Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Hétforrás geotúra Kapolcsról

sj 20220727 01 700Ezt az izgalmas, tűzön-vízen átvezető geotúrát a változatosságot kedvelőknek ajánljuk! Bizonyára sokan jártak már vulkánok tetején, függőleges löszfalak tövében, sűrű erdők rejtekében megbújó források között, de ezeket egymás közvetlen szomszédságában, néhány órán belül nem sok túraútvonalon csodálhatjuk meg! Élményről élményre, kőzetről kőzetre lépünk át ezen az élő és földtani természeti kincseket páratlan módon felvonultató geotúrán!
A Művészetek Völgye központjából, Kapolcsról indítjuk geotúránkat, ahol az Eger-víz kis hidacskáján átkelve megemlékezünk a környező falvak egykori malmairól, kézművességéről, elbűvölő, tájba simuló templomairól.
A Király-kő látványos bazaltoszlopai felé haladva mesterien felrakott kőkerítések és függőleges löszfalak között 4 millió évet visszarepülve bepillantást nyerünk a jég és a bazaltvulkánosság korába.
Az egykor itt fortyogó lávató bizarr formakinccsel pusztuló peremén állva, ősi földvár sáncaival a hátunk mögött felejthetetlen látvány terül a lábunk elé: a terített asztalként kínálkozó termékeny Taliándörögdi-medence és a körülötte sorakozó fenséges hegyek koszorúja.

sj 20220727 03 700

Geotúránk következő változatos látnivalókat tartogató szakaszában a megszelídült vulkánok fennsíkján kalandozunk: az egykori legelőerdők hatalmas, vastag törzsű öregfái, lyukacsos, erdőben veszteglő bazaltköves „szigetek”, lösztakaróba mélyen bevésődött árkok, és fekete vizű, bazaltos felszínbe süppedő tavacskák birodalmában.
Egy vadregényes túlmélyített szekérúton ereszkedünk le a fennsíkról, ahol pazar kilátópontok, és a robbanásos bazaltvulkanizmus kirobbanó formában mutatkozó sziklafalai gondoskodnak újabb látnivalókról.
A különleges nevű Sárfé oldalában érjük el a Kis-kút hatalmas bükkfa gyökerei közül előtörő forrását, de aki a szomját is szeretné oltani, az a néhány méterre levő zubogó forrás alá tarthatja a kulacsát.
A túra talán legelragadóbb része az utolsó szakasz: a fennsík lábánál folyó Eger-víz Balaton felé rohanó szalagjába források sora csatlakozik be. Mindegyik valami különleges, egyedi ajándékot hoz a Fekete-hegy gyomrából. Hogy mit, az derüljön ki azok számára, akik eljönnek erre a geotúrára!

sj 20220727 02 700

Találkozási hely: Kapolcs, Zöld Udvar, Faluház udvara: a BfNPI és a Bakony–Balaton Geopark standja (Kossuth u. 62.)
GPS: 46.955839, 17.608371    TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. július 27. (szerda), 9:00 óra
Geotúra hossza: 12 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítésmentes

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. július 26 (kedd) 16:00 óra

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként minimum 1 liter folyadék.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012