Miért feleslegesek az erdei hulladékgyűjtők?

Mostani cikkünkben az ENSZ Fenntarthatósági Célkitűzések közül a 15. számú pont, a SZÁRAZFÖLDI ÖKOSZISZTÉMÁK VÉDELME témakör kapcsán, valamint a közelgő Tiszta hegyek napja (szeptember 26.) alkalmából mi is megfogalmaztuk, hogy milyen is hulladék szempontjából fenntartható természetjárás.

2017-08-30 ENSZ web
Alapvetően azt már betartjuk, hogy nem szemetelünk, hiszen erre tanítottak minket kisgyerekként is, de egy erdei szemetest látva úgy gondolhatjuk, hogy helyesen cselekszünk, amikor odadobjuk a hulladékunkat.
Nagy előrelépést jelentene, ha a magunkkal vitt elemózsia, innivalók csomagolóanyagától és felesleges, hulladékká vált tárgyainktól nem igyekeznénk minél előbb, a legközelebbi útba eső hulladékgyűjtőnél megszabadulni, hanem hazavinnénk magunkkal a hátizsákunkban, és ott dobnánk ki.

2017-08-30 ne szemetelj web
Mi, itt a Bakony–Balaton UNESCO Geopark területén élők és kirándulók is osztjuk azt a szemléletformáló, és a jelenleginél is tudatosabb közösségi magatartást, hogy „Ami bement az erdőbe, vagy felment a hegyre, az vissza is tud jönni onnan”. Nincs más tennivalónk, csak a felszerelésünkbe bekészíteni egy zacskót a hulladéknak, amiben hazahozhatjuk. Ugyanis a településeken kialakított rendszeres, heti közszolgáltatás az erdei szemetesekre nem terjed ki.

2017-08-30 erdei szemetes3 web

2017-08-30 bandi2 webNapi problémát okoz az erdei pihenőhelyek mellett kialakított hulladékgyűjtők fenntartása, ugyanis hatalmas területekről, és számtalan hulladékgyűjtőjéről van szó, melyek sokszor járművel megközelíthetetlen helyen vannak, és ezeket valakinek végig kell járnia sokkal több idő, energia és pénz ráfordítással, mint ha magunk gondoskodtunk volna szemetünk megfelelő életútjáról, gondolva itt akár a szelektív hulladék gyűjtésére is.
 Az erdő élővilága szemet vethet ugyanis a gyűjtőkbe elhelyezett élelmiszer maradékra, nem kis rendetlenséget okozva ezzel a természetben. Ha pedig, a szétdúlt hulladékot még az időjárás is kezelésbe veszi, a végeredmény egy hulladékkal beterített erdő lesz.

2017-08-30 sun webKép forrása: internet

Nem elvetendő gondolat tehát a lakosság és a kirándulók szemléletformáló tájékoztatása mellett lépésről lépésre az erdei hulladékgyűjtők felszámolása. A Bakony–Balaton UNESCO Geopark is szívén viseli a tanösvények, természetvédelmi területek rendezetten és tisztántartását.

2017-08-30 erdei hulladekgyujtes web