak a környék erdeiben. Jelenleg családi vállalkozásunkban geotúra-vezetőként mutatom be és népszerűsítem a méltatlanul elhanyagolt, látnivalóktól hemzsegő Keszthelyi-hegység egy olyan arcát, amelyről az útikönyvek (sajnos) nem írnak. Célunk, hogy a táj természeti értékei mellett bemutassuk az azokkal szervesen összefüggő néprajzi és gasztronómiai érdekességeket is. Fedezd fel a Keszthelyi-hegység természeti és gasztronómiai titkait, tarts velem geotúráimon. KÓSTOLJ BELE A KESZTHELYI-HEGYSÉGBE!

Facebook oldal: https://www.facebook.com/turafalok/
E-mail: szentes[pont]tura[kukac]gmail[pont]com
Telefon: +36 30 507 5706