Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúrák a Jókai-bableves-főző verseny keretében

 

A Jókai-bableves-főző verseny több mint két évtizedes hagyománnyal rendelkező program, mely kitűnő alkalmat nyújt arra, hogy a gasztrokínálatot egy természeti, kultúr- és tudománytörténeti ínyencfalatokkal megtűzdelt geotúrával is megfűszerezzük ebben a gyönyörű természeti környezetben.

sj 20240504 01 700

A 10:00 órakor induló „teljes túra” az arácsi vasúti megállótól vezet el a helyszínre. Balatonarács tucatnyi védett népi műemlék épülete között elhaladva felvillantjuk Balatonfüred térségének regénybe illő történelmi eseményeit és tiszteletünket tesszük a településhez ezer szállal kötődő geológus, geográfus Lóczy Lajos és a szintén geográfus, geológus Cholnoky Jenő előtt, akik a Balaton-kutatás hőskorszakának ikonjai voltak a 20. század küszöbén. A Koloska-patak mentén kanyargó ösvényen felfedezzük a falu határkövét, és azon túl már egy elfeledett zsidó-temetőnek és egy Árpád-kori letűnt településnek eredünk nyomába az erdő rejtekében. A Koloska-csárda tisztására kiérve a tágabb és szűkebb környék földtani múltjának legérdekesebb fejezeteit keltjük életre. A patakot kísérő galériaerdő értékes élőhely, melyet az itt kialakított tanösvényen mutatunk be.  A Jókai-bableves-főző verseny színhelyén a Koloska-forrás körüli tisztáson egy fél órás ebédszünet erejéig bekapcsolódhatunk a bográcsok és a bennük a rotyogó Jókai-bablevesek illatos és ízletes világába. TEHÁT NEM CSALÁS, NEM ÁMÍTÁS EZEN A GEOTÚRÁN (térítés ellenében) MELEG ÉTEL VÁR MINKET EBÉDIDŐBEN AZ ERDŐ KÖZEPÉN! A rövid pihenő után a Koloska-forrástól 13:00 órakor egy további „rövid túrát” indítunk, mely a völgy felső szakaszát és a Koloska-sziklák tetőszintjét veszi célba. Aki csak itt és ekkor szeretne bekapcsolódni, szeretettek várjuk a Koloska-forrásnál 13:00 órakor a völgy felső szakaszának legszebb látnivalóihoz. Tiszteletünket tesszük Hamvas Béla heroikus hársfájánál, majd felkapaszkodunk a Koloska-sziklákhoz vezető fennsíkra, a tavaszi pompájában viruló karsztbokorerdő fái és virágai közé.

Kedvcsináló fotóalbumok:
Koloska bablevesfőző-verseny túra       
Jókai-bableves-főző verseny fotói

Találkozási hely: Balatonarács, vasútállomás
GPS: 46.962589, 17.897507 TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2024. május 04., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza:  teljes túra 6 km, rövid túra a Koloska-forrástól: 2 km
Geotúra várható időtartama: 2 + 1 óra
Geotúra nehézsége: könnyű–közepes
Geotúra jellege: térítésmentes
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával a túra időpontját megelőző nap (2024.05.03. péntek) 20:00 óráig
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zseblámpa, zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A program során készült fotókat felhasználjuk kommunikációnkban, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretne a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető túravezetőnek.

Köszönjük!

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012