Geotúrák a Keleti-Bakonyban

K-Bakony Romai-furdo

Egy geotúra-vezető kíséretében a Keleti-Bakonyban miocén tengerparti kalandozásokban lehet részünk, miközben gyöngykavicsokat, osztrigazátonyokat és művészi szépségű csigaházakat látunk. Követhetjük a víz útját a Tési-fennsík óriás víznyelőitől a hegylábi karsztos tavakig, de láthatunk cserszömörcés ördögszántást és barlangos szurdokvölgyet is. Az erdők és sziklagyepek élővilága mellett kultúrtörténeti különlegességekkel is megismerkedhetünk: szélmalmok, kerektemplom, római kváderköves gát...

A Keleti-Bakony térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György

Kő kövön MARAD...

Azt tapasztaltam az elmúlt években, hogy a Bakony megismerését csak elkezdeni lehet, befejezni sohasem. Olyan ez, mint a kvantumfizika: minél mélyebbre megy az ember a szubatomi részecskék világába, annál inkább érzi, hogy érdemesebb a „Nagy Egészre” koncentrálni. Nos, a Bakony Mítosz sem egyéb, mint ennek az egységnek egyfajta leképződése. Jelen van itt megannyi élettelen és élő természeti érték, no meg az ember alkotta világ, a kultúra, és persze maga a bakonyi ember. Mindezt összefogja, áthatja az az energia, amit szeretnék a geotúráimon résztvevőkkel együtt megtapasztalni és átélni. A Bakony–Balaton Geopark partnereként, a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesület szervezésében a Keleti-Bakonyban is várom a geotúrázó gyerekeket, felnőtteket. Bővebb információért lépjen kapcsolatba velem!

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Kali-mGáborné Sárdy Julianna

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Ha az ember úgy tekint Tihanyra, mint egy, a Balatonba nyúló kis ékszerdobozra, ennek párját megtalálhatja a Káli-medencében, ami egy Balaton felé nyíló amfiteátrumhoz hasonlítható. Itt csaknem az egész földtörténet színpadra lép, az idős palakőzetektől a „Vörös Káli” homokkő országán vagy a „Fehér Káli” mészkő és dolomit tengeraljzatán keresztül a „Fekete Káli” bazaltvulkánjaiig. A Pannon-tó kőtengereinek fehéres-sárgás színvilága tovább gazdagítja palettát.  Meg sem kísérlem e helyen bemutatni azt a hihetetlen geológiai gazdagságot, ami itt fogad Titeket. Gyertek el, és nézzük meg együtt!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 491 0061


Nagy Gabor gtv K-Bakony 2Nagy Gábor

A kövek mesélnek...

Felnőtt fejjel szerettem bele a természetbe. Eleinte amatőr természetfotózással kezdtem. Ezzel együtt járt, hogy egyre beljebb és beljebb merészkedjem az erdőbe. 2013-ban hoztam létre egy blogot, ahol az általam készített fotókat megosztottam, de egy év elteltével rájöttem, hogy csupán a képek látványa nem elégíti ki az érdeklődők étvágyát. 2014-ben az egész oldalt megújítottam, és a képek mellé immár izgalmas útleírások, interjúk, cikkek is kerültek és történelmi helyszínek is színesítették a repertoárt. Olyan nagy érdeklődésre tett szert az oldal ezután, amire magam sem számítottam. Azóta több tízezren olvasták cikkeimet, és mára az ország egyik legnagyobb turisztikai blogjaként tartják számon. A Megnézlek Magyarország blog cikkeit több, országos hírnévvel rendelkező, oldal is leközölte.
Feleségemmel együtt rengeteg helyet bejártunk az országban, és megmutattunk azokat a blog hasábjain, valamint az azonos néven futó Facebook oldalon. Mindazok, akik figyelemmel kísérik ezt a munkát, azok tudják, hogy amolyan szívügyem a Bakony. Szeretünk oda járni, és felfedezni legeldugottabb, legvadregényesebb részeit. 2015-ben elvégeztem a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezető képzését a Keleti-Bakonyban, és ebben az évben indultak útjára az általam vezetett geotúrák. Nagy élmény a megszerzett tapasztalatokat, tudást átadni az érdeklődőknek, és mindeközben magam is tovább tanulom a természet csodálatos működését. Felejthetetlen élmény, amikor gyerekek és felnőttek együtt csodálkoznak rá, hogy mit is rejthet magában egy-egy barlang, amikor megdöbbenve nézik egy-egy patak, hol tajtékot szóró habjait, hol megszelídült lágy hullámait. Amikor visszatekerjük az idő vaskerekét és a sziklák helyett, egy csodás tengerpart képe lebeg előttünk, mint egy délibáb. Szeretem láttatni és látni e képeket!

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: www.megnezlekmagyarorszag.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/MegnezlekMagyarorszag
Telefon: +36 30 617 1048


Pardi M gtv K-BakonyPardi Melinda

„Hallom susogni a jól ismert lombokat,
S a vén fán minden ág, minden kicsiny levél
Régen letűnt idők emlékeiről beszél.”
(részlet Bán Aladár várpalotai költő verséből)

Tősgyökeres várpalotaiként gyerekkorom óta sokat kirándultam a Keleti-Bakonyban, azóta tart a táj, a természet és a kőzetek iránti szerelem. Már akkor lenyűgözött a Vár-völgy varázslatos világa: az erdő mélyében felbukkanó egyre hatalmasabb sziklák, a kis barlangok és a Bátorkő várának rejtélyes romjai: vajon kik és mikor éltek ott, milyen élet lehetett a várban? A romantikus szépségű Római-fürdő vízesés látványával soha nem tudtam betelni, annyira elbűvölt a természet gigászi ereje, ahogyan a sziklát a patak formálja. Közelebbről megnézve a sziklákat, felfedeztem bennük érdekes alakú ősmaradványokat: miféle élőlények lehettek, milyen ősi világban éltek, hogyan kerültek a kőzetbe? Otthon kertészkedés során fel-felbukkant egy-egy megkövesedett csiga vagy egy egész kő, benne csigalenyomatokkal és kőbelekkel. Motoszkált bennem a kérdés: itt réges-régen ezek szerint még tenger hullámzott? A Várpalotától keletre magasodó Baglyas-hegy vulkánra hasonlító alakja miatt sokakat megtéveszt, de vajon akkor miért ilyen az alakja, milyen erők formálták, ha tenger volt, miért volt ezen a területen, mikor hullámzott itt? Nagy vágyam volt a sok kérdésre mind megtudni a választ, és mindig szerettem volna ezt a sok érdekes és izgalmas tudást átadni másoknak is, hogy ők is megismerjék ezeket a válaszokat, a természet titkait, a rejtőzködő kincseit, amelyek igazából a szemünk előtt tárulnak fel, csak nyitott szemmel és füllel kell figyelnünk rá. Erdei iskolás és cserkésztáborozások, kirándulások, majd geográfus tanulmányaim, geotúra-vezetői képzéseim során tovább csodálkoztam rá és fedeztem fel ezeket az izgalmas, kifogyhatatlan, mesélő kincseket a természet geo-kincseskamrájából. Nagy örömmel tölt el, hogy nem csak szabadidőmben, hanem a munkám során is a Bakony–Balaton Geopark munkatársaként, geotúra-vezetőjeként a szenvedélyemmel foglalkozhatok, az élő természeti és geo-kincseknek, az épített örökségeink és kultúrtörténeti emlékeink minél jobb megismerésével és bemutatásával.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 323 1201