Geotúra-vezető képzés

Legyen Ön is a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője!

Magyarországon ezidáig egyedül geoparkunk indított nyílt geotúra-vezető képzéseket: büszkék vagyunk arra, hogy immár nyolc tanfolyamot tartottuk meg. Ez egyben azt is jelenti, hogy eddig nyolc geoturisztikai térség – Magas-Bakony, a Balaton-felvidék keleti és nyugati része, a Káli- és a Tapolcai-medence, a Bakonyalja, a Keszthelyi-hegység valamint a Keleti-Bakony – gazdag földtani örökségét ismerhették meg a résztvevők. Ugyancsak pozitív visszajelzést jelent számunkra az a tény, hogy általában igen magas a „visszajárók” aránya, azaz vannak olyan geotúra-vezetőink is, akik az összes eddigi tanfolyamot elvégezték!

geotura-vezetok Fekete-hegy

A Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetői szinte mindannyian felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, de egyáltalán nem biztos, hogy földtudományi szakemberek (ez természetesen nem is elvárás a jelentkezéskor!). Van közöttük többek között nyelvész, pedagógus, református lelkész, kertész- és vegyészmérnök, jogász és matematikus is. Valami azonban közös bennük: a kövek iránti rajongás és kíváncsiság, a földtani és felszínalaktani folyamatok megértése iránti vágy – és persze egyfajta közlésvágy is, amely arra sarkallja őket, hogy mások számára is bepillantást engedjenek ebbe a kincsesládába... Vannak közöttük, akik „pusztán” saját örömükre, kedvtelésből végzik el a képzést, de olyanok is végeztek már, akik pl. geotúrák vezetése révén egy teljesen újszerű – a jelek szerint nem túlzás: hiánypótló – szolgáltatással lépnek ki a turisztikai piacra (bemutatkozó anyagaikat megtalálja a Geotúra-vezetés menüpont alatt). Ha nem akar lemaradni a következő tanfolyam indításának híréről (vagy egyáltalán: érdeklődik a geotúrák iránt), javasoljuk, hogy iratkozzon fel Rajongeo levelezőlistára.
 

Következő geotúra-vezetői tanfolyamunk Veszprém térségében, a Déli-Bakonyban indul 2016. szeptember 16. és október 16. között

FIGYELEM: ERRE A KÉPZÉSÜNKRE MÁR NEM FOGADUNK TÖBB JELENTKEZŐT, A LÉTSZÁM BETELT! (bekerülés kizárólag visszalépés esetén lehetséges)

Kavicsfogú álteknős, jura ammoniteszek, bándi korallzátonyok nyomában…

Az Európai Geopark Hálózat által is elismert UNESCO Globális Geoparkunk elsődleges küldetése gazdag földtani örökségünk megőrzése és bemutatása, mégpedig a helyben élő emberek és közösségek bevonásával, különböző ismeretterjesztő és geoturisztikai programok beindításával. Utóbbiak egyike a BfNPI Bakony–Balaton Geopark programjának hazánkban máig egyedülálló, nyílt geotúra-vezető képzése. Legközelebbi tanfolyamunkat a Bakonyalja Barátai Egyesülettel együttműködve indítjuk el.

2016 őszén a Déli-Bakony „földtani kincsesládájába” pillanthatnak be az érdeklődők. A képzés egyben egyedi lehetőséget biztosít a térség föld- és víztani, ökológiai és történeti értékeinek terepi felfedezésére a helyszínt kitűnően ismerő szakemberek vezetésével:

A tanfolyami helyszín ezúttal egy igazi geopolisz lesz: Veszprém. A kavicsfogú álteknőséről is híres város a legizgalmasabb geológiájú megyeszékhely. A Vár-hegy és a Séd-szurdok látványos helyszínein túl a résztvevők megismerkednek a Tekeres-völgy Ördögrágta-sziklájával és a Csatár-hegy (föld)történetével. Szó esik a bándi korallzátonyokról, a herendi szenes mocsarakról, a Prédikálószék jura ammoniteszeiről és a Szentgáli-kőlikról. Bemutatjuk a térség gazdag élővilágát és a szentgáli bronzkori tűzkőbányászat geológiai alapjait is.2016 gtv-kepzes D-Bakony veszprem var-hegy 700 vagott

Mindezt kora őszi természeti környezetben, csodálatos kilátópontokkal!

A tanfolyam szervezői – az eddigi nyolc kurzus sikerességét látva nem minden alap nélkül – hisznek abban, hogy ezt az ismeretanyagot át lehet úgy adni, hogy az bárki számára érdekes és érthető legyen.

A veszprémi helyszínű elméleti oktatás mellett rengeteg terepbejárás is színesíti a programot, és átadjuk az igényes geotúra-vezetés fortélyait is. A 2016. szeptember 16-tól kezdődően három (nem egymást követő) hétvégét érintő, összesen 60 órás képzés során természetesen nem csupán az élettelen természeti értékekről, a földtani és karsztos folyamatokról esik szó: az avatott földtudományi és természetvédelmi szakemberek előadásain túl a növény- és állatvilág legfontosabb értékeivel, és nem utolsósorban a gazdag kultúrtörténeti – ezen belül kiemelten régészeti és néprajzi – örökséggel is megismerkednek a hallgatók. Az előadók között lesz mentőtiszt is, hiszen a résztvevőknek meg kell ismerkedniük a terepi balesetek megelőzésének legfontosabb szabályaival is.

2016 gtv-kepzes D-Bakony jura ammonitesz Futo J 345 vagottA legfontosabb információk

Időpontok (a tanfolyam három blokkja):
2016. szeptember 16–18. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
2016. szeptember 30–október 2. (péntek reggeltől vasárnap késő délutánig)
Fontos: október 2. országos népszavazás napja. A tanfolyam résztvevői – ha nem veszprémi lakosok–, átjelentkezéssel Veszprémben is szavazhatnak a tanfolyam kezdése, 8:00 óra előtt).
2016. október 15–16. (szombat reggeltől vasárnap késő délutánig)
Fontos: október 15. munkanap, október 31. ledolgozása.

Előadások helyszíne (egyben lehetséges szálláshely is): Veszprémi Középiskolai Kollégium Veszprém, 8200 Stadion út 20–22.

Részvételi díj: a Bakonyalja Barátai Egyesület által beadott sikeres Zöld Forrás pályázatnak köszönhetően idén is bruttó 36.000,– Ft/fő

A részvételi díj nem tartalmazza az étkezést és szállást. Kedvező árfekvésű, egyszerű szállás foglalására az előadások helyszínéül is szolgáló fenti kollégiumban van lehetőség (a képzés jelentkezési lapján).  Igény szerint nyilván további szállásokon is van lehetőség (egyénileg intézendő) foglalásra!

Jelentkezési határidő: 2016. szeptember 5., hétfő 

A 2016. szeptember 2. délutáni adatok szerint még van néhány hely, érdemes még jelentkezni. Az érvényes jelentkezések beérkezési sorrendje alapján dől el, hogy a jelentkezők közül kit tudunk fogadni a képzésen. Két legutóbbi képzésünkön túljelentkezés volt. Tehát minél előbb, nem csupán a jelentkezési határidőig érdemes a jelentkezési lapot elküldeni és az előleget (20.000,– Ft/fő) átutalni, mert csak az előleg átutalásáról szóló bizonylattal együtt érvényes a jelentkezés. A csatolt bizonylat nélkül megküldött jelentkezéseket sajnos nem áll módunkban elfogadni. Túljelentkezés esetén természetesen a teljes átutalt összeget visszautaljuk annak a jelentkezőnek, akit már nem tudunk fogadni a képzésen (arra a bankszámlára, ahonnan utalta az előleget).

Az átutalás csak a számlázási címhez tartozó számláról érkezhet!

00 oklevel minta webA tanfolyamot azoknak is érdemes elvégezni, akik „csupán” önmaguk vagy környezetük örömére szeretnék terepi tudásanyagukat bővíteni, de a szervezők kiemelt célja egy olyan geoturisztikai közösség létrehozása is, amelynek tagjai „tradicionális” turisztikai kínálatukat szeretnék bővíteni ezzel az izgalmas, újszerű és hiánypótló tematikával (elég, ha arra gondolunk, milyen minőségbeli többletet kaphatnak akár pl. a falusi szálláshelyek vendégei is). A tanfolyamot sikeresen elvégzők részére geotúra-vezetői oklevelet állítunk ki.

A tanfolyamhoz kapcsolódó, a részvételhez szükséges dokumentumokat az alábbi linkekről töltheti le:

A képzés kiírása

Jelentkezési lap

Képzési terv (2016. szeptember 12.)

