Geotúra-vezető képzés

Legyen Ön is a Bakony–Balaton UNESCO Geopark geotúra-vezetője!

„Utazás olyan világokban, amelyek nem léteznek...” (Iain Stewart brit geológus, BBC műsorvezető)

A nemzetközileg elismert UNESCO Globális Geoparkunk elsődleges célja a gazdag földtudományi örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. E cél elérése érdekében szervezzük meg – hazánkban máig egyedülálló kezdemenyézésként – a nyílt geotúra-vezető képzéseket.
Büszkék vagyunk arra, hogy 2020 októberéig már 13 tanfolyamot tartottuk meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy immár geoparkunk valamennyi geoturisztikai térségének – Magas-Bakony, a Balaton-felvidék keleti és nyugati része, a Káli- és a Tapolcai-medence, a Bakonyalja, a Keszthelyi-hegység, a Keleti-Bakony valamint, a Déli-Bakony keleti és nyugati térségének, a Művészetek Völgye, illetve Sümeg és térsége – gazdag földtani örökségét ismerhették meg a résztvevők. Ugyancsak pozitív visszajelzést jelent számunkra az a tény, hogy általában igen magas a „visszajárók” aránya: vannak olyan geotúra-vezetőink is, akik az összes eddigi tanfolyamot elvégezték (2020 őszéig mindösszesen 350 oklevelet állítottunk ki 197 fő részére). Következő tanfolyamunkat is elhivatott Geopark Partnerünkkel, a Bakonyalja Barátai Egyesülettel együttműködve indítjuk el.

geotura-vezetok Fekete-hegy

A Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetői szinte mindannyian felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, de egyáltalán nem biztos, hogy földtudományi szakemberek (ez természetesen nem is elvárás a jelentkezéskor!). Van közöttük többek között nyelvész, pedagógus, református lelkész, kertész- és vegyészmérnök, jogász és matematikus is. Valami azonban közös bennük: a kövek iránti rajongás és kíváncsiság, a földtudományi folyamatok megértése iránti vágy – és persze egyfajta közlésvágy is, amely arra sarkallja őket, hogy mások számára is bepillantást engedjenek ebbe a kincsesládába... A többség „csupán” saját örömére, kedvtelésből végzi el a képzést, de olyanok is végeztek már, akik pl. geotúrák vezetése révén egy teljesen újszerű – a jelek szerint nem túlzás: hiánypótló – szolgáltatással lépnek ki a turisztikai piacra (bemutatkozó anyagaikat megtalálja a Geotúra-vezetés menüpont alatt). Ha nem akar lemaradni a következő tanfolyam indításának híréről (vagy egyáltalán: érdeklődik a geotúrák iránt), javasoljuk, hogy iratkozzon fel Rajongeo levelezőlistánkra!
 

FONTOS: a Tapolcai-medencében 2022 májusában induló tanfolyamunk létszámkerete 2022. március 16-án 16:20 órakor betelt! Újabb résztvevőt már csak akkor tudunk befogadni, ha valaki esetleg visszamondja a jelentkezését (akár egy héttel a tanfolyam kezdete előtt). Ha szeretne felkerülni a várólistára, akkor jelenleg elegendő csak a jelentkezési lapot beküldeni kitöltve (előleget tehát most ne utaljon!). A várólistáról a jelentkezési lapok beérkezésének sorrendjében ajánljuk fel a részvételi lehetőséget.

Következő geotúra-vezetői tanfolyamunkat a Tapolcai-medencében tartjuk meg 2022. május 6–29. között

Barangolás a megszelídült vulkánok földjén...

Ha a Tapolcai-medencéről hallunk, először talán mindannyiunknak a messze földön is méltán híres bazaltvulkáni tanúhegyek, a tavasbarlang, a bájos falvak és a hegyoldalakon hosszú évszázadok óta folytatott szőlőművelés jut eszébe. E páratlan tájképi értékeknek, tradícióknak azonban van egy olyan háttere, amelyet talán még nem ismerünk eléggé...

