Geotúra-vezetés a Káli-medencében

Kali-medence

A Káli-medence nem csupán festői falvairól, vagy éppen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park címernövényéről (lisztes kankalin) nevezetes, hanem számos olyan földtudományi természetvédelmi értéket is találunk itt, amelyek – geotúráink keretében – történő megismerése rengeteg érdekességgel is színesítheti barangolásunkat e gyönyörű tájon. Gondoljunk csak a Hegyestű látványos bazalt sziklafalára, a világhírű kőtengerekre vagy éppen a Fekete-hegy „palacsinta-szikláira”! Hagyja otthon (többnyire amúgy is pontatlanságoktól hemzsegő) útikönyveit, és okleveles geotúra-vezetőink társaságában pillantson bele e különleges kincsesládába!

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen és a Salföldi Majorban Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Káli-medence térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

Szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni. A megrázkódtatások után, már kamasz fejjel, szerencsére jó kezek közé kerültem. Földrajz tanárom nemcsak a tudomány kapuit nyitotta meg előttem, hanem vele tettem az első igazi kirándulásokat, előbb kerékpárral, majd gyalog. Később barátaimmal jószerivel bejártuk kis hazánk minden zugát. Nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence. Innét egyenes út vezetett a soproni alma materbe, ahol kitanultam az erdőmérnök szakmát, melyet egy tanári képesítéssel egészítettem ki. Már akkor is a természetvédelem jelentette a fő csapásvonalat, most is ezzel foglalkozom, munkaidőben és a szabadidőmben egyaránt.
Szerelmem a Bakony. Húszas éveim végén ez a nagy szerelem hozott a Pápa melletti Döbröntére. A szerelem azóta is tart. Ennek jegyében megalakítottuk a Bakonyalja Barátai (BAB) Egyesületet és létrehoztuk a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás korosztály számára erdei iskolai programokat, kézműves foglalkozásokat és túrákat szervezünk. Ezen kívül szívesen látunk baráti társaságokat, családokat is a házban. Programbázisunk immár hagyományos elemei a geotúrák, melyekről bővebb információt az alábbi elérhetőségeken tudunk adni.

E-mail: szarvashaz[kukac]szarvashaz[pont]hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Kali-mGáborné Sárdy Julianna (P!)

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Ha az ember úgy tekint Tihanyra, mint egy, a Balatonba nyúló kis ékszerdobozra, ennek párját megtalálhatja a Káli-medencében, ami egy Balaton felé nyíló amfiteátrumhoz hasonlítható. Itt csaknem az egész földtörténet színpadra lép, az idős palakőzetektől a „Vörös Káli” homokkő országán vagy a „Fehér Káli” mészkő és dolomit tengeraljzatán keresztül a „Fekete Káli” bazaltvulkánjaiig. A Pannon-tó kőtengereinek fehéres-sárgás színvilága tovább gazdagítja palettát.  Meg sem kísérlem e helyen bemutatni azt a hihetetlen geológiai gazdagságot, ami itt fogad Titeket. Gyertek el, és nézzük meg együtt!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: sardy[pont]bfnpi[kukac]gmail[pont]com
Telefon: +36 30 491 0061


Sipocz ZoltanSipőcz Zoltán (P!)

„A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye...”

Sipőcz Zoltán vagyok, a veszprémi Lovassy László Gimnázium földrajz-testnevelés szakos tanára, geotúra-vezető. Tősgyökeres veszprémiként gyerekkoromtól kezdve járom a Balaton-felvidéket. Családi kirándulások alkalmával ivódott belém a táj szeretete, fokozatosan nyílt rá a szemem a Balaton-part természeti szépségeire. Később már „földrajzosként” nem csak a színét állandóan változtató „magyar tenger”, vagy a Balaton-felvidék szelíd halmai, szőlősorai, hófehér présházai bűvöltek el. Egy új, varázslatos világ nyílt ki azáltal, hogy megértettem, milyen természeti folyamatok játszottak szerepet abban, hogy a mai képére formálódjon ez a csodálatos táj. 2010 őszén elvégeztem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezető képző tanfolyamát, hogy szervezett kirándulások keretében másoknak is megmutathassam szűkebb hazám természeti „kincsesládájának” értékeit.
A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik legelbűvölőbb szépségű tája, melyet érdemes bakancsos turistaként is megismerni, hiszen egyedülálló természeti értékekkel rendelkezik.
Sétálhatunk itt a Pannon-tenger aljzatán; megtekinthetjük egy lávató megdermedt kőzetanyagát; felfedezhetünk aprócska, egyedülálló növényvilággal rendelkező hegyi tavakat; meghódíthatjuk a Balaton-felvidék legfiatalabb vulkánját; megcsodálhatjuk a „kőtengerek” érdekes formájú sziklatömbjeit; vagy a környező bazaltkúpok egyikére felkapaszkodva megismerkedhetünk az itteni vulkánok „életével és munkásságával”. Persze van itt még „homoksivatag”, „palacsinta-szikla”, „madáritató”, kővé vált vulkáni törmelékár, plusz ezernyi érdekesség az állat- és növényvilágból.
Ha az említett látnivalók felkeltették a figyelmét, akkor itt az ideje, hogy a valóságban is megtekintse ezeket a páratlan értékeket!
További információkat a választható részvételi díjakról és feltételekről a www.balatongeo.hu weboldalon talál!

Weboldal: www.balatongeo.hu
E-mail: info[kukac]balatongeo[pont]hu
Telefonszám: +36 30 419 5866

 

Geotúrák, geoesemények

augusztus 2017
h k sze cs p szo v
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
szeptember 2017
h k sze cs p szo v
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

Bakony-Balaton UNESCO Globalis Geopark logo web jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra