Geotúrák a Tapolcai-medencében

Tapolcai-medence

Talán nem túlzás azt mondani, hogy a Bakony–Balaton Geopark egyik legkarakteresebb, emblematikus tájképe fogad bennünket, ha bármelyik irányból érkezve megpillantjuk a Tapolcai-medence tanúhegyeit. Ez az a hely, ahol majd' mindannyian megfordultunk már – és mégis, alig tudunk valamit Európa egyik legnagyobb vulkánmezőjének kialakulásáról... A végtelenül gazdag és változatos földtani örökség felsorolása helyett álljon itt három idézet a Badacsonyról illetve a Tapolcai-medencéről:

„A Badacsony a világ leggyönyörűbb vidéke... Egykor az idegen nemzetek lakói ezren és százezren jönnek ide majd, hogy amikor már minden szépet láttak, minden szépséget itt együtt lássanak.” (Ranolder püspök)

„A táj eredendően költői. Nemcsak a fönséges körkép dobogtatja meg a meg-megálló s hátranéző utas szívét, melyet a meredekkel való küzdelem amúgy is gyorsabb ütemre késztet. ... A hegy méltó hírnevéhez: kielégíti a bámulat szomját. Fele magasságban függőkertesen ápolt szőlőövezet borítja. Oly ékesen, tisztán, gazdagon, mint azok a hajdani széles, csipkeszegélyű bársonygallérok a dámák szép vonalú vállát. E zöld-kék gallérból nyúlnak föl a szőlők gyűrűjéből azok az eget ostromló bazalthasábok, óriási kévébe kötött sok ezer obeliszk...” (Illyés Gyula)

„A balaton-vidéki lakosok nagyon szeretik azon kérdéssel zavargatni meg az idegen utast: honnét legszebb Zala? A feleletet aztán maguk szokják e kérdésre jóízűn mosolyogva megadni: Somogybul.” (Szerelmey Miklós: Balaton albuma, 1851) A „poén” megértéséhez tudnunk kell, hogy korábban a Tapolcai-medence közigazgatásilag Zala vármegyéhez tartozott.

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Tapolcai-tavasbarlangban Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Tapolcai-medence térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Czibula GyorgyCzibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

A Tapolcai-medence népszerű hely, sok túra vezet ide, de miért választaná az érdeklődő éppen az én geotúráimat? Azért, mert aki velem tart, a Badacsonyon hosszas kultúrtörténeti kalandozásban lehet része, a Szent György-hegyen legyőzheti a sárkányt, a Csobánc lábánál megcsodálhatja a Papsapka-köveket, Szigligeten pedig megismerheti a szúrós csodabogyót. Mindezek mellett a Tapolcai-medence lápjai megannyi jégkorszaki reliktum növényfajt rejtegetnek, vízfolyásai pedig értékes állatvilágnak adnak otthont.   
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Tapolcai-medencében.

E-mail: szarvashaz kukac szarvashaz.hu
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Tapolcai-mSárdy Julianna (P!)

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
A Tapolcai-medence igazi csemege minden vulkánrajongónak, és aki ezt még nem tudja magáról, itt garantáltan megfertőződik. Aki állt már a Hegyesd talpalatnyi tetején, annak nem kell ecsetelni azt a leírhatatlan, fenséges érzést, amit az alatta elterülő táj látványa robbant ki a lelkéből. Aki látta már közelről a Szent György-hegy bazaltorgonáit, aki érezte a Sárkány-lik nyári 30 fokos hőségben is 12–13 fokos hűvös leheletét, vagy akinek már megcsapta orrát a Kamon-kő vulkáni falában lévő piritgumó – poklokat idéző – kénes szaga… az idén választhatja a Hortobágyot. De aki nem… azzal sürgősen találkoznunk kell a Tapolcai-medencében!
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: sardyjulia kukac bfnp pont hu
Telefon: +36 30 491 0061


Sipocz ZoltanSipőcz Zoltán (P!)

„A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye...”

Sipőcz Zoltán vagyok, a veszprémi Lovassy László Gimnázium földrajz-testnevelés szakos tanára, geotúra-vezető. Tősgyökeres veszprémiként gyerekkoromtól kezdve járom a Balaton-felvidéket. Családi kirándulások alkalmával ivódott belém a táj szeretete, fokozatosan nyílt rá a szemem a Balaton-part természeti szépségeire. Később már „földrajzosként” nem csak a színét állandóan változtató „magyar tenger”, vagy a Balaton-felvidék szelíd halmai, szőlősorai, hófehér présházai bűvöltek el. Egy új, varázslatos világ nyílt ki azáltal, hogy megértettem, milyen természeti folyamatok játszottak szerepet abban, hogy a mai képére formálódjon ez a csodálatos táj. 2010 őszén elvégeztem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezető képző tanfolyamát, hogy szervezett kirándulások keretében másoknak is megmutathassam szűkebb hazám természeti „kincsesládájának” értékeit.
Ennek a „kincsesládának” az egyik, ha nem a legszebb ékköve a Tapolcai-medence. A medence egyedülálló geológiai látványosságai az egykori bazaltvulkanizmus emlékeiként a síkságból kiemelkedő tanúhegyek. A hatalmas bazaltoszlopok mellett barlangokat rejtő mészkőrétegek, gigantikus homokkőtömbök, és a Pannon-tenger finom homokanyaga teszi változatossá az amúgy sem egyhangú földtani képet.
Ha Ön szeretne többet tudni a Tapolcai-medence páratlan geológiai örökségéről, kultúrtörténeti értékeiről, állat- és növényvilágáról, akkor legyen a társam geo-barangolásaim egyikén!
További információkat a választható útvonalakról, részvételi díjakról és feltételekről a www.balatongeo.hu weboldalon talál!

Weboldal:  www.balatongeo.hu
E-mail: info kukac balatongeo pont hu
Telefonszám: +36 30 419 5866

 

Geotúrák, geoesemények

július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
augusztus 2024
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra