Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotóp napi geotúra „feketén-fehéren” Kapolcstól Balatonhenyéig

Ezt az izgalmasan „pepita” geotúrát a változatosságot kedvelőknek ajánljuk, akik azt is szeretnék felfedezni, mi van a Völgyön túl…. A Király-kő bazaltoszlopainál egy szempillantás alatt átléphetünk a csend világába. Bizonyára többünk járt már vulkánikus területen, karsztos vidékeken, löszfalak mellett, de mindezeket egymás közvetlen szomszédságában nem sok túraútvonalon tapasztalhatjuk meg! Élményről-élményre, kőzetről-kőzetre léphetünk ezen az élő és élettelen természeti értékeket pazar módon felvonultató geotúrán!sj 20200725 01 700Akik csak 2 órán át tartanak velünk bepillantást nyerhetnek a jégkorszakok és a bazaltvulkánosság korába, mialatt 4 millió évet utazhatnak az időben, aki pedig felvállalja az egyáltalán nem megerőltető, könnyen teljesíthető 6 órás könnyed gyaloglást, egy kis képzelőerő segítségével vendégségbe mehet a Pannon-tó hullámok ostromolta partjára és gyalogolhat egy hajdani vulkánmezőn.
sj 20211010 02 700Még nem esett szó az elképesztő kőzetkínálatról: Az egykori Pannon-tó homokos és kavicsos medrének anyagát a benne nyüzsgő ősmaradványokat források sora hozza elénk a hegyek gyomrából, a jégkorszaki löszt mélyre vágott árkok szeletelik fel függőleges falakká. Vajon felismernénk-e ezt a területet amikor az ösvény mellett őrt álló változatos megjelenésű és képződésű bazaltféleségek kirobbantak a föld mélyéből, vagy a vízfakadásoktól pezsgő tavacskákban lerakódótt a megkövült csigákkal megrakott édesvízi mészkő? Mindezt a csodaországot a vulkáni fennsíkról Kapolcs felé vissza vezető kevéssé ismert útvonalon ismerhetjük meg: bazaltban kialakult tavacskák, a robbanásos bazaltvulkanizmus rakott palacsintára emlékeztető sziklaformái, a Kis-kút gyökér alatt eredő forrása és az Eger-víz csodálatos „fényes forrásai" között!
sj 20211010 03 700Találkozási hely: Kapolcs, Kossuth utca 62., Faluház udvara
GPS: 
46.955839, 17.608371     TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2021. október 10., vasárnap, 10:00
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Kapolcs – Király-kő – bazaltfennsík – Csorgó-kút – Botos-hegy – a henyei „hamis márványbánya”– bazaltfennsík – Kálomis-tó – Kapolcs
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra hossza: 12 km
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítésmentes
Jelentkezés módja és határideje: előzetesen szükséges jelentkezni, a túrát megelőző napon, 2021. október 9., szombat 16:00-ig, e-mailben vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012