Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Kapolcsi geotúra a geodiverzitás (földtudományi sokféleség) nemzetközi napja alkalmából

Minden év október 6-án ünnepeljük a geodiverzitás (földtudományi sokféleség) nemzetközi napját, amely egyben a geotóp nap is (geotóp = geohelyszín). Ebből az alkalomból 2023. október 14-én (szombaton) egy különleges geotúrára hívjuk a rövidebb – és egyáltalán nem sietős, sok megállóval könnyített – gyaloglások kedvelőit (jelentkezni előző nap délig lehet), amelynek során egyaránt bejárjuk a Művészetek Völgye fesztivál révén méltán ismertté vált Kapolcs utcáit és szűkebb – ám annál festőibb – természeti környezetét. Ami a földtudományi örökséget illeti, geotúránk során elsősorban az egykori bazaltvulkanizmus révén kialakult, változatos képződményeket fogjuk tanulmányozni, de nem megyünk el csukott szemmel a kapolcsi kerítésekben, falazatokban látható egyéb (környékről származó) kőzetek mellett sem. A geoparkokra jellemző holisztikus – a teljességre, az egészre törekvő – szemlélet jegyében sétánk során megismerjük majd a terület változatos élővilágát és kultúrtörténeti értékeit is, hiszen mindezekre ugyancsak hatással volt a térség gazdag földtudományi öröksége!

2023-10-14 Kapolcs geotura 01

Milyen kőzeteket találunk a területen, és mi a környék vulkanológiai fejlődéstörténete? Hogyan alakultak ki a Király-kő látványos bazaltoszlopai? Miért találunk hólyagüregeket az itteni bazaltban? Melyik a Bakony–Balaton-felvidék vulkáni terület legfiatalabb vulkánja? Hogyan hasznosították elődeink a terület gazdag földtudományi örökségét? Milyen tájhasználat volt itt jellemző az elmúlt évszázadokban? Minek a nyomait őrzik az erdőkben látható öreg „böhöncök”? Melyek Kapolcs népi építészeti emlékeinek jellemzői? Hány vízimalom működött az Eger-víz itteni szakaszán? Mit tudunk a falut benépesítő emberekről? Milyen népszokások tarkították a régi idők mindennapjait?

2023-10-14 Kapolcs geotura 02

Ha már unod az „elhasznált” helyszíneken készült szelfiket, akkor bakancsot fel, és ismerd meg Te is a Kapolcs másik arcát!

2023-10-14 Kapolcs geotura-vezetok
A kapolcsi geotúra vezetői (balról jobbra): Ancsin Gergely, Sándor Krisztina és Korbély Barnabás

Találkozási hely: Kapolcs, MűvészVölgy Kúria (Kuthy Kávézó) mögötti parkoló
GPS: 46.955901, 17.606242 (Google térkép itt)
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. október 14. (szombat) 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Kapolcs – (séta a faluban) – Kecske-völgy – fennsík – Király-kő – Kapolcs
Geotúra hossza: 5 km
Geotúra várható időtartama: kb. 4 óra
Geotúra nehézsége: könnyű, az útvonal összesített szintemelkedése: 160 méter (a tempó kifejezetten kényelmes lesz, nem teljesítménytúrázunk, sokszor megállunk)
Részvételi díj: felnőtt (15 éves kortól) 2.000,- Ft/fő | gyermek (14 éves korig) 1.000,- Ft/fő
Előzetes jelentkezés szükséges, módja: e-mailben ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ), amelyben kérjük egyértelműen jelezni, hogy hány felnőtt és hány gyermek résztvevőről van szó. Az e-mailben kérjük adja meg mobilszámát is!
Jelentkezési határidő: 2023. október 13. (péntek) 12:00 óra
A geotúra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul, és legfeljebb 30 főt tudunk fogadni!
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet (esőkabát/esernyő is) és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, lehetőleg vízálló lábbeli), másfél liter folyadék, elegendő ennivaló.

Geotúra-vezetők:
Ancsin Gergely geográfus (ember és táj, kultúrtörténeti örökség)
Korbély Barnabás geográfus (földtudományi örökség, vulkanizmus) +36 30 640 9053
Sándor Krisztina biológus (élő természeti értékek, erdei életközösségek, az ember természetátalakító tevékenysége)

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt!
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre!

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, indulás előtt jelezze azt a geotúra-vezetőnek!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012