Geotúrák a Balaton-felvidék nyugati részén

Bf2

A Balaton-felvidék nyugati térsége (Tihanyi-félsziget, Pécselyi-medence és Dörgicse környéke) olyan szenzációs tájképi és földtani értékeket vonultat fel, amelynek egy része széles körben ismert. Elég, ha elsőként a Tihanyi-félszigetre utalunk, amelynek földtani, felszínalaktani és vulkanológiai értékei – a Barátlakások vulkáni kőzetből képződött sziklafala, a Csúcs-hegy sziklagerince, a „gejzírmező” stb. – alapját jelentették hazánk első, 1952-ben (!) kihirdetett tájvédelmi körzetének is. De feltétlenül meg kell említenünk a Dörgicse közelében található vadregényes szurdokvölgyet és a közeli ördögszántást – vagy éppen a Pécsely közelében található, igen látványos (és hozzáértő geotúra-vezetőink kíséretében „szóra bírható” felhagyott kőfejtőt, amely évmilliókkal ezelőtti tengerekről „mesél” nekünk. A terület igen gazdag kultúrtörténeti és néprajzi értékekben is, példaképpen a balatonudvari szív alakú sírköveket említjük (egy geotúra során azt is megtudja, milyen kőzetből faragták ezeket).

Kérjük ne feledje, hogy geotúra-vezetőink kíséretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban Ön kedvezményes árú belépőjegyet válthat, ezt a prémium szolgáltatást (P!) jelzi az arra jogosult geotúra-vezető neve mögött.

A Balaton-felvidék nyugati térségében az alábbi geotúra-vezetők szolgáltatásait ajánjuk Önnek (a geotúra-útvonal kínálatról, árakról, feltételekről stb. a bemutatkozó szövegek alatti elérhetőségeke tud tájékozódni):


Arvai GaborÁrvai Gábor (P!)

Ismerd meg a „tapolcai forgószínpad” és Tihany földtani csodáit!

Árvai Gábor történelem-földrajz szakos tanár vagyok, geotúra-vezető. Tapolcán születtem, feleségemmel és két gyermekemmel itt élek ebben a mediterrán hangulatot árasztó szép városban, melyet csodálatos vulkáni képződmények öveznek. Mindig nagy érdeklődéssel fordultam szülőföldem természeti és kulturális értékei felé. Sok-sok éve járom a Tapolcai-medence, a Káli-medence és a Tihanyi-félsziget túraútvonalait, nagy izgalommal figyelem a terület gazdag madárvilágát és csodás élőhelyeit. Tagja vagyok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek.
Nagy örömmel végeztem el a Balaton-felvidéki NPI Bakony–Balaton Geopark projektje által szervezett geotúra-vezető tanfolyamokat a Tihanyi-félsziget és a Tapolcai-medence területére vonatkozóan.
Mindig szerettem volna, hogy sok kíváncsi érdeklődővel ismertessem meg e csodálatos pannon táj természeti és kulturális nevezetességeit. Engedjék meg, hogy eme értékek felkutatásához segítséget nyújtsak Önöknek egy felfedező túra keretében. Magánszemélyek, baráti társaságok, családok, iskolai és felnőtt csoportok jelentkezését várom.
Ismerkedjen meg a Balaton-felvidék csodálatos geológiai képződményeivel, gazdag földtörténetével túráim keretében, mely során bemutatásra kerül a terület élővilága, és kulturális értékei is!

Weboldal:  www.turakinalatok.5mp.eu
E-mail: arvaigabor[kukac]t-online[pont]hu
Telefonszám: +36 70 264 5919


Czibula GyorgyCzibula György (P!)

Kő kövön MARAD...

Ha van változatos táj a világon, akkor a Balaton-felvidék nyugati része biztosan az. Van úgy, hogy egyetlen lépésen belül legalább három féle kőzeten és többféle növényzettípuson haladunk át. Más országokkal összehasonlítva, ahol ezer kilométereken át egyveretű kőzet- és növényvilág halad az utazó, az itteni diverzitás szinte a csodával határos. Volt már olyan külföldi csoportom, akik csak a táj szépségei és a geodiverzitás miatt jöttek vissza a következő évben. A változatos tájat szerencsére értő kezek művelik immár több évezrede, és ennek köszönhetően további élőhelyekkel gazdagodik a vidék. Manapság több védett növény a szőlőkben, a gyümölcsösökben található meg, vagy egyes kaszálók élővilága is páratlanul gazdag.
Magamról annyit, hogy szenvedélyes természetjáró vagyok. A természettel való kapcsolat ott van első maradandó emlékeim között: 3 évesen beleestem egy patakba. Állítólag a színes kavicsokat akartam kihalászni… Tanulmányaim során, barátaimmal nyitott szemmel és érzékeny lélekkel kutattuk-kerestük a természeti csodákat, és lassan-lassan, az évek alatt megfejtettük a kirakóst, aminek ez neve: Kárpát-medence.
Szerencsésnek tarom magamat, mert hivatásszerűen foglalkozhatok a természetvédelemmel. Ennek jegyében alakítottuk meg a Bakonyalja Barátai (BaB) Egyesületet, mely a Geopark partnerszervezete, és hoztuk létre a Szarvasház Turistaházat és Oktatóközpontot, ahol jelenleg is dolgozom. Az ide látogató elsősorban általános és középiskolás diákok számára osztálykirándulásokat, erdei iskolai programokat és geotúrákat szervezünk. Természetesen nyílt geotúráimon kicsik és nagyok, iskolások és felnőttek is szívesen részt vesznek itt, a Balaton-felvidéken.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Weboldal: http://www.szarvashaz.hu/tura/geoturak
Telefon: +36 30 919 5868


Gaborne Sardy J Bf 2Gáborné Sárdy Julianna

A kő ott mesél nekünk legtöbbet, ahol született

Ha érdekelnek a ritkán járt ösvények, a kőtengerek különleges sziklavilága vagy éppen a bizarr formájú hévforráskúpok, a geotúrát Neked találták ki! Barangolások széles választékával várunk Benneteket a Bakony vadregényes szurdokaitól, a kenesei magasparttól a Tapolcai-medence megszelídült vulkánjain át a Köcsi-tó vagy az Örsi-hegy sajátos vörös homokkő „birodalmáig”!
Ha van egy szabad hétvégétek, szeretnétek otthonról kimozdulni, és családias, baráti légkörben kirándulni a Bakony–Balaton Geopark földtani csodaországában, csatlakozzatok hozzánk! Geotúráink széles választékából mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt a könnyű, két–három órás sétáktól az egész napos „teljesítménytúrákig”. Osztálykirándulásokhoz, környezetismereti tantárgyakhoz, szakkörökhöz és fakultációkhoz illeszkedő terepgyakorlatokhoz kínálunk magas szakmai színvonalon, tartalmas túrázási lehetőséget.
Minden évszakban nagy öröm a Pécselyi-medencében vagy a Tihanyi-félszigeten „kövezős” túrákon részt venni, és megélni azt a harmóniát, ahogy a lábunk alatt húzódó, vagy a falként fölénk magasodó „kőzet” otthont ad a rajta tenyésző életnek. Az Aszófő környéki erdőben megbújó téltemető virágszőnyeg ugyanúgy színfoltja az itteni geotúráknak, mint a Tihany vulkáni szikláin őszi napfényben vörösen égő cserszömörce.
Akinek kevés ideje van, és nem szeretne, vagy nem tud sokat gyalogolni, az Tihanyba jöjjön kirándulni. Sokak a Balaton gyöngyszemeként emlegetik ezt a csodálatos félszigetet, ami valóban olyan, mint egy kis ékszerdoboz. Felülmúlhatatlan változatossággal bír geológiai–vulkanológiai felépítése, éghajlata, élővilága, építészete és történelme tekintetében.
A geotúra-vezető mindig nagy örömöt érez, amikor alkalma nyílik ezt a mindössze tíz négyzetkilométer területű Pandora szelencéjét a bazaltvulkánoktól a jégkorszakokig, a gejzírmezőtől a barátlakásokig megnyitni az időutazásra vállalkozó szemei és szíve előtt.
A geotúrákat vezeti: Sárdy Julianna, a BfNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának geotúra-vezetője. Mottója: „Missziómnak tekintem, hogy többen essetek át «geo-beavatási szertartáson», és Te is csatlakozz az időutazók egyre bővülő táborához.”

