Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Bor, ászok, Tapolca

Barangold be velünk a tapolcai pincerendszer labirintusát, és hallgass bele a legendás Lessner borászdinasztia sétáló családregényébe!

Unikális városnéző sétánkon – magunkénak érezve a geoparkok holisztikus szemléletét – körbejárjuk Tapolca zsidó múltjából fennmaradt földalatti és föld feletti értékeket, amelyek a gyanútlan szemlélő elől rejtve maradnak. 1700 négyzetméteres pincerendszerben bolyongunk, miközben képbe kerülünk a város geológiai adottságaival. Muzeológus sétavezetőnkkel felgöngyölítjük egy legendás család kalandos fejlődéstörténetét, melynek nyomán Tapolca városa másfél évszázad alatt valósággal felvirágzott.boraszoktapolca rf 01 700boraszoktapolca rf 02 700

Időutazásunkon visszacsöppenünk a Szent György-hegyi borászok XIX. századi miliőjébe, és megismerünk néhány korabeli szakmai fogást, mely a mindent letaroló szőlőgyökértetű idején is segített talpon maradniuk. Megemlékezünk az egykori tapolcai ortodox zsidó hitközség elöljáróiról és meglátogatjuk a felújítás alatt álló ózsinagógát. Sétánk zárásaként lemerészkedünk annak pincéjébe is, hogy megkeressük a hajdani mikve vizét tápláló forrást.

Belépni tilos? Velünk szabad!

 

boraszoktapolca rf 03 350Találkozási hely: Tapolca, Caramel Cafe üvegterasz,  Deák Ferenc utca 5.
GPS: 46.882622, 17.438929  TÉRKÉP ITT 
Geoséta dátuma és időpontja: 2022. szeptember 24. szombat 16:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Tapolcai pincerendszer – Ózsinagóga
Geoséta hossza: 800 m   
Geoséta várható időtartama: 2 óra
Geoséta nehézsége: könnyű, de elővigyázatosság szükséges a pince meredek lejárata és helyenként egyenetlen talajszintje miatt
Geoséta jellege: térítéses; egységesen 5500 Ft/fő, mely a találkozási helyen bizonyos italok árát is tartalmazza, és az online regisztrációval egy időben fizetendő
Jegyvásárlás (online regisztráció): kattintson IDE
Sétautalvánnyal (2900,-Ft) rendelkezők az utalvány beszámítását az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írt üzenetben igényelhetik!
Parkolás: ingyenes parkolóhelyek a Nagyboldogasszony (katolikus) templom előtt, ahonnan a találkozási hely 5 perc sétával elérhető
Javasolt öltözet: időjárásnak megfelelő, a hűvös és nyirkos pincében javasolt a meleg öltözet


Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Hangodi László történész-főmuzeológus (Tapolcai Városi Múzeum) és Raffai Csilla, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 20 824 4675
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: turajo.hu


A kényelem fokozása érdekében minden sétarésztvevőnknek térítésmentesen hordozható háromlábú kempingszéket biztosítunk a pincebejárás időtartamára, melyet a pincelejáratnál lehet felvenni és a pincebejárás végén ugyanitt lehet leadni.

Felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a túrán mindenki a saját felelősségére vesz részt! A túraszervező a túra alatt bekövetkezett balesetekért felelősséget nem vállal!

A sétát tízéves kor felett ajánljuk!

Kérjük, hogy a sétára a kezdés előtt 15 perccel érkezz!

 

 

 

 

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012