Geotúrák a Balaton-felvidék keleti részén

Bf1

Ez a térség a Balatonfő és a Balaton-felvidék keleti részét fedi le. Itt találjuk a Dunántúl legidősebb kőzetét, az ősi Pannon-tenger üledékeiből álló kenesei magaspartokat, a világhírű Forrás-hegyi feltárást (Felsőörs), a vörös homokkő „hazáját” és a Lóczy-barlangot is. Kevés helye van hazánknak, ahol ilyen kis területen ilyen sok kőzetfajta tud „mesélni” évmilliók történéseiről!

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett turisztikai látogatóhelyünkön (Lóczy-barlang, Balatonfüred) Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Balaton-felvidék keleti területén alábbi geotúra-vezetőnk szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula Gyorgy 2Czibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

Szőlők és présházak, kilátással a Balatonra, ezernyi történelmi emlék, a Tihanyi-félsziget Európa Diplomás területe fogadják az ide látogatókat. A geológiai látnivalók közt talán a legnevezetesebbek Tihany bizarr hévforráskúpjai. A félszigetről kilépve, e táj alapszíne a mélyvörös, a Balaton-felvidéki Homokkőnek köszönhetően, mely ausztráliai vörös hangulatot kölcsönöz a naplementéknek. A táj keleti pereme, a kenesei magas parttal már átvezet minket a szomszédos Mezőföldre, és ennek megfelelően itt már a löszpusztákra jellemző növényzet maradványaival találkozunk, így például a tátorjánnal.  Innét, Balatonkeneséről élvezhető Magyarország egyik legcsodálatosabb panorámája!
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a Geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Balaton-felvidéken.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz pont hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Bf 1Sárdy Julianna (P!)

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Segítünk Neked abban, hogy a „Balatoni Riviéra” a szőlőhegyek, présházak, fürdőzés mellett egy másik, rejtettebb arcát is felfedje előtted, hogy egy jó hangulatú geotúra során az odautazó „időutazóvá” alakulhasson át! Elérkezett az idő, hogy a káptalanfüredi Köcsi-tó vörös sziklái elmeséljék, mit éltek át a déli félgömb sivatagában, hogy a felsőörsi geológiai tanösvény egykori tengeraljzatán járva, vagy a Malom-völgy mészkőbordájáról letekintve megelevenedjen az Egyenlítő-közeli langyos Tethys-tenger élőlényektől hemzsegő világa! Végre fellapozzuk a Pannon-tó bibliáját a kenesei magaspart rétegei között, kikapcsolódásképpen pedig a Koloska-völgy csobogó forrása fölé tornyosuló „triász gigász” címet érdemlő dolomit sziklák árnyékában veszünk újabb lendületet a következő „kövezős” hétvégéhez. Mert aki egyszer magába szívta a hamisítatlan geotúra hangulatot, az soha többé nem tud leszokni róla!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: sardyjulia kzukac bfnp hu
Telefon: +36 30 491 0061


Varga E Bf1Varga Ernő (P!)

Kalandozások térben és időben...

Amikor már eleged van a mókuskerékből, és csendre vágysz. Amikor ki akarsz szakadni a hétköznapokból. Amikor hátat akarsz fordítani a valóságnak, és szembe akarsz fordulni a természettel. Vedd a hátizsákod, vedd az érzéseidet, töröld el a határokat, és indulj el! Amíg a természetben vagy, nincsenek hétköznapok, nincsenek határok. Pihenni egy völgyben, vízért menni a forráshoz, és tudni valamit ,amit más nem: ez a szabadság. Észre sem veszed, hogy történelmet tanulsz éppen vagy földrajzot. Aztán mikor visszatérsz, kiderül, hogy más ember lettél. Láttál régen elmúlt tengereket, hegyeket, sziklákat. Ami eddig fontos volt, talán már nem is az. Indulj el! Gyere velem!
Varga Ernő vagyok, geológus, földtudományi kutató, fenntarthatóság és reziliencia szakember, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum közművelődési munkatársa. Szerelmese vagyok a Balatonnak és a Föld történetének. Ez indított arra, hogy elvégezzem a geopark geotúra-vezető képzésének Balaton-felvidék keleti részét megismertető modulját. Több mint tíz éve vezetek túrákat külföldön és belföldön, a Szivárvány Rendezvényszervező Iroda égisze alatt. A Bakony–Balaton Geopark együttműködő partnereként örömmel és szeretettel invitálok mindenkit, tartson velem egy utazásra … térben és időben.

E-mail: v.j.erno kukac gmail pont com
Telefon: +36 30 936 7101

 

 

Geotúrák, geoesemények

június 2024
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra