Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra Bakonynánáról Jásdra a Gaja-szurdok természeti csodái mentén / Európai Geoparkok Hete

Geotúránk a Keleti-Bakony kapujában, Bakonynánán veszi kezdetét. A kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetünk a Gaja-patak kövek között bukdácsoló „ezüst szalagjában”, míg a másik oldalon a híres Bakony erdeinek sűrűje kísér bennünket. Ráadásul az egykori sekély tengerben nyüzsgő élet megkövült képviselőit nemcsak láthatjuk, hanem tapinthatjuk is! Mészvázaik valóságosan kidomborodnak a Bakony mészköveinek egyik legszebb képviselőjéből, a Zirci Mészkőből, mely egész úton végigkísér minket.

sj 20220521 01 700

Az egykori élővilág képviselőit megcsodálhatjuk a Római fürdő szikláiban, miközben a Bakony legnagyobb vízesésének lélegzetelállító szépségében fürdetjük szemeinket! Rövid pihenő után saját bőrünkön érezhetjük, mit takar az áttöréses szurdokvölgy fogalma, majd a Vadalmás-forrásnál a napnál világosabban megérthetjük, mit jelent az óriásforrás elnevezés!

sj 20220521 02 700

Kültéri földrajzóránkat a közelmúltban felújított és természeti emlékként védett Zsidó-hegyi útbevágás földtani alapszelvénynél koronázzuk meg, ahol vallatóra fogjuk az élő sziklát: cseppentünk, rétegdőlést mérünk és kisakkozzuk, hogy mi minden történhetett ezzel a kőzettesttel az utóbbi 100 millió évben! Miközben élmény szinten ismerjük meg a földtani természetvédelem fontosságát. A geotúra végén megismerkedünk Jásd és a környék kultúrtörténetével is: megtekintjük a Szentkút zarándokhelyet, mely 600 évnél is régebbi, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. Műemlék kápolnája 1825–1837 között épült rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. Túránk során felkutatjuk a Márkus várat is.

sj 20220521 03 700

Találkozási hely: Bakonynána, parkoló a település déli végén
GPS:
 47.271809, 17.973368 TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. május 21. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): kattints IDE
Geotúra hossza: 12 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 1500 Ft, gyerek 800 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Online jegyvásárlásért kattints IDE! A felugró lap alján tudsz jegyet vásárolni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. május 20. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul és maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012