Geotúrák a Pápai-Bakonyalján

Bakonyalja

A Pápai-Bakonyalja területe talán éppen arra egy kitűnő példa, hogy nem csupán a „klasszikus”, széles körben ismert bakonyi tájakat érdemes felkeresnünk. Ismerje meg okleveles geotúra-vezető partnereinkkel e térség változatos értékeit: a döbröntei eocén mészkőszirt várromját, az egykor malmokat hajtó langyos forrásokat Tapolcafőn, az Örvény-tó homoklepényét, a Töpéri-kőfejtő barlangját, a Csurgó-kút vízesését és mészkődombját!

A Pápai-Bakonyalja területén alábbi geotúra-vezetőink szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeken tud tájékozódni):


Czibula Gy BakonyaljaCzibula György

Kő kövön MARAD...

Lakhelyem, a Pápai-Bakonyalja szinte valamennyi ösvényét ismerem, itt nem fordulhat elő meglepetés! Ha mégis, akkor az csak a túrák során előbukkanó lábatlan gyík, egy ritka orchidea, vagy egy ritka ősmaradvány lehet. Ez a tájegység úgy érzem, nem kellőképpen ismert és bemutatott, ezért több olyan túrát is vezetek erre, amelyeknek nem titkolt célja a környék népszerűsítése. Több túra résztvevője nyilatkozott már úgy: nem gondolta volna, hogy ez a vidék ennyi érdekességet tartogat, és most, hogy bepillantást nyert az értékek tárházába, szívesen visszajönne. Az iharkúti dinoszaurusz leletek, megannyi eocén ősmaradvány, jégkori reliktumokat rejtő láprétek, a döbröntei várrom, és még sok más látványosság, mind-mind egy-egy túra célpontja!   
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Bakonyalján.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz pont hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Nemeth R Bakonyalja v2Németh Rita

Dícsértessék a Bakony!

Várom mindazokat, akik szeretnének egy csodálatos világot megismerni úgy, hogy egy kellemes séta közben a táj rejtett értékei kitárulkoznak.
Diákként egy nagyszerű pedagógus tett a természetjárás szerelmesévé, és minden, ami most is fontos az életemben, ebből a szerelemből fakad. Általános iskolai tanárként az ő példáját járva vezettem egy túraszakosztályt 12 éven keresztül, majd családom életformájává vált a természet részeként élni, a természetért élni. Bakonyjákón 2004-ben létrehoztuk a Forrás Vendégházat, hogy a 2 hektáros pihenőparkban feltörő forrásunk, a patakok csobogása, az erdő élővilága lehetőséget biztosítson mások számára is ezt az életformát megélni. Családok, baráti társaságok részére gyalogos- és erdei kisvonatos túrákat szervezek, általános és középiskolás korosztály számára erdei iskolai programokat állítok össze.
A közvetlen környezetünk letűnt korokról mesél, őseink életéről, szokásvilágáról, letűnt mesterségekről. Lábunk alatt megbújó kövek, vagy fölénk magasodó sziklaszirtek már évmilliók történetét hordozzák.
Nagy örömmel vettem részt a Bakony–Balaton Geopark szervezésében a Bakonyalján indított geotúra-vezető képzésen. Most már geotúra-vezetőként várom vendégeinket, hogy vendégházunk környezetének geológiai érdekességeit és a Bakonyalja természeti csodáit, tudományos értékeit megismertethessem kisvonatos és gyalogos kalandozásainkon.

E-mail: info kukac forrasvendeghaz pont hu
Weboldal: www.forrasvendeghaz.hu
Telefon: +36 30 956 4211


Gaborne Sardy J BakonyaljaSárdy Julianna

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született...

