Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Nyitott Balaton – Geotúra az „Ősember Festészete" nyomában

2017 05 06 felsoros mesztufa gat
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és egyben a Bakony–Balaton Geopark Nyitott Balaton programja a 2014. Év Földtani Értékét célozza meg. A Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása egyaránt szerepel.
2017 0506 felsoorstemplom 345Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál”, indítjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. Innen egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.
Leereszkedve a völgybe, a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladva bekukkantunk Lovasra, ahol egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. A rövid túra résztvevői visszasétálnak Felsőörsre, a hosszú túra pedig a festői szépségű Király-kúti-völgy kristálytiszta karsztforrásai, mohos sziklái között kanyarog tovább, még egy barlangba is bekukkantunk. A Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat, majd az őskori festékbányát érintve újra Felsőörs felé vesszük utunkat: a Malom-völgybe vesszük be magunkat, ahol a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben. 
A falut észak felől megközelítve az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl világából.
Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén.
Nagy szeretettel várunk mindenkit!

2017 0506 felsoors festekbanya 345Találkozási hely: Felsőörs, Könyvtár, Szabadság tér 2.
GPS: 47.014539, 17.953354
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. május 06. (szombat), 09:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Felsőörs – vöröskő templom – Szent Kereszt-hegyi szikla-"mészkőborda" (Miske-szikla) – Lovasi-séd mésztufa lépcsői – Lovas: faluközpont és helytörténeti kiállítás az őskori festékbányából előkerült régészeti anyagból – Malom-völgy – Király-kúti forrás – Malom-patak és völgy – Forrás-hegyi geológiai tanösvény – Felsőörs
Geotúra hossza: hosszú túra: 12 km; rövid túra: 6 km
Geotúra várható időtartama: hosszú túra: 6 óra, rövid túra: 3,5
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, május 05. 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.20 eves BFNPI 150

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, idén ünnepli 20. évfordulóját. További programokért és érdekességekért kattints a logóra!

nyitott-balaton-banner-728-90-a-2017

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012