Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra a Péti-hegyre a tányérfenyők földjére a Várpalotai Homokbánya TT térítésmentes látogatásával

Programunk első részében szóra bírjuk az 1954-ben védetté nyilvánított Várpalotai homokbánya természetvédelmi terület (egykori Szabó-bánya) falának rendkívül látványos homok rétegeit, melyek egy 16 millió évvel ezelőtti szubtrópusi deltavidék élettől nyüzsgő világáról mesélnek.

sj 20220226 04 700

Innen néhány perces autózást követően éppen csak egy hangyabokányit átlépjük a Bakony–Balaton Geopark határát. Az egykori malmairól híres Pétfürdő mára újra gyönyörű, a budapesti Városligetet idéző központjából indulunk a geotúrára, melyen egy rendkívül izgalmas időutazást tehetünk a második világháború alatt hadi üzemként működő, majd a szocializmus után jelentősen átalakult Péti Nitrogénművek és hányattatott sorsában vele osztozó Pétfürdő megmaradt emlékei között. Magunk mögött hagyva az épített környezetet változatos összetételű, rejtett források nyomába eredünk, és fény derül arra is, miért fakad a környéken ennyi „óriás forrás”.

sj 20220226 01 700

A Péti-víz mocsarai fölött kanyargó hegyoldalban két különböző arculatú mészkő és dolomit bányát is útba ejtünk, miközben egyik ámulatból a másikba esünk, ahogy egyre szélesebben tárul elénk tágul a Bakony látványa.
Miután oldalról megnéztük az ementáli sajtra emlékeztető sziklaóriásokat, egy festői völgyben felkapaszkodunk a gerincre, ahol fűrészfog-szerűen a táj fölé meredő kilátó pontok sorát hódítjuk meg, melyek közül a leglátványosabban, legmerészebben függ ég és föld között a Doktor-szikla. Egy vadregényes vízmosásban térünk vissza Pétfürdőre, ahol még egy meglepetés vár minket.

sj 20220226 03 700

sj 20220226 02 700

Találkozási hely: Várpalotai homokbánya TT bejárata, Várpalota, Gagarin utca 3.
GPS:
 47.191127, 18.132983  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. február 26. (szombat), 10:00 óra
Geotúra hossza: 9 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 1500 Ft, gyerek 800 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. február 25. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012