Információk a meghirdetett geotúra-vezetői képzéssel kapcsolatban:

Bíró Boglárka geoturisztikai és földtudományi munkatárs, pályázatkezelő asszisztens
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Bakony–Balaton Geopark Csoport
Telefon: +36 70 469 2294, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Czibula György elnök
Bakonyalja Barátai Egyesület
Telefon: +36 30 919 5868 e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

2016 gtv kepzes Deli Bakony Tekeres-volgy web

 GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK

Beküldtem a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapot. Ez azt jelenti, hogy már biztosan részt is vehetek a képzésen?
Nem. Jelentkezése kizárólag akkor érvényes, ha a kitöltött jelentkezési lappal együtt az előleg átutalásának igazolását (banki kivonat, bármilyen formában) is megküldi nekünk, érdemes tehát ezt minél hamarabb megtenni, és nem megvárni ezzel a határidő végét. Ismételten hangsúlyozzuk, hogy pusztán a jelentkezési lap beküldését tehát nem tekintjük érvényes jelentkezésnek, és az túljelentkezés esetén sem számít bele a beérkezési sorrend megállapításába!

Sajnos nem érek rá a képzés összes napján. Részt vehetek úgy a tanfolyamon, hogy az előadásoknak és a terepbejárásoknak csupán egy részén vagyok jelen?
Igen (bár ha Ön vizsgát is szeretne tenni, és oklevelet is szerezne, akkor erősen ajánlott a minél aktívabb személyes jelenlét, mert egyrészt nem lehet mindent megtanulni mások jegyzeteiből, másrészt a terepi helyszínek ismeretéről – és az ott elhangzottakról – is be kell számolni a vizsgán). Nyilván a vizsga sem kötelező, de a képzés teljes díját ezekben az esetekben is meg kell fizetni (a geotúra-vezetői tanfolyam tehát nem pusztán hagyományos értelemben vett geotúrák sorozata, hanem egy olyan képzés, amelynek részét képezik szakemberek által vezetett, oktatási jellegű terepbejárások is).

FM logo kicsi

A képzés a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás Programja támogatásával valósul meg.


2016 gtv kepzes Deli Bakony Placochelys placodonta web 213Azok számára, akik az itt elsajátított ismeretanyagot turisztikai szolgáltatásként is szeretnék hasznosítani, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal köthető külön együttműködési megállapodás aláírása esetén a „Bakony–Balaton Geopark™ geotúra-vezető, Déli-Bakony” és a „Bakony–Balaton Geopark™ Partner” megnevezés és embléma használata is lehetséges, amelyet akár turisztikai tevékenységük során is hasznosíthatnak (utóbbiak használata éves díj megfizetése mellett lehetséges). Az együttműködési megállapodás mintája innen letölthető, de az alábbi felsorolás röviden összefoglalja, hogy (a teljesség igénye nélkül) milyen előnyökkel jár, ha valaki Bakony–Balaton Geopark Partnerként folytatja geoturisztikai tevékenységét:

  • fényképes geotúra-vezetői igazolvány kiállítása,
  • a geotúra-vezető fényképes bemutatkozó anyagának publikálása a geopark weboldalán,
  • a Bakony–Balaton Geopark Partner megnevezés és logó használatának joga,
  • a geotúra-vezető által indított konkrét geotúrák (akár fényképes) hirdetése: a geopark weboldalának eseménynaptárában, Facebook oldalán, levelezőlistákon, egyes látogatóközpontokban, fesztiválokon, közösségi eseményeken, ökovásárokon, BfNPI hírlevélben stb.,
  • a BfNPI ökoturisztikai kapacitáshiánya esetén a geotúra-vezető kiközvetítése egyének és csoportok részére,
  • igény esetén geoturisztikai promóciós, kommunikációs tanácsadás nyújtása a geotúra-vezető részére,
  • a megállapodást aláírók részére biztosított szolgáltatások köre a jövőben bővülhet, pl. immár nem valószerűtlen a European Geoparks Network™ (EGN) logója használatának biztosítása Geopark Partnereink részére (külön megállapodás alapján, jelenleg egyeztetés alatt a nemzetközi szervezetben)

geotura-vezeto igazolvany minta 2013 belyegzovelÁltalános információk a geotúra-vezetői képzésekkel, együttműködési lehetőségekkel kapcsolatban:

Korbély Barnabás

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság,
a Bakony–Balaton Geopark Csoport vezetője
Telefon: +36 30 640 9053
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Geotúrák, geoesemények

június 2017
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
július 2017
h k sze cs p szo v
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

Bakony-Balaton UNESCO Globalis Geopark logo web jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra