Geotúrák a Balaton-felvidék keleti részén

Bf1

Ez a térség a Balatonfő és a Balaton-felvidék keleti részét fedi le. Itt találjuk a Dunántúl legidősebb kőzetét, az ősi Pannon-tenger üledékeiből álló kenesei magaspartokat, a világhírű Forrás-hegyi feltárást (Felsőörs), a vörös homokkő „hazáját” és a Lóczy-barlangot is. Kevés helye van hazánknak, ahol ilyen kis területen ilyen sok kőzetfajta tud „mesélni” évmilliók történéseiről!

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett turisztikai látogatóhelyünkön (Lóczy-barlang, Balatonfüred) Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Balaton-felvidék keleti területén alábbi geotúra-vezetőnk szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula Gyorgy 2Czibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

Szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni. A megrázkódtatások után, már kamasz fejjel, szerencsére jó kezek közé kerültem. Földrajz tanárom nemcsak a tudomány kapuit nyitotta meg előttem, hanem vele tettem az első igazi kirándulásokat, előbb kerékpárral, majd gyalog. Később barátaimmal jószerivel bejártuk kis hazánk minden zugát. Nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence. Innét egyenes út vezetett a soproni alma materbe, ahol kitanultam az erdőmérnök szakmát, melyet egy tanári képesítéssel egészítettem ki. Már akkor is a természetvédelem jelentette a fő csapásvonalat, most is ezzel foglalkozom, munkaidőben és a szabadidőmben egyaránt.
Szerelmem a Bakony. Húszas éveim végén ez a nagy szerelem hozott a Pápa melletti Döbröntére. A szerelem azóta is tart. Ennek jegyében megalakítottuk a Bakonyalja Barátai (BAB) Egyesületet és létrehoztuk a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás korosztály számára erdei iskolai programokat, kézműves foglalkozásokat és túrákat szervezünk. Ezen kívül szívesen látunk baráti társaságokat, családokat is a házban. Programbázisunk immár hagyományos elemei a geotúrák, melyekről bővebb információt az alábbi elérhetőségeken tudunk adni.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Bf 1Gáborné Sárdy Julianna (P!)

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Segítünk Neked abban, hogy a „Balatoni Riviéra” a szőlőhegyek, présházak, fürdőzés mellett egy másik, rejtettebb arcát is felfedje előtted, hogy egy jó hangulatú geotúra során az odautazó „időutazóvá” alakulhasson át! Elérkezett az idő, hogy a káptalanfüredi Köcsi-tó vörös sziklái elmeséljék, mit éltek át a déli félgömb sivatagában, hogy a felsőörsi geológiai tanösvény egykori tengeraljzatán járva, vagy a Malom-völgy mészkőbordájáról letekintve megelevenedjen az Egyenlítő-közeli langyos Tethys-tenger élőlényektől hemzsegő világa! Végre fellapozzuk a Pannon-tó bibliáját a kenesei magaspart rétegei között, kikapcsolódásképpen pedig a Koloska-völgy csobogó forrása fölé tornyosuló „triász gigász” címet érdemlő dolomit sziklák árnyékában veszünk újabb lendületet a következő „kövezős” hétvégéhez. Mert aki egyszer magába szívta a hamisítatlan geotúra hangulatot, az soha többé nem tud leszokni róla!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 491 0061


Pardi M gtv Bf IPardi Melinda (P!)

„Kutasd a múltat a mában, és őrizd meg a jövőben!”

Kirándulásaim, táborozásaim során folyamatosan csodálkoztam rá a Balaton-felvidék természeti szépségeire, Cholnoky Jenő szavaival élve „a mindig szép Balatonra”: egyre jobban nőtt a szerelem e táj és a természet, a geológia iránt. Geográfusi tanulmányaim, geotúra-vezetői képzéseim során további izgalmas, mesélő kincseket találtam a természet kifogyhatatlan geo-kincseskamrájában. Itt végeztem el első geotúra-vezetői képzésemet, így még inkább közel áll a szívemhez ez a térség. A felfedező geotúrák során megismerjük a Balaton-felvidék keleti részét, mely igen változatos korú és különleges geológiájú térség, a mottója ez lehetne: „kis terület, nagy változatosság”. A Dunántúl legidősebb kőzetét, a kvarcfillitet a balatonfőkajári Somlyó-hegyen csodálhatjuk meg. Több száz millió éves kora miatt sok mindent átélt, ezért bőven akad miről mesélnie: a különböző földtörténeti korokban sokat mozgott, sok változás érte, de nem tűnt el: alkalmazkodott, sőt át is alakult! Innen nem messze, de időben sokkal később hullámzott az ősi Pannon-tenger, melynek látványos üledéksorából áll a magaspart Balatonkenesénél, ami a védett tátorjánról is híres. Felsőörs is bővelkedik világhírű földtani kincsekben: a Forrás-hegyi geológiai tanösvényen végighaladva felelevenedik előttünk az egykori tengerek élőlényektől nyüzsgő világa, a Lovasi-sédben megcsodálhatjuk a jelen kori kőzetképződést: édesvízi mészkőből álló lépcsőket pillanthatunk meg megbújva a patakban, de mindezt felülről is szemlélhetjük a Miske-szikla kiemelkedő mészkőbordájáról. Balatonalmádinál a vörös szín veszi át az uralmat: ez a vörös homokkő birodalma, mely messzi félsivatagokról mesél a Köcsi-tónál. Balatonfürednél már a fehér szín az uralkodó: ismét egy ősi tengeraljzaton sétálunk. A Koloska-völgyben bizarr dolomitsziklák kísérnek minket az úton, míg a föld mélyébe szállva a Lóczy-barlang mészkőfalában érdekes gumókat pillanthatunk meg. A Bakony–Balaton Geopark munkatársaként hívok mindenkit a felfedező időutazásokra.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 323 1201

Geotúrák, geoesemények

augusztus 2017
h k sze cs p szo v
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
szeptember 2017
h k sze cs p szo v
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

Bakony-Balaton UNESCO Globalis Geopark logo web jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra