Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Őszi színes-köves geotúra Balatonfüred szőlőhegyein a táj nemzetközi napja alkalmából

Őszi geotúránk valódi feltöltődést tartogat minden természetjárónak. A szüreti hangulatot árasztó szőlőhegyek oldalában, az eldugott szurdokvölgyek mélyén, a Balaton kiterjedt víztükrére nyíló kilátópontok magasában megtapasztalhatjuk a nyugalmat, ami ilyenkor mindent átjár a csendesedő természetben a pirosló cserszömörcétől a lombjukat halkan hullató erdőkig.
Az egyik Füred környéki történelmi pince bejáratánál vesszük az első lendületet, ami alkalmat ad arra, hogy dicsérjük a Balaton vidékének kiváló szőlőtermő adottságait és visszaidézzük a szőlő és a bor bűvkörében fejlődött gazdag kultúrtörténeti örökségét.

sj 20231021 02 700

A présházak és pincék meghitt világából a Száka-hegy rendíthetetlen fegyelmet és ritmikus szabályosságot sugárzó időtlen sziklavilágába csöppenünk, ahol egy 237 millió évvel ezelőtti tengerelöntés látványos formakincsét csodálhatjuk meg, és izgalmas részleteket tudhatunk meg az egykori tenger alatti élővilágról.
Miután a szőlőhegyek palástján sétálva hosszan élvezhetjük a Balaton víztükrének látványát, vadregényes erdei lépcsősoron leszállunk a Szőlősi-séd különleges atmoszférájú szurdokvölgyébe, ahol a híres Noszlopy-forrás mellett rejtőzködő kőzettani határokat lépünk át a vastagodó színes avarszőnyegen.
Kiérve a szurdokból a Tihanyi-félsziget mutatja meg magát olyan páratlan szemszögből, hogy nem tehetünk mást, meg kell állnunk néhány percre, hogy felvillantsuk a Balaton-felvidéki tűzhányók krónikájának legelső, eget rázó, robbanásoktól hangos fejezetét, melyet e félsziget testesít mefg.
Hamarosan megérkezünk az Aszófői-séd fokozottan védett erdejébe, ahol egy igazi elvarázsolt világ fogad minket. Gyönyörű, fejlett mésztufa gátak sora és egyéb meglepetések...
Visszafelé egy lendületes tempójú egy órás gyaloglás vár ránk, amelyen egy kis barlangot is felfedezünk.

sj 20231021 01 700

sj 20231021 03 700

Találkozási hely: Balatonfüred Koczor Pincészet alatti füves parkoló
GPS:
 46.955161, 17.8545410  TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. október 21. (szombat), 10:00 óra
Geotúra hossza: kb. 10 km
Geotúra várható időtartama: 7 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 2000 Ft, gyerek 1000 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2023. október 20. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012