Geotúra-vezetés a Pápai-Bakonyalján

Bakonyalja

A Pápai-Bakonyalja területe talán éppen arra egy kitűnő példa, hogy nem csupán a „klasszikus”, széles körben ismert bakonyi tájakat érdemes felkeresnünk. Ismerje meg okleveles geotúra-vezető partnereinkkel e térség változatos értékeit: a döbröntei eocén mészkőszirt várromját, az egykor malmokat hajtó langyos forrásokat Tapolcafőn, az Örvény-tó homoklepényét, a Töpéri-kőfejtő barlangját, a Csurgó-kút vízesését és mészkődombját!

A Pápai-Bakonyalja területén alábbi geotúra-vezetőink szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeken tud tájékozódni):


Czibula Gy BakonyaljaCzibula György

Kő kövön MARAD...

Van 5 perce a természetvédelemre? Erre a kérdésre ezt szoktam válaszolni: erre egy élet is kevés! Ennek jegyében dolgozom és töltöm a szabadidőmet otthon és máshol is. Célom, hogy a geotúrák alkalmával a résztvevőket az egyes geológiai értékek bemutatásán, megismertetésén keresztül azok megőrzésére „hangoljam”. Remélem, egyre többen leszünk azok, akik a minket körülvevő természeti környezethez a megóvás és a megőrzés attitűdje mentén közelít.
Szerelmem a Bakony. Húszas éveim végén ez a nagy szerelem hozott a Pápa melletti Döbröntére. Az otthonom, ez a bakonyi apró zsákfalu rengeteg természeti és kulturális értékkel bír. Elég csak felgyalogolni a falu felett magasodó Szarvaskő várához, és kitárul a táj, a kövek pedig mesélni kezdenek. Ennek a mesének leszek én a narrátora, ha velem tartasz a geotúrámon!
Mindezt felismerve megalakítottuk a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet és létrehoztuk a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás korosztály számára erdei iskolai programokat, kézműves foglalkozásokat és természetesen geotúrákat szervezünk, melyekről bővebb információt az alábbi elérhetőségeken tudunk adni.

E-mail: szarvashaz[kukac]szarvashaz[pont]hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J BakonyaljaGáborné Sárdy Julianna

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született...

Ha érdekelnek a kevesek által ismert ösvények, erdő rejtette kőtengerek, bizarr formájú hévforráskúpok, bazaltorgona-oszlopok, kőbányák sziklafalai, kövületek… akkor a GEOTÚRÁT, e forradalmian új módját a természetjárásnak Neked találták ki! Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, családias, baráti légkörben kirándulni a Balaton-környéki hegyekben vagy a Bakony tájain, csatlakozzatok!
A szervezett túrákra előzetes egyeztetés alapján, az igényeitekhez igazítva kerül sor: a könnyű, 2–3 órás sétától az egész napos „teljesítménytúráig”. Osztálykirándulásokhoz, természetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon tartalmas túrázási lehetőséget.
A Pápai-Bakonyalja csodálatos világ, ahol a Kisalföld szelíd síkága összeölelkezik a Bakony vadregényes tájával. Izgalmas geotúrák sorával várlak Téged is! Akár Döbrönte várának – mintegy 50 millió évvel ezelőtt élt – csigák és kagylók vázmaradványaitól ékesített falai között jársz, akár az erdő rejtette Csurgó-kút megkövült szénaboglyához hasonlító mésztufa halmánál élvezed az arcodra hulló hűvös vízpermetet, vagy a világhírű iharkúti dinoszaurusz lelőhely gigantikus méretű szakadékait szemléled, életre szólóan szép élményekben lehet részed. Eközben a geotúra-vezető kitárja előtted az Idő Kapuját, és visszavezet e táj lebilincselően mozgalmas földtani múltjába: tengerelöntések, hullámok ostromolta szigetek, tomboló vulkánok eleven világába.
Földrajz-biológia szakos gimnáziumi tanár, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztálya munkatársa és geotúra-vezetője vagyok. A Bakony–Balaton Geopark ügye szívügyem, itt élek, itt tanítok és tanulok, missziómnak tekintem, hogy minél nagyobb számban nyerjetek itt beavatást, és csatlakozzatok az időutazók egyre bővülő táborához. Hívlak Benneteket, hogy együtt járhassuk az idő ösvényeit ebben a százarcú, izgalmas geoparadicsomban!

E-mail: sardy[pont]bfnpi[kukac]gmail[pont]com
Telefon: +36 30 491 0061


Harcos A BakonyaljaHarcos Attila

A csodáért nem kell messzire utazni, a csodákért elég közelebb hajolni

Lakótelepi gyermekként sok kortársamhoz hasonlóan akkor találkoztam először a geológiával mikor Pataki Attila elrúgott egy bizonyos követ (feltehetőleg egy kvarckavicsot) és amerre az gurult, arra ment tovább.
Később – alsó tagozatosként – mint az iskolai természetjáró kör tagja hétvégéim jelentősebb részét a Dunántúl természeti értékeinek felfedezésével töltöttem. Akkor is és később is azzal mentem tanáraim, nevelőim és persze nem utolsó sorban szüleim agyára, hogy engem mindig a részletek vonzottak. A részletek, amikért érdemes megállni picit, azok az érdekességek, amelyek színesebbé tehetik a szürkés hétköznapokat. Azt tapasztaltam, hogy a csodáért nem kell messzire utazni, a csodákért elég közelebb hajolni.
Miért is kellene elmennünk környezetünk felfedezésre váró értékei mellett, mikor van, aki segíthet felfedezni azokat? Erre való egy geotúra-vezető. Erre való vagyok én, aki elkísér, aki elmesél, és nem hagy elmenni látható és láthatatlan csodák mellett. Mert azok itt vannak körülöttünk.
Itt élek a Bakony kapujában, ez az én igazi hazám, és itt az ideje, hogy a sok jót, amit itt kaptam, azzal viszonozzam, hogy másokkal is megszerettessem ezt a páratlan világot.
Néhány éve Gannán a Bakony ékszerdobozának – legnagyobb elfogultsággal mondhatom – legszebb drágakövén üzemeltetünk feleségemmel együtt egy vendégházat, ahol várjuk a környéket felfedezni vágyó turistákat, családokat, baráti társaságokat. Ezért aztán különösen nagy örömmel töltött el mikor a Bakony–Balaton Geopark a Bakonyalján indított képzést. Így válhattam geotúra-vezetővé, így bővülhetett szolgáltatásaink köre, hiszen most már vendégeink igénybe vehetik geotúra-vezetői szolgálataimat.

E-mail: harcos.attila[kukac]gmail[pont]com
Weboldal: www.bokretavendeghaz.hu
Telefon: +36 20 770 4748


Nemeth R Bakonyalja v2Németh Rita

Dícsértessék a Bakony!

Várom mindazokat, akik szeretnének egy csodálatos világot megismerni úgy, hogy egy kellemes séta közben a táj rejtett értékei kitárulkoznak.
Diákként egy nagyszerű pedagógus tett a természetjárás szerelmesévé, és minden, ami most is fontos az életemben, ebből a szerelemből fakad. Általános iskolai tanárként az ő példáját járva vezettem egy túraszakosztályt 12 éven keresztül, majd családom életformájává vált a természet részeként élni, a természetért élni. Bakonyjákón 2004-ben létrehoztuk a Forrás Vendégházat, hogy a 2 hektáros pihenőparkban feltörő forrásunk, a patakok csobogása, az erdő élővilága lehetőséget biztosítson mások számára is ezt az életformát megélni. Családok, baráti társaságok részére gyalogos- és erdei kisvonatos túrákat szervezek, általános és középiskolás korosztály számára erdei iskolai programokat állítok össze.
A közvetlen környezetünk letűnt korokról mesél, őseink életéről, szokásvilágáról, letűnt mesterségekről. Lábunk alatt megbújó kövek, vagy fölénk magasodó sziklaszirtek már évmilliók történetét hordozzák.
Nagy örömmel vettem részt a Bakony–Balaton Geopark szervezésében a Bakonyalján indított geotúra-vezető képzésen. Most már geotúra-vezetőként várom vendégeinket, hogy vendégházunk környezetének geológiai érdekességeit és a Bakonyalja természeti csodáit, tudományos értékeit megismertethessem kisvonatos és gyalogos kalandozásainkon.

E-mail: info[kukac]forrasvendeghaz[pont]hu
Weboldal: www.forrasvendeghaz.hu
Telefon: +36 30 956 4211


Szabo B BakonyaljaSzabó Béla

Vidd magaddal haza a természet csodáit, fényképen!

Talán egy kakukktojás vagyok a geotúra-vezetők között. Nincsen erdőmérnöki, biológus, földrajztanári végzettségem, nem vagyok geológus, geográfus. Igaz, egykoron pedagógus diplomát szereztem. Mindig vonzott az ember és a természet kapcsolata, szeretem a táj sokszínűségét, amely megnyugtat és egyben munkára is inspirál.
Hivatásos fotográfus, fotóművész vagyok. Számomra a FOTOGRÁFIA egy életforma. Munkatársa voltam 1986-tól napi- és hetilapoknak, a FotóArt Magazinnak, a Természetfotó Magazin szakírója és szerkesztőjeként tevékenykedtem. Szabadúszó fotográfusként dolgozom.
Igyekszem átadni tudásomat és a fotográfia szeretetét minél szélesebb körben. Tanítottam művészeti iskolában, tanítok felnőtt szakképzésben és előadok a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Karán. Nyaranta diákoknak vezetek fotótáborokat, többek között a Bakonyban.
Egy véletlennek köszönhetően ismerkedtem meg Rómer Flóris 1860-ban megjelent „A Bakony” c. könyvével, amely inspirációt adott, hogy 150 év távlatából végigjárjam a tudós bencés szerzetes útvonalát, fényképezőgéppel. Ebből születet meg a 15. könyvem 2013-ban „A Bakony, dr. Rómer Flóris nyomában. Vallomások képekben, fényképezőgéppel” címmel.
Sajnálom, hogy nem korábban szereztem tudomást a Bakony–Balaton Geopark geotúra vezető képzéséről. Az itt megszerzett tudást remekül lehetett volna kamatoztatni a fényképezéseim során.
Fotótúrákat, workshopokat több mint másfél évtizede vezetek idehaza, valamint Erdély, Szerbia, Ausztria, Balti-tenger, Dolomitok, Norvégia, Izland, Madeira, Csehország és Szlovákia, Horvátország csodás vidékeire, így van némi tapasztalatom.
Ez adta az ötletet, hogy egy új típusú geotúrát teremtsek, ahol ötvöződik a fényképezés és a geotúrázás. A természet, tájfényképezés szerelmeseit és a geotúrázás rajongóit várom az általam szervezett programokra, legyenek akár kezdők, vagy már tapasztaltak. Rendelkezzenek akár egyszerű kompakt fényképezőgéppel, vagy komoly felszereléssel.

E-mail: belafoto[kukac]t-online[pont]hu
Weboldal: www.belafoto.hu
Telefon: +36 30 959 2760

 

 

 

800x600

Lakótelepi gyermekként sok kortársamhoz hasonlóan akkor találkoztam először a geológiával mikor Pataki Attila elrúgott egy bizonyos követ (feltehetőleg egy kvarckavicsot) és amerre az gurult, arra ment tovább.

Később – alsó tagozatosként – mint az iskolai természetjáró kör tagja hétvégéim jelentősebb részét a Dunántúl természeti értékeinek felfedezésével töltöttem. Akkor is és később is azzal mentem tanáraim, nevelőim és persze nem utolsó sorban szüleim agyára hogy engem mindig a részletek vonzottak. A részletek, amikért érdemes megállni picit, azok az érdekességek, amelyek színesebbé tehetik a szürkés hétköznapokat. Azt tapasztaltam, hogy a csodáért nem kell messzire utazni, a csodákért elég közelebb hajolni.

Miért is kellene elmennünk környezetünk felfedezésre váró értékei mellett, mikor van aki segíthet felfedezni azokat? Erre való egy geotúravezető. Erre való vagyok én, aki elkísér, aki elmesél és nem hagy elmenni látható és láthatatlan csodák mellett. Mert azok itt vannak körülöttünk.

Itt élek a Bakony kapujában ez az én igazi hazám és itt az ideje, hogy a sok jót, amit itt kaptam azzal viszonozzam, hogy másokkal is megszerettessem ezt a páratlan világot.

Néhány éve Gannán a Bakony ékszerdobozának – legnagyobb elfogultsággal mondhatom – legszebb drágakövén üzemeltetünk feleségemmel együtt egy vendégházat, ahol várjuk a környéket felfedezni vágyó turistákat, családokat, baráti társaságokat. Ezért aztán különösen nagy örömmel töltött el mikor a Bakony-Balaton Geopark a Bakonyalján indított képzést. Így válhattam geotúravezetővé így bővülhetett szolgáltatásaink köre, hiszen most már vendégeink igénybe vehetik geotúravezetői szolgálataimat. Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4