Geotúrák a Keleti-Bakonyban

K-Bakony Romai-furdo

Egy geotúra-vezető kíséretében a Keleti-Bakonyban miocén tengerparti kalandozásokban lehet részünk, miközben gyöngykavicsokat, osztrigazátonyokat és művészi szépségű csigaházakat látunk. Követhetjük a víz útját a Tési-fennsík óriás víznyelőitől a hegylábi karsztos tavakig, de láthatunk cserszömörcés ördögszántást és barlangos szurdokvölgyet is. Az erdők és sziklagyepek élővilága mellett kultúrtörténeti különlegességekkel is megismerkedhetünk: szélmalmok, kerektemplom, római kváderköves gát...

A Keleti-Bakony térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György

Kő kövön MARAD...

A Keleti-Bakony megint egy olyan része a Bakony–Balaton UNESCO Geoparknak, amin „első ránézésre” tovasiklik az ember tekintete. Aki viszont arra vágyik, hogy elfeledett várromokat fedezzen fel az érintetlen erdő mélyén, vagy magányos sziklabércekről kitáruló panorámát szeretne élvezni, miközben a repedésekben megbúvó ritka növények egyedeivel ismerkedik meg, vagy kíváncsi a víz útjára a mészkőhegységben, illetve a patakok sziklaszorosaira, akkor jöjjön velem a Keleti-Bakonyba geotúrázni!
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Keleti-Bakonyban.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Kali-mGáborné Sárdy Julianna

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Ha az ember úgy tekint Tihanyra, mint egy, a Balatonba nyúló kis ékszerdobozra, ennek párját megtalálhatja a Káli-medencében, ami egy Balaton felé nyíló amfiteátrumhoz hasonlítható. Itt csaknem az egész földtörténet színpadra lép, az idős palakőzetektől a „Vörös Káli” homokkő országán vagy a „Fehér Káli” mészkő és dolomit tengeraljzatán keresztül a „Fekete Káli” bazaltvulkánjaiig. A Pannon-tó kőtengereinek fehéres-sárgás színvilága tovább gazdagítja palettát.  Meg sem kísérlem e helyen bemutatni azt a hihetetlen geológiai gazdagságot, ami itt fogad Titeket. Gyertek el, és nézzük meg együtt!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 491 0061


Nagy Gabor gtv K-Bakony 2Nagy Gábor

A kövek mesélnek...

Felnőtt fejjel szerettem bele a természetbe. Eleinte amatőr természetfotózással kezdtem. Ezzel együtt járt, hogy egyre beljebb és beljebb merészkedjem az erdőbe. 2013-ban hoztam létre egy blogot, ahol az általam készített fotókat megosztottam, de egy év elteltével rájöttem, hogy csupán a képek látványa nem elégíti ki az érdeklődők étvágyát. 2014-ben az egész oldalt megújítottam, és a képek mellé immár izgalmas útleírások, interjúk, cikkek is kerültek és történelmi helyszínek is színesítették a repertoárt. Olyan nagy érdeklődésre tett szert az oldal ezután, amire magam sem számítottam. Azóta több tízezren olvasták cikkeimet, és mára az ország egyik legnagyobb turisztikai blogjaként tartják számon. A Megnézlek Magyarország blog cikkeit több, országos hírnévvel rendelkező, oldal is leközölte.
Feleségemmel együtt rengeteg helyet bejártunk az országban, és megmutattunk azokat a blog hasábjain, valamint az azonos néven futó Facebook oldalon. Mindazok, akik figyelemmel kísérik ezt a munkát, azok tudják, hogy amolyan szívügyem a Bakony. Szeretünk oda járni, és felfedezni legeldugottabb, legvadregényesebb részeit. 2015-ben elvégeztem a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezető képzését a Keleti-Bakonyban, és ebben az évben indultak útjára az általam vezetett geotúrák. Nagy élmény a megszerzett tapasztalatokat, tudást átadni az érdeklődőknek, és mindeközben magam is tovább tanulom a természet csodálatos működését. Felejthetetlen élmény, amikor gyerekek és felnőttek együtt csodálkoznak rá, hogy mit is rejthet magában egy-egy barlang, amikor megdöbbenve nézik egy-egy patak, hol tajtékot szóró habjait, hol megszelídült lágy hullámait. Amikor visszatekerjük az idő vaskerekét és a sziklák helyett, egy csodás tengerpart képe lebeg előttünk, mint egy délibáb. Szeretem láttatni és látni e képeket!

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: www.megnezlekmagyarorszag.hu
Facebook oldal: www.facebook.com/MegnezlekMagyarorszag
Telefon: +36 30 617 1048


Pardi M gtv K-BakonyPardi Melinda

„Hallom susogni a jól ismert lombokat,
S a vén fán minden ág, minden kicsiny levél
Régen letűnt idők emlékeiről beszél.”
(részlet Bán Aladár várpalotai költő verséből)

Tősgyökeres várpalotaiként gyerekkorom óta sokat kirándultam a Keleti-Bakonyban, azóta tart a táj, a természet és a kőzetek iránti szerelem. Már akkor lenyűgözött a Vár-völgy varázslatos világa: az erdő mélyében felbukkanó egyre hatalmasabb sziklák, a kis barlangok és a Bátorkő várának rejtélyes romjai: vajon kik és mikor éltek ott, milyen élet lehetett a várban? A romantikus szépségű Római-fürdő vízesés látványával soha nem tudtam betelni, annyira elbűvölt a természet gigászi ereje, ahogyan a sziklát a patak formálja. Közelebbről megnézve a sziklákat, felfedeztem bennük érdekes alakú ősmaradványokat: miféle élőlények lehettek, milyen ősi világban éltek, hogyan kerültek a kőzetbe? Otthon kertészkedés során fel-felbukkant egy-egy megkövesedett csiga vagy egy egész kő, benne csigalenyomatokkal és kőbelekkel. Motoszkált bennem a kérdés: itt réges-régen ezek szerint még tenger hullámzott? A Várpalotától keletre magasodó Baglyas-hegy vulkánra hasonlító alakja miatt sokakat megtéveszt, de vajon akkor miért ilyen az alakja, milyen erők formálták, ha tenger volt, miért volt ezen a területen, mikor hullámzott itt? Nagy vágyam volt a sok kérdésre mind megtudni a választ, és mindig szerettem volna ezt a sok érdekes és izgalmas tudást átadni másoknak is, hogy ők is megismerjék ezeket a válaszokat, a természet titkait, a rejtőzködő kincseit, amelyek igazából a szemünk előtt tárulnak fel, csak nyitott szemmel és füllel kell figyelnünk rá. Erdei iskolás és cserkésztáborozások, kirándulások, majd geográfus tanulmányaim, geotúra-vezetői képzéseim során tovább csodálkoztam rá és fedeztem fel ezeket az izgalmas, kifogyhatatlan, mesélő kincseket a természet geo-kincseskamrájából. Nagy örömmel tölt el, hogy nem csak szabadidőmben, hanem a munkám során is a Bakony–Balaton Geopark munkatársaként, geotúra-vezetőjeként a szenvedélyemmel foglalkozhatok, az élő természeti és geo-kincseknek, az épített örökségeink és kultúrtörténeti emlékeink minél jobb megismerésével és bemutatásával.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 323 1201