Ha érdekelnek a kevesek által ismert ösvények, erdő rejtette kőtengerek, bizarr formájú hévforráskúpok, bazaltorgona-oszlopok, kőbányák sziklafalai, kövületek… akkor a GEOTÚRÁT, e forradalmian új módját a természetjárásnak Neked találták ki! Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, családias, baráti légkörben kirándulni a Balaton-környéki hegyekben vagy a Bakony tájain, csatlakozzatok!
A szervezett túrákra előzetes egyeztetés alapján, az igényeitekhez igazítva kerül sor: a könnyű, 2–3 órás sétától az egész napos „teljesítménytúráig”. Osztálykirándulásokhoz, természetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon tartalmas túrázási lehetőséget.
A Pápai-Bakonyalja csodálatos világ, ahol a Kisalföld szelíd síkága összeölelkezik a Bakony vadregényes tájával. Izgalmas geotúrák sorával várlak Téged is! Akár Döbrönte várának – mintegy 50 millió évvel ezelőtt élt – csigák és kagylók vázmaradványaitól ékesített falai között jársz, akár az erdő rejtette Csurgó-kút megkövült szénaboglyához hasonlító mésztufa halmánál élvezed az arcodra hulló hűvös vízpermetet, vagy a világhírű iharkúti dinoszaurusz lelőhely gigantikus méretű szakadékait szemléled, életre szólóan szép élményekben lehet részed. Eközben a geotúra-vezető kitárja előtted az Idő Kapuját, és visszavezet e táj lebilincselően mozgalmas földtani múltjába: tengerelöntések, hullámok ostromolta szigetek, tomboló vulkánok eleven világába.
Földrajz-biológia szakos gimnáziumi tanár, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztálya munkatársa és geotúra-vezetője vagyok. A Bakony–Balaton Geopark ügye szívügyem, itt élek, itt tanítok és tanulok, missziómnak tekintem, hogy minél nagyobb számban nyerjetek itt beavatást, és csatlakozzatok az időutazók egyre bővülő táborához. Hívlak Benneteket, hogy együtt járhassuk az idő ösvényeit ebben a százarcú, izgalmas geoparadicsomban!

E-mail: sardyjulia kukac bfnp pont hu
Telefon: +36 30 491 0061


 

 

 

800x600

Lakótelepi gyermekként sok kortársamhoz hasonlóan akkor találkoztam először a geológiával mikor Pataki Attila elrúgott egy bizonyos követ (feltehetőleg egy kvarckavicsot) és amerre az gurult, arra ment tovább.

Később – alsó tagozatosként – mint az iskolai természetjáró kör tagja hétvégéim jelentősebb részét a Dunántúl természeti értékeinek felfedezésével töltöttem. Akkor is és később is azzal mentem tanáraim, nevelőim és persze nem utolsó sorban szüleim agyára hogy engem mindig a részletek vonzottak. A részletek, amikért érdemes megállni picit, azok az érdekességek, amelyek színesebbé tehetik a szürkés hétköznapokat. Azt tapasztaltam, hogy a csodáért nem kell messzire utazni, a csodákért elég közelebb hajolni.

Miért is kellene elmennünk környezetünk felfedezésre váró értékei mellett, mikor van aki segíthet felfedezni azokat? Erre való egy geotúravezető. Erre való vagyok én, aki elkísér, aki elmesél és nem hagy elmenni látható és láthatatlan csodák mellett. Mert azok itt vannak körülöttünk.

Itt élek a Bakony kapujában ez az én igazi hazám és itt az ideje, hogy a sok jót, amit itt kaptam azzal viszonozzam, hogy másokkal is megszerettessem ezt a páratlan világot.

Néhány éve Gannán a Bakony ékszerdobozának – legnagyobb elfogultsággal mondhatom – legszebb drágakövén üzemeltetünk feleségemmel együtt egy vendégházat, ahol várjuk a környéket felfedezni vágyó turistákat, családokat, baráti társaságokat. Ezért aztán különösen nagy örömmel töltött el mikor a Bakony-Balaton Geopark a Bakonyalján indított képzést. Így válhattam geotúravezetővé így bővülhetett szolgáltatásaink köre, hiszen most már vendégeink igénybe vehetik geotúravezetői szolgálataimat. Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra