Rémálmok a zuhany alatt, avagy mennyit is ér a víz, amikor már nincsen?

2018-03-08 mennyit er a viz szarazsag web


2018-03-08 mennyit er a viz FFC 100 web2018-03-08 mennyit er a viz 6uj webJelenleg az egyik jelentős globális környezeti problémát az édesvíz készletek drasztikus csökkenése, a rossz vízminőség és a vízhiány jelenti. Cikkünk a 6. ENSZ FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI CÉLHOZ kapcsolódik, és a dél-afrikai Fokvárost fenyegető súlyos vízhiány kapcsán született.

Intő példa ez az egész világ számára, hogy igenis valós fenyegetést jelent a szárazság és a vízhiány egyre több térségében, és talán ráébreszt bennünket, hogy pazarló szokásainkon sürgősen változtatnunk kell.

2018-03-08 mennyit er a viz fokvaros 700 webFokvárosban a vízhiány miatti szükségállapot alapvetően az évek óta tartó rekord kevés csapadék és aszály miatt következett be. A város vízellátását hat gát és tározó biztosítja, ezek közül a legnagyobb mára szinte teljesen kiapadt. A dél-afrikai városban tavaly év végén vezettek be korlátozásokat, abban reménykedve, hogy tudatos hozzáállással sikerülhet elkerülni a „Nulladik Nap”-ot, amikor a tározók kapacitása annyira lecsökken, hogy már nem tudják biztosítani a vezetékes vízellátást.

2018-03-08 mennyit er a viz viztarozo2 700 web

Önmegtartóztatást kértek az emberektől és a napi vízmennyiséget lakosonként 50 literben állapították meg. Az intézkedés azonban megkésettnek és eredménytelennek bizonyult. A kialakult helyzeten az emberek pánikszerű vízkészlet felhalmozása is csak rontott. Ha az ominózus nap elérkezik, a lakosság már csak ellenőrzött elosztópontokról jut majd egy megszabott fejadaghoz.
2018-03-08 mennyit er a viz fejadag 345 web 2018-03-08 mennyit er a viz kvota web

A fokvárosi krízishelyzet olyan potenciális veszélyeket is előre vetít, mint az alapvető köztisztaság hiánya és az emiatt felbukkanó pusztító betegségek. A társadalmi egyenlőtlenségek is erőteljesen megmutatkoznak ilyenkor, bár a mélyszegénységben élő ember számára a közcsapok megrohamozása eddig is a mindennapi rutin részét képezte.
2018-03-08 mennyit er a viz vizgyujtes 600 web

Érdemes kicsit elgondolkodni rajta, hogy vajon mi képesek lennénk önkéntesen spórolni, vagy megtartani egy előírt korlátozást? El tudnánk felejteni forró nyári napokon és hideg téli estéken a komfortzuhanyzásokat, a kerti medencét, az autómosást, a folyó csapvízben mosogatást, az uszodákat és élményfürdőket? Az ivásra szánt víz mellett a főzéshez, tisztálkodáshoz, takarításhoz, az öntözéséhez, és még ezernyi más dologhoz használunk vizet, nem is keveset.

Igaz, hogy kék bolygó több mint kétharmadát víz borítja, csakhogy ennek túlnyomó része sós víz.  A népesség növekedésével a vízigény is rohamosan nő. Ha nem változtatunk a pazarló vízfelhasználásunkon, akkor súlyos problémák elé nézünk.

Egyénileg is törekednünk kell pazarló vízfelhasználásunk megváltoztatására, hiszen sok kis lépésből összeadódhat nagy mennyiségű vízmegtakarítás. Egy csöpögő csappal közel 2 liter tiszta víz válik szennyvízzé, ellenben víztakarékos zuhanyfejekkel, csapszűrőkkel és WC-tartályokkal csökkenthetjük fogyasztásunkat. Jelentős vízmegtakarítást jelenthet a szürkevíz (fürdővíz és mosóvíz) újbóli felhasználása a WC öblítésnél, akár egyszerűen, vödrökben felfogva is.

2018-03-08 mennyit er a viz theodora web

 

Magyarország földtani felépítése következtében gazdag felszín alatti vizekben, de kedvező adottságainkat jelentősen ki is használjuk. Magyarország vízkészlete is véges, ha sokkal gyorsabb ütemben használjuk fel, mint ahogy az természetesen visszatöltődik. Ne tévesszenek meg minket a hirtelen lezúduló villámárvizek és a rég elapadt források újbóli felbukkanása. Nekünk is fenntarthatóan kell bánnunk a vízzel.


Mi, a Bakony–Balaton UNESCO Geopark területén élők, igen szerencsés helyzetben vagyunk, ami a minőségi ivóvizet illeti. A mélyben hosszú utat bejáró felszín alatti vizeink számos ásványi anyagot ragadnak magukkal. Geoparkunk rendkívül gazdag tiszta vizű forrásokban. Jó néhány településünkön (pl. Balatonfüred, Kékkút, Fonyód, Hévíz) büszkélkedhetünk ásványi anyagban gazdag, kitűnő vizekkel. Ezért is fontos védenünk és megbecsülnünk értékes vízbázisainkat.

 
A jövőben számos térség és nagyváros juthat Fokváros sorsára, ahol a lakosság növekedése mellett egyre kiszámíthatatlanabbak az esős időszakok. Vajon el tudja –e kerülni az emberiség, hogy olyan kor köszöntsön ránk, melyet eddig csak a katasztrófafilmekben láttunk?
    

 

 

Felhasznált irodalom:
https://index.hu