Geotúrák a Káli-medencében

Kali-medence

A Káli-medence nem csupán festői falvairól, vagy éppen a Balaton-felvidéki Nemzeti Park címernövényéről (lisztes kankalin) nevezetes, hanem számos olyan földtudományi természetvédelmi értéket is találunk itt, amelyek – geotúráink keretében – történő megismerése rengeteg érdekességgel is színesítheti barangolásunkat e gyönyörű tájon. Gondoljunk csak a Hegyestű látványos bazalt sziklafalára, a világhírű kőtengerekre vagy éppen a Fekete-hegy „palacsinta-szikláira”! Hagyja otthon (többnyire amúgy is pontatlanságoktól hemzsegő) útikönyveit, és okleveles geotúra-vezetőink társaságában pillantson bele e különleges kincsesládába!

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen és a Salföldi Majorban Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Káli-medence térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

Valami van ezen a vidéken, ami rabul ejt. Természetesen jó értelemben. Van itt valami, ami máshol nincs. A Hegyestű megálljt parancsoló csúcsáról, a harmonikus tájról, a változatos földtani múltról, a titokzatos falvakról, a ritka növényekről és állatokról valamennyien hallottunk már, és talán már láttuk is. De ismerjük-e? Össze tudjuk-e kapcsolni a tájat és az embert, a kőzeteket és a növényvilágot, a történelmet és az épített örökséget? Vallom, hogy a Káli-medence az értő szem számára nyitott könyvként mesél a földtani örökség, az élő természeti értékek és a kultúrtörténet egymásra utaltságáról, összekapcsolódásáról. Ezen a helyen az egyik nélkül nem lehet beszélni a másikról. Az itt vezetett geotúráim során szeretném erre a csodára kinyitni a résztvevők szemét.
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Káli-medencében.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz pont hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Kali-mSárdy Julianna (P!)

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Ha az ember úgy tekint Tihanyra, mint egy, a Balatonba nyúló kis ékszerdobozra, ennek párját megtalálhatja a Káli-medencében, ami egy Balaton felé nyíló amfiteátrumhoz hasonlítható. Itt csaknem az egész földtörténet színpadra lép, az idős palakőzetektől a „Vörös Káli” homokkő országán vagy a „Fehér Káli” mészkő és dolomit tengeraljzatán keresztül a „Fekete Káli” bazaltvulkánjaiig. A Pannon-tó kőtengereinek fehéres-sárgás színvilága tovább gazdagítja palettát.  Meg sem kísérlem e helyen bemutatni azt a hihetetlen geológiai gazdagságot, ami itt fogad Titeket. Gyertek el, és nézzük meg együtt!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: sardyjulia kukac bfnp pont hu
Telefon: +36 30 491 0061


Sipocz ZoltanSipőcz Zoltán (P!)

„A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye...”

Sipőcz Zoltán vagyok, a veszprémi Lovassy László Gimnázium földrajz-testnevelés szakos tanára, geotúra-vezető. Tősgyökeres veszprémiként gyerekkoromtól kezdve járom a Balaton-felvidéket. Családi kirándulások alkalmával ivódott belém a táj szeretete, fokozatosan nyílt rá a szemem a Balaton-part természeti szépségeire. Később már „földrajzosként” nem csak a színét állandóan változtató „magyar tenger”, vagy a Balaton-felvidék szelíd halmai, szőlősorai, hófehér présházai bűvöltek el. Egy új, varázslatos világ nyílt ki azáltal, hogy megértettem, milyen természeti folyamatok játszottak szerepet abban, hogy a mai képére formálódjon ez a csodálatos táj. 2010 őszén elvégeztem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezető képző tanfolyamát, hogy szervezett kirándulások keretében másoknak is megmutathassam szűkebb hazám természeti „kincsesládájának” értékeit.
A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik legelbűvölőbb szépségű tája, melyet érdemes bakancsos turistaként is megismerni, hiszen egyedülálló természeti értékekkel rendelkezik.
Sétálhatunk itt a Pannon-tenger aljzatán; megtekinthetjük egy lávató megdermedt kőzetanyagát; felfedezhetünk aprócska, egyedülálló növényvilággal rendelkező hegyi tavakat; meghódíthatjuk a Balaton-felvidék legfiatalabb vulkánját; megcsodálhatjuk a „kőtengerek” érdekes formájú sziklatömbjeit; vagy a környező bazaltkúpok egyikére felkapaszkodva megismerkedhetünk az itteni vulkánok „életével és munkásságával”. Persze van itt még „homoksivatag”, „palacsinta-szikla”, „madáritató”, kővé vált vulkáni törmelékár, plusz ezernyi érdekesség az állat- és növényvilágból.
Ha az említett látnivalók felkeltették a figyelmét, akkor itt az ideje, hogy a valóságban is megtekintse ezeket a páratlan értékeket!
További információkat a választható részvételi díjakról és feltételekről a www.balatongeo.hu weboldalon talál!

Weboldal: www.balatongeo.hu
E-mail: info kukac balatongeo pont hu
Telefonszám: +36 30 419 5866

 

Geotúrák, geoesemények

július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
augusztus 2024
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra