Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Föld napi geotúra Alsóörsön

A térség jellegzetes kőzete a vörös homokkő. A helyből induló és ugyanoda visszatérő geotúra ennek a kőzetnek a legszebb gyöngyszemeit fűzi fel. Túránk küldetése a Föld Napja jegyében az alsóörsi amfiteátrum és a mellette húzódó patakmeder megtisztítása a hulladéktól.9 Túránk során összesen 108 m szintkülönbséget kell leküzdenünk a kilátóhoz való feljutáshoz.

Felfedező utunk első szakasza a faluban vezet, ahol e szépséges kő változatos megmunkálási formáival találkozhatunk: műemléképületek falából, támfalakból, kerítés lábazatokból, és helyi mesteremberek remekbe faragott szobraiból köszön ránk. A falu határában egy felhagyott kőfejtőben pedig természetes előfordulásában is megcsodálhatjuk. A vörös kő mellett Alsóörs szívében egy valódi kőzet-matuzsálem bukkan a felszínre, ami igazi ritkaság: az egész Balaton-felvidéken néhány pici „ablakban” van a felszínen hasonlóan „öreg” kőzet! A falu főutcáján felfelé haladva megcsodálhatjuk a járda mellett sorakozó Alsoors voros homokko szobor 5 Korbely Barnabas 345kőszobrokat, majd egy hangulatos borozóba kalauzoljuk a geotúra résztvevőit, ahol a falakon falutörténeti kiállítást csodálhatunk meg. Kacskaringós utcácskákon haladva kerítések lábazatában, borospincék falában, mint szögletesre faragott építőkő köszön ránk ismét a kő. A kis történelmi időutazásra alkalmat adó Török-ház és a kora középkori alapokkal rendelkező műemlék templom után, a temető régi műemlék sírkövei között felkapaszkodunk a Somlyó-hegy közelmúltban felújított kilátójába, ahol káprázatos szögből láthatjuk az egész Tihanyi-félszigetet.

A geotúra lélegzetelállító látványossága egy utólag amfiteátrummá alakított, felhagyott kőbánya, ahol a vörös homokkő változatos természetes előfordulásait láthatjuk. Hazafelé menet egy rövid szakaszon az alsóörsi amfiteátrum területét és a mellette húzódó patakmedret megtisztítjuk a hulladéktól.

A program lebonyolításában  társszervezetünk a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület. A hulladékgyűjtésről további információt az egyesület honlapján találhatnak, a szervezők a hulladékgyűjtéshez az eszközöket biztosítják.

A hulladékgyűjtésben résztvevő túratársaink között a túra végén az itt látható társasjátékot sorsoljuk ki!

Találkozási hely: Alsóörs, Tourinform Iroda (Vasút utca 3.)
GPS: 46.985401, 17.979124
Alsóörs-Káptalanfüred geotúra 20120930 345Geotúra dátuma és időpontja: 2016. április 23. (szombat), 9:00 óra
Geotúra hossza: 4 km
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítésmentes
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2016. április 22.) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu 

alsoors amfiteatrum 700

Alsóörs-Káptalanfüred geotúra 20120930 700

 alsoors amfiteatrum 700 2

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012