Az idei tanfolyamon tehát a Tapolcai-medence és környéke „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A mára „megszelídült” tűzhányók, az ősi mocsárvilágban (bár földtörténeti időskálán nem is olyan nagyon régen!) kitört vulkánok öröksége nem csupán meghatározzák a tájképet, hanem egyben rengeteg vulkanológiai, geológiai, geomorfológiai (felszínalaktani) érdekességgel is szolgálnak az értő szemnek. Persze a terület bővelkedik egyéb földtani értékekben is, és ez alatt messze ne csupán a nemzetközi hírű tavasbarlangra gondoljunk: barangolásaink során – egyebek mellett – pannon gyöngykavicsot morzsolunk a kezünkben, egykor volt trópusi tengerek „ördögszántásos” dolomitkibúvásaira csodálkozunk rá, egy méltatlanul kevésbé ismert kőtenger sziklatömbjeit másszuk meg, ősi félsivatagon keresztül kanyargó vízfolyások medrében lerakódott, látványos rétegsor titkát fejtük meg...

2022 gtv kepzes Tapolcai-medence web 01

2022 gtv kepzes Tapolcai-medence web 02

A tanfolyam szervezői – eddigi tizenhárom képzésünk sikerességét látva nem minden alap nélkül – hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az bárki számára érdekes és érthető legyen.

A tapolcai helyszínű elméleti oktatás mellett természetesen rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és átadjuk az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A 2022. május 6-tól kezdődően három hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során nyilván nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani folyamatokról esik szó: amint azt már fent is írtuk, az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkednek a hallgatók. Az előadók között lesz mentőtiszt is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.

2022 gtv kepzes Tapolcai-medence web 03A legfontosabb információk

Időpontok (a tanfolyam három blokkja):
2022. május 6–8. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2022. május 13–15. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2022. május 28–29. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)

A jelentkezés határideje: 2022. április 29. (péntek) 12:00 óra (Megjegyezzük, hogy az utóbbi években a meghirdetéstől számított két–három héten belül betelt a létszám, így komoly szándék esetén kifejezetten nem javasoljuk a hezitálást!)

Előadások helyszíne: VOKE Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ, 8300 Tapolca, Vasút utca 3. (közösségi közlekedéssel is kényelmesen megközelíthető, ingyenes parkolási lehetőség, a helyszín Google térképen itt megtekinthető)

Részvételi díj: bruttó 65.000,– Ft/fő

A részvételi díj nem tartalmazza az étkezések és a szállás költségét. Különböző árfekvésű tapolcai szállások foglalására számos platformon lehetőség van, ezt minden érintett egyénileg intézi.

Az érvényes jelentkezések beérkezési sorrendje alapján dől el, hogy a jelentkezők közül kit tudunk fogadni a képzésen. Az elmúlt években tanfolyamainkon túljelentkezés volt: kifejezetten érdemes tehát minél előbb, nem csupán a jelentkezési időszak végén a jelentkezési lapot elküldeni és az előleget (30.000,– Ft/fő) átutalni, mert csak az előleg átutalásáról szóló bizonylattal/netbank kivonattal együtt érvényes a jelentkezés. A csatolt bizonylat/netbanki kivonat nélkül megküldött jelentkezéseket sajnos nem áll módunkban elfogadni! Túljelentkezés esetén természetesen a teljes átutalt összeget visszautaljuk annak a jelentkezőnek, akit már nem tudunk fogadni a képzésen (arra a bankszámlára, ahonnan utalta az előleget). A jelentkezés szükséges összes információ megtalálható a lejjebb letölthető jelentkezési lapon (így pl. az az e-mail cím is, ahova azt be kell küldeni).

00 Tapolcai-medence 2022 oklevel minta webA tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők kiemelt célja egy olyan geoturisztikai közösség létrehozása is, amelynek tagjai „tradicionális” turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak akár pl. a falusi szálláshelyek vendégei is). A tanfolyamot sikeresen elvégzők részére geotúra-vezetői oklevelet állítunk ki.

A tanfolyamhoz kapcsolódó, a részvételhez szükséges dokumentumokat az alábbi linkekről töltheti le:

Jelentkezési lap (doc)

Képzési és terepi terv (pdf), frissítve: 2022. május 2.

