Víz Világnapi gondolatok

2018-03-27 viz vilagnapi gondolatok konferencia web
2018-03-27 viz vilagnapi gondolatok 6 webA Balatonról szóló Víz Világnapi Konferenciát tartottak Siófokon. A rendezvényen az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézete, a  Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai, vízgazdálkodási és környezetvédelmi szakemberek tartottak előadásokat! Ezekből hoztuk el a legfontosabb gondolatokat.
A Víz Világnapját a 1992. évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték, melynek célja, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. E jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.
A víznek ősidők óta nagyon fontos szerepe van az emberek életében. Meghatározza az adott korban élők társadalmi-gazdasági életét, fontos szerepe van a termelésben is. A tiszta víznek felbecsülhetetlen a gazdasági értéke, és feltehetőleg a jövőben ez csak fokozódni fog. Az életünk minden területén nélkülözhetetlen szerepe van, például a mesterséges tavak, víztározók egyszerre látják el az ivóvízhálózatot, az öntöző rendszereket és mindemellett rekreációs célokat is szolgálnak. A tavak, folyók természeti és kulturális értéket is jelentenek, melyekre számtalan szolgáltatás is települ a turizmus különböző formáiban, többek között ilyenek a horgászat, a strandok, a vízisportok is. Mindezekre a szerepekre remek példa a Balaton is.

2018-03-27 viz vilagnapi gondolatok vitorlas web
2018-03-27 viz vilagnapi gondolatok jeg webAz eladásokból elsőként megismerhettük a szélsőséges időjárási eseményeket, légköri folyamatokat a Balaton vízgyűjtőjén. Ezekből derül ki, hogy milyen szerepe van a jégnek a vízfelszínén. Nem csak a téli turizmus fellendítése miatt érdekes, de például, a feltorlódott jég a tó medrét is alakíthatja, illetve ha hóval fedett a jégpáncél az a Balaton élővilágára negatív hatással bír. A tavaszi és őszi viharok számában kimutatható a gyakoriságuk növekedése, a villámárvizek pedig sok szervesanyagot szállítanak a tóba. A „Balaton néha visszabeszél” az időjárásnak, ugyanis a tó feletti leáramlás növeli a napsütéses órák számát, nem csak közvetlenül a tó felett, hanem a Balaton vonalában is ÉK-K-i irányban.
2018-03-27 viz vilagnapi gondolatok sio webMegismerhettük a Balaton vízmérlegét és a vízgyűjtő hidrológiai helyzetét is. A mintegy 3,5 m átlagmélységű Balaton jellegzetes sekély tó. Ezek a tavak mind mennyiségi, mind minőségi vonatkozásban rendkívül érzékenyek a környezeti változásokra. Az elmúlt másfél évtized vízháztartási folyamatai számos intő jellel szolgáltak. Elsősorban a szélsőségesebbé váló időjárás hatására gyakrabban és nagyobb mértékben fordultak elő szokatlan, mindenképpen szélsőségesnek nevezhető vízháztartási állapotok. Ezekre válaszul 2016. február óta a kísérleti szabályozott vízszintet május-október időszakban 120 cm ± 5%, illetve november-április között 115 cm 5%-on állították be. Jelenleg a rendkívül csapadékos 2017 év végi és 2018 év eleji hónapoknak köszönhetően a Sión keresztül a maximális 60m3/s sebességgel történik a leeresztés.

2018-03-27 viz vilagnapi gondolatok magas viz web

Ezek mellett a feltételek mellett nyár végére is biztosított az átlag 80 cm-es vízszint. A legtöbb vitát a közvéleményben is a vízszint változásai szolgáltatják.
Szó esett a Balaton ökológiai állapotáról a legújabb kutatási eredmények alapján, ezekből kiderült, hogy az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet munkatársai milyen rendszerességgel végeznek vizsgálatokat a tavon különböző veszélyforrásokat figyelembe véve. Összességében azonban elmondható a legfontosabb hír, miszerint a víz minősége kiváló.


Források:
hidrologia.hu