E-mail: sardy[pont]bfnpi[kukac]gmail[pont]com
Telefon: +36 30 491 0061


 Loczy IstvanLóczy István (P!)

Kövek, templomok, legendák...

Lóczy István vagyok, magyar-történelem szakos tanár. A Balaton iránti lelkesedés nálunk mindig a családi hagyomány magától értetődő része volt.
Ha velem tart a Tihanyi-félszigeten és környékén egy geotúrán, a földtörténet felfoghatatlan évmillióinak és az emberi történelem évszázadainak egyszerre eredhet a nyomába.
Az egykori vulkánokat egyes népek erődítményként használták, mások számára a kráterekben kialakult tavak jelentették az értéket. A görögkeleti barátok a vulkanikus kőzetbe vájták celláikat, amelyek mind látványukban, mind történetükben páratlanok. Balatonudvari szív alakú sírkövein, Dörgicse templomain és a környék lakóházain is megfigyelhetjük a táj adottságainak az emberek életét meghatározó, formáló erejét.
A legendák is a létező dolgok közé tartoznak itt. A visszhang Tihanyban több, mint egyszerű fizikai jelenség, a kecskeköröm sem csak egy – bármilyen értékes – kagyló, a szív alakú sírkövek létezése is rögtön érthető lesz, ha ismerjük a tóban halálát lelt szépséges halászleány történetét.
Bármelyik túrámon lesz is a vendégem, a tájban élő emberek történetének, néprajzának is nagy figyelmet szentelünk. Ebben segítségünkre lesznek a tóról született régi könyvek, feljegyzések is, amelyeket szinte útikalauzként fogunk használni.
A túrákon feltárul a terület kivételes sokszínűsége, és a jó öreg Balaton számtalan meglepetéssel, újdonsággal szolgál majd ezeken a kirándulásokon, azok számára is, akik – velem együtt – már régóta barangolnak ezen a tájon.    

Tartson velem!

E-mail: loczyistvan[kukac]gmail[pont]com
Weboldal: www.loczy.hu
Telefon: +36 20 494 4126

 


  Pardi M gtv Bf IIPardi Melinda (P!)

„Szeretem a szépet, új házakban, kőben,
faluban, városban, égig épülőben,
ásványban is, mikor tárlik sok halomban,
csodás, ismeretlen halmazállapotban:
s tőle száz lelemény kap újult erőre,…”

Zádorvárhoz közeli táborozásaim során folyamatosan csodálkoztam rá a Balaton-felvidék természeti szépségeire és Cholnoky Jenő szavaival élve „a mindig szép Balatonra”. Elvarázsolt szépsége a szelíd lankáival, bájos apró falvaival, népi présházaival, a Balatonba siető patakjaival, a vár titokzatos történetével, Dörgicse templomromjaival és ördögszántásával. A zádorvári kilátóból a geotúráimon is gyönyörködhetünk a Balaton és a Tihanyi-félsziget látványában, a további kirándulásra csábító szelíd dombokban, a virágzó mandulafákban, az őszi színekbe öltözött lombokban, a cserszömörcétől vörösen izzó tájban. Míg ez a táj a mészkövek birodalma, addig a közeli Tihanyi-félszigeten a szemünk előtt elevenedik meg a több millió évvel ezelőtt működött vulkánok tüzes, robbanásokkal teli világa. Beszédes nevű sziklákon, helyszíneken keresztül ismerhetjük meg régi tűzhányók működését és emlékeit: a külső erők által formált Szélmarta-sziklákat, az utóvulkáni tevékenység során feltörő hévforrásokat, az Aranyház kialakulásának történetét és nevének titokzatos eredetét, a sziklába vájt Barátlakásokban sétálva pedig megannyi érdekességet fedezhetünk fel: hogyan, honnan, miért és mikor került bele olyan sok féle anyagú és színű kő a sziklafalba? A geotúra végére kész kis vulkanológus csoporttá válik a csapat. Hogy az ősmaradványok se maradjanak ki, felfedjük a „balatoni kecskeköröm” mondáját és valódi „kilétét”. A tűzhányók és a kultúrtörténet szerelmeseinek egyaránt ajánlom ezt a két tájegységet geotúráim során, ahonnan megszámlálhatatlan élménnyel tér haza a kiránduló bármelyik évszakban. A cserszömörce őszi varázsos színe és a nyáron finom illatú levendula is csalogatja a kirándulni vágyókat ide. Örömmel tölt el, hogy nem csak szabadidőmben, hanem a munkám során is, a Bakony–Balaton Geopark munkatársaként, geotúra-vezetőjeként a szenvedélyemmel foglalkozhatok, az élő természeti és geo-kincsek, épített örökségünk és kultúrtörténeti emlékeink minél jobb megismerésével és bemutatásával.   

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 30 323 1201


Sipocz ZoltanSipőcz Zoltán (P!)

„A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye...”

Sipőcz Zoltán vagyok, a veszprémi Lovassy László Gimnázium földrajz-testnevelés szakos tanára, geotúra-vezető. Tősgyökeres veszprémiként gyerekkoromtól kezdve járom a Balaton-felvidéket. Családi kirándulások alkalmával ivódott belém a táj szeretete, fokozatosan nyílt rá a szemem a Balaton-part természeti szépségeire.
Később már „földrajzosként” nem csak a színét állandóan változtató „magyar tenger”, vagy a Balaton-felvidék szelíd halmai, szőlősorai, hófehér présházai bűvöltek el. Egy új, varázslatos világ nyílt ki azáltal, hogy megértettem, milyen természeti folyamatok játszottak szerepet abban, hogy a mai képére formálódjon ez a csodálatos táj.
2010 őszén elvégeztem a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság geotúra-vezető képző tanfolyamát, hogy szervezett kirándulások keretében másoknak is megmutathassam szűkebb hazám természeti „kincsesládájának” értékeit.
A Balaton-felvidék egyik legmegkapóbb tája a Tihanyi-félsziget, ahol lépten-nyomon a több millió éves vulkanizmus emlékei tűnhetnek szemünkbe. Az egykor hatalmas robbanásokkal megelevenedő tűzhányók és az azt követő utóvulkáni működések nyomait az egész félszigeten tanulmányozhatjuk. A Szélmarta-sziklák érdekes alakzatai, a Kiserdő-tető bazalttufa képződményei, a Barátlakások szirtfala, vagy éppen a vulkáni tevékenység lezárásaként feltörő hévforrások kővé vált maradványai jól mutatják, miként vették ki a belső és külső erők részüket a táj kiformálásából. A néhol előbukkanó pannon rétegek rejtik a híres „balatoni kecskeköröm”, a Congeria kagyló maradványait.
Ha Ön szeretne többet tudni a Tihanyi-félszigetről, a Balatont övező hegyek, dombok kialakulásáról, kőzeteiről, állat- és növényvilágáról, akkor legyen a társam geo-barangolásaim egyikén!
További információkat a választható útvonalakról, a részvételi díjakról és feltételekről a www.balatongeo.hu weboldalon talál!

Weboldal: www.balatongeo.hu
E-mail: info[kukac]balatongeo[pont]hu
Telefonszám: +36 30 419 5866

 

Geotúrák, geoesemények

június 2019
h k sze cs p szo v
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
július 2019
h k sze cs p szo v
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

flag gbflag hu

 

Kövess minket!

Bakony-Balaton Geopark logo web jobbra

Bakony-Balaton UNESCO Globalis Geopark logo web jobbra

Global Geoparks Network logo web jobbra

European Geoparks Network logo web jobbra