Geotúrák a Művészetek Völgyében

Muveszetek Volgye gtv

Sokan gondolnak rajongással Kapolcsra és az Eger-víz festői völgyére, amely egyben a Világörökség elismeréssel azonos rangot jelentő Bakony–Balaton UNESCO Geoparknak is része! Az itt induló geotúrák résztvevői számára felnyílik e gyönyörű táj földtani kincsesládája: a szelíd lankák alatt sok helyen találjuk egykor tomboló vulkánok emlékeit, megtudhatjuk, milyen környezetben élt évmilliókkal ezelőtt a pulai ősorrszarvú, de barangolhatunk egykori trópusi tengerek kőzetté vált üledékein is. Megérthetjük, miért éppen ott fakadnak a források, ahol ma csörgedezni látjuk őket, hogyan épülnek fel a látványos édesvízi mészkőgátak, rácsodálkozhatunk az egykori Pannon-tó ősmaradványaira és arra, hogy milyen összefüggés van a jégkorszakok viharos szelei és napjaink termékeny talajai között. A geotúrák során megismerhetjük a terület gazdag élővilágát és a terület gazdag kultúrtörténeti örökségét is, amelynek csupán egy része a vízimalmok sokasága!

A Művészetek Völgye térségében az alábbi geotúra-vezetőink szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeken tud tájékozódni):


Macsany ZsMácsány Zsuzsanna

A Művészetek Völgye egy fogalom. Kinek mit jelent… Egy biztos, hogy értéket képvisel. A hosszan kanyargó séd mentén Nagyvázsonytól Vigántpetenden, Pulán, Kapolcson, Taliándörögdön át Monostorapátiig gyönyörködtet bennünket a változatos domborzatával, geológiájával, egyedi növény- és állatvilágával. Nem is csoda, hogy ez a különleges vidék megragadta az alkotó kedvű embereket is. Így a tájképbe beletartozik és beleilleszkedik az emberi kéz munkája. Malmok, kolostorok, ősi településnyomok, elvarázsolt falusi házak … Csupa titok, csupa kincs.

Magam a természetben otthonosan mozgok gyerekkorom óta. A kirándulások, túrák, hegymászás, terepfutás az életem része. Magyarországon legtöbbet a Balaton-felvidéken, a Bakonyban és a Pilisben jártam, de a világ számos nemzeti parkjába is eljutottam.

Célom, hogy minél több ember újra megérezhesse a felfedezések örömét és azt a nyugalmat, erőt, energiát, amit a természetből meríthetünk.

Ismerjük meg együtt környezetünk, természetünk értékeit és tudjuk meg, milyen titkokat rejthet egy csepp kő!

E-mail: egycseppko kukac gmail pont com
Facebook: www.facebook.com/egycseppko
Weboldal: www.egycseppko.hu
Telefon: +36 30 238 8570

 

 

 

 

800x600

Lakótelepi gyermekként sok kortársamhoz hasonlóan akkor találkoztam először a geológiával mikor Pataki Attila elrúgott egy bizonyos követ (feltehetőleg egy kvarckavicsot) és amerre az gurult, arra ment tovább.

Később – alsó tagozatosként – mint az iskolai természetjáró kör tagja hétvégéim jelentősebb részét a Dunántúl természeti értékeinek felfedezésével töltöttem. Akkor is és később is azzal mentem tanáraim, nevelőim és persze nem utolsó sorban szüleim agyára hogy engem mindig a részletek vonzottak. A részletek, amikért érdemes megállni picit, azok az érdekességek, amelyek színesebbé tehetik a szürkés hétköznapokat. Azt tapasztaltam, hogy a csodáért nem kell messzire utazni, a csodákért elég közelebb hajolni.

Miért is kellene elmennünk környezetünk felfedezésre váró értékei mellett, mikor van aki segíthet felfedezni azokat? Erre való egy geotúravezető. Erre való vagyok én, aki elkísér, aki elmesél és nem hagy elmenni látható és láthatatlan csodák mellett. Mert azok itt vannak körülöttünk.

Itt élek a Bakony kapujában ez az én igazi hazám és itt az ideje, hogy a sok jót, amit itt kaptam azzal viszonozzam, hogy másokkal is megszerettessem ezt a páratlan világot.

Néhány éve Gannán a Bakony ékszerdobozának – legnagyobb elfogultsággal mondhatom – legszebb drágakövén üzemeltetünk feleségemmel együtt egy vendégházat, ahol várjuk a környéket felfedezni vágyó turistákat, családokat, baráti társaságokat. Ezért aztán különösen nagy örömmel töltött el mikor a Bakony-Balaton Geopark a Bakonyalján indított képzést. Így válhattam geotúravezetővé így bővülhetett szolgáltatásaink köre, hiszen most már vendégeink igénybe vehetik geotúravezetői szolgálataimat. Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Geotúrák, geoesemények

július 2024
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
augusztus 2024
h k sze cs p szo v
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

UNESCO Globalis Geopark logo weboldal jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra