Geotúrák a Balaton-felvidék keleti részén

Bf1

Ez a térség a Balatonfő és a Balaton-felvidék keleti részét fedi le. Itt találjuk a Dunántúl legidősebb kőzetét, az ősi Pannon-tenger üledékeiből álló kenesei magaspartokat, a világhírű Forrás-hegyi feltárást (Felsőörs), a vörös homokkő „hazáját” és a Lóczy-barlangot is. Kevés helye van hazánknak, ahol ilyen kis területen ilyen sok kőzetfajta tud „mesélni” évmilliók történéseiről!

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett turisztikai látogatóhelyünkön (Lóczy-barlang, Balatonfüred) Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Balaton-felvidék keleti területén alábbi geotúra-vezetőnk szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula Gyorgy 2Czibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

Szőlők és présházak, kilátással a Balatonra, ezernyi történelmi emlék, a Tihanyi-félsziget Európa Diplomás területe fogadják az ide látogatókat. A geológiai látnivalók közt talán a legnevezetesebbek Tihany bizarr hévforráskúpjai. A félszigetről kilépve, e táj alapszíne a mélyvörös, a Balaton-felvidéki Homokkőnek köszönhetően, mely ausztráliai vörös hangulatot kölcsönöz a naplementéknek. A táj keleti pereme, a kenesei magas parttal már átvezet minket a szomszédos Mezőföldre, és ennek megfelelően itt már a löszpusztákra jellemző növényzet maradványaival találkozunk, így például a tátorjánnal.  Innét, Balatonkeneséről élvezhető Magyarország egyik legcsodálatosabb panorámája!
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a Geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Balaton-felvidéken.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Bf 1Gáborné Sárdy Julianna (P!)

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Segítünk Neked abban, hogy a „Balatoni Riviéra” a szőlőhegyek, présházak, fürdőzés mellett egy másik, rejtettebb arcát is felfedje előtted, hogy egy jó hangulatú geotúra során az odautazó „időutazóvá” alakulhasson át! Elérkezett az idő, hogy a káptalanfüredi Köcsi-tó vörös sziklái elmeséljék, mit éltek át a déli félgömb sivatagában, hogy a felsőörsi geológiai tanösvény egykori tengeraljzatán járva, vagy a Malom-völgy mészkőbordájáról letekintve megelevenedjen az Egyenlítő-közeli langyos Tethys-tenger élőlényektől hemzsegő világa! Végre fellapozzuk a Pannon-tó bibliáját a kenesei magaspart rétegei között, kikapcsolódásképpen pedig a Koloska-völgy csobogó forrása fölé tornyosuló „triász gigász” címet érdemlő dolomit sziklák árnyékában veszünk újabb lendületet a következő „kövezős” hétvégéhez. Mert aki egyszer magába szívta a hamisítatlan geotúra hangulatot, az soha többé nem tud leszokni róla!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 491 0061


Pardi M gtv Bf IPardi Melinda (P!)

„Kutasd a múltat a mában, és őrizd meg a jövőben!”

Kirándulásaim, táborozásaim során folyamatosan csodálkoztam rá a Balaton-felvidék természeti szépségeire, Cholnoky Jenő szavaival élve „a mindig szép Balatonra”: egyre jobban nőtt a szerelem e táj és a természet, a geológia iránt. Geográfusi tanulmányaim, geotúra-vezetői képzéseim során további izgalmas, mesélő kincseket találtam a természet kifogyhatatlan geo-kincseskamrájában. Itt végeztem el első geotúra-vezetői képzésemet, így még inkább közel áll a szívemhez ez a térség. A felfedező geotúrák során megismerjük a Balaton-felvidék keleti részét, mely igen változatos korú és különleges geológiájú térség, a mottója ez lehetne: „kis terület, nagy változatosság”. A Dunántúl legidősebb kőzetét, a kvarcfillitet a balatonfőkajári Somlyó-hegyen csodálhatjuk meg. Több száz millió éves kora miatt sok mindent átélt, ezért bőven akad miről mesélnie: a különböző földtörténeti korokban sokat mozgott, sok változás érte, de nem tűnt el: alkalmazkodott, sőt át is alakult! Innen nem messze, de időben sokkal később hullámzott az ősi Pannon-tenger, melynek látványos üledéksorából áll a magaspart Balatonkenesénél, ami a védett tátorjánról is híres. Felsőörs is bővelkedik világhírű földtani kincsekben: a Forrás-hegyi geológiai tanösvényen végighaladva felelevenedik előttünk az egykori tengerek élőlényektől nyüzsgő világa, a Lovasi-sédben megcsodálhatjuk a jelen kori kőzetképződést: édesvízi mészkőből álló lépcsőket pillanthatunk meg megbújva a patakban, de mindezt felülről is szemlélhetjük a Miske-szikla kiemelkedő mészkőbordájáról. Balatonalmádinál a vörös szín veszi át az uralmat: ez a vörös homokkő birodalma, mely messzi félsivatagokról mesél a Köcsi-tónál. Balatonfürednél már a fehér szín az uralkodó: ismét egy ősi tengeraljzaton sétálunk. A Koloska-völgyben bizarr dolomitsziklák kísérnek minket az úton, míg a föld mélyébe szállva a Lóczy-barlang mészkőfalában érdekes gumókat pillanthatunk meg. A Bakony–Balaton Geopark munkatársaként hívok mindenkit a felfedező időutazásokra.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 323 1201

Geotúrák, geoesemények

június 2019
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2019
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

Bakony-Balaton UNESCO Globalis Geopark logo web jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra