Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Döbröntei geotúra a Szent László pénze nyomában

A Bakonyalja kevéssé ismert tája számos értéket rejteget a kíváncsiak számára. A geológiai értékek között tartjuk számon a legendás ősmaradványt, a Szent László pénzét, melyről megtudhatjuk, valójában miféle élőlény váza volt ez a kerek, pár centiméter átmérőjű mészlencse.20170414 CzGy szarvaskoAz a tenger, ahol élt, otthona volt még számos kagylónak, csigának, korallnak, tengeri sünnek, stb., ezek ősmaradványait is megszemléljük. Utunkat többször keresztezi a Bitva-patak, melynek vizében mésztufa-gátakat és mészkiválásokat keresünk csakúgy, mint a forrásoknál. A vizek több helyen malmokat hajtottak, ezek a kora középkorban a terület birtokosa, a Himfy család tulajdonában voltak. A család idén 650 éves döbröntei várának falai a környék élő kőzetgyűjteménye és ősmaradvány kiállítása a geotúrázók számára, nem mellesleg pedig tökéletes kilátópontként szolgálnak.

20170414 CzGy nummuliteszTalálkozási hely: Döbrönte Fő u. 31., Szarvasház Turistaház és Oktatóközpont
GPS: 47.228897, 17.546931
Geotúra dátuma és időpontja: 2017. 04. 14. (Nagypéntek), 10.00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Döbrönte – Bitva-patak – Ödön-forrás – Katalin-forrás – Schracz-rét – Kis-erdő – Szarvaskő vára - Döbrönte
Geotúra hossza: 9 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: közepes, szintemelkedés: 250 méter
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj: 1000 Ft/fő
Előzetes jelentkezés módja: e-mailben vagy telefonon (név, létszám, mobiltelefonos elérhetőség megadásával).
A túra minimum 12 fő jelentkezése esetén indul.
A túravezető a jelentkezésről legkésőbb a jelentkezési határidőig visszajelzést küld.
Jelentkezési határidő: 2017. 04. 13., 17.00 óra

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Czibula György, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , +36 30 919 58 68, www.szarvashaz.huBakonyBalaton Geopark Partner logo

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/
Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

Ezen a geotúrán nem használható fel a geotúra-ajándékutalványunk!

 

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Iharkúti geotúra medvehagymával fűszerezve

Szerkesztés

Kiindulópontunk, Németbánya, a Bakony egyik legkisebb faluja, viszont környezete az elmúlt évtizedek legnagyobb őslénytani szenzációjának, a bakonyi dinoszaurusz leleteknek az otthona.20170409 CzGy iharkutŐsi Attila aligha találta volna meg a dinoszaurusz csontokat, ha előtte a bauxitbányászat nem mélyít itt több, 100 méteres bányagödröt. 20170409 CzGy medvehagymaNemcsak a bauxitbányászatról, de az itt ált valamikori faluról, Iharkútról is megemlékezünk majd az emlékparkban. Elérve az erdőt, ahol most megannyi tavaszi virágban gyönyörködhetünk, az írott történelem előtti időkben bronzkori település állott, melyre néhány halomsír emlékeztet.
És ha mindez nem lenne elég, a túra végén megismerkedünk egy nemrég újra felfedezett növénnyel, a medvehagymával. Olyan kérdésekre keressük a választ, hogy miért éppen itt nő tömegesen, milyen életmódot folytat, mi a rokonsága és mik a gyűjtés szabályai.    

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012