Információk a meghirdetett geotúra-vezetői képzéssel kapcsolatban:

Czibula György elnök
Bakonyalja Barátai Egyesület
Telefon: +36 30 919 5868 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ancsin Gergely földtudományi és geoturisztikai munkatárs, pályázatkezelő asszisztens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Természetmegőrzési Osztály
Bakony–Balaton Geopark Csoport
Telefon: +36 70 265 8396, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2022 gtv kepzes Tapolcai-medence web 05

2022 gtv kepzes Tapolcai-medence web 04

 GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Beküldtem a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapot. Ez azt jelenti, hogy már biztosan részt is vehetek a képzésen?
Nem. Jelentkezése kizárólag akkor érvényes, ha a kitöltött jelentkezési lappal együtt az előleg átutalásának igazolását (banki kivonat, bármilyen formában) is megküldi nekünk, érdemes tehát ezt minél hamarabb megtenni, és nem megvárni ezzel a határidő végét. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy pusztán a jelentkezési lap beküldését tehát nem tekintjük érvényes jelentkezésnek!

Sajnos nem érek rá a képzés összes napján. Részt vehetek úgy a tanfolyamon, hogy az előadásoknak és a terepbejárásoknak csupán egy részén vagyok jelen?
Igen (bár ha Ön vizsgát is szeretne tenni, és oklevelet is szerezne, akkor erősen ajánlott a minél aktívabb személyes jelenlét, mert egyrészt nem lehet mindent megtanulni mások jegyzeteiből, másrészt a terepi helyszínek ismeretéről – és az ott elhangzottakról – is be kell számolni a vizsgán). Nyilván a vizsga sem kötelező, de a képzés teljes díját ezekben az esetekben is meg kell fizetni (a geotúra-vezetői tanfolyam tehát nem pusztán hagyományos értelemben vett geotúrák sorozata, hanem egy olyan képzés, amelynek részét képezik szakemberek által vezetett, oktatási jellegű terepbejárások is).

A koronavírus-fertőzés megelőzésével, a képzés – esetleges korlátozó intézkedések miatti – akadályoztatásával kapcsolatos kérdéseire a jelentkezési lapon olvashatja a válaszokat!

2022 gtv kepzes Tapolcai-medence web 06Azok számára, akik az itt elsajátított ismeretanyagot turisztikai szolgáltatásként is szeretnék hasznosítani, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal köthető külön együttműködési megállapodás aláírása esetén a „Bakony–Balaton Geopark™ geotúra-vezető, Magas-Bakony” és a „Bakony–Balaton Geopark™ Partner” megnevezés és embléma használata is lehetséges, amelyet akár turisztikai tevékenységük során is hasznosíthatnak (utóbbiak használata éves díj megfizetése mellett lehetséges). Az együttműködési megállapodás mintája innen letölthető, de az alábbi felsorolás röviden összefoglalja, hogy (a teljesség igénye nélkül) milyen előnyökkel jár, ha valaki Bakony–Balaton Geopark Partnerként folytatja geoturisztikai tevékenységét:

  • fényképes geotúra-vezetői igazolvány kiállítása,
  • a geotúra-vezető fényképes bemutatkozó anyagának publikálása a geopark weboldalán,
  • a Bakony–Balaton Geopark Partner megnevezés és logó használatának joga,
  • a geotúra-vezető által indított konkrét geotúrák (akár fényképes) hirdetése: a geopark weboldalának eseménynaptárában, Facebook oldalán, levelezőlistákon, egyes látogatóközpontokban, fesztiválokon, közösségi eseményeken, ökovásárokon, BfNPI hírlevélben stb.,
  • a BfNPI ökoturisztikai kapacitáshiánya esetén a geotúra-vezető kiközvetítése egyének és csoportok részére,
  • igény esetén geoturisztikai promóciós, kommunikációs tanácsadás nyújtása a geotúra-vezető részére,
  • a megállapodást aláírók részére biztosított szolgáltatások köre a jövőben bővülhet.

geotura-vezeto igazolvany minta 2013 belyegzovelÁltalános információk a geotúra-vezetői képzésekkel, együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban:

Korbély Barnabás

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság,
Természetmegőrzési Osztály,
a Bakony–Balaton Geopark Csoport vezetője
Telefon: +36 30 640 9053
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Geotúrák, geoesemények

február 2024
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
március 2024
h k sze cs p szo v
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra