Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra a „karszt útján” a Cuha-szurdok sziklavilágában

A Vinyéről induló gyalogtúrán az egykori Pannon-tó 10 millió éves strandjára látogatunk el, valódi selymes érintésű homok és a parti hullámverésben gömbölyűre formált kavicsok közé. Meghódítjuk a 4000 éves földsáncok birodalmát, megidézve Európa történelmének hajnalát, majd zseblámpával felfedezünk egy különleges barlangot, ahol egy borz volt az utolsó bizonyított lakó.

sj 20210828 03 700

A Kisalföldre széles panorámát nyitó Pápalátó-kő egy egykori hullámok ostromolta tengerpart csodálatos világára nyit időkaput: aki betekintést nyer a sziklákra írt rétegek sorai közé, annak megelevenedik egy 50 millió évvel ezelőtt forgatott természetfilm izgalmas története.

sj 20210828 01 700

Utolsó állomásunk egy szenzációs helyszín, ahol egy ementáli sajtra emlékeztető barlangban bújócskázhatnak a gyerekek, a felnőttek pedig megismerhetik annak rendkívül izgalmas kialakulását. A geotúra teljes vonalán mintegy 200 millió év földtörténeti múltja elevenedik meg, megcsodálhatjuk a megkövült tengeraljzatok sorát és megérinthetjük megkövült élőlényeinek gyönyörű formájú vázait. Ha marad még időnk, lesétálunk a Cuha-patakhoz, ahol egy érdekes kettős foglalású forrást és egy egyedülállóan sokszínű fejlődéstörténettel és látványos formakinccsel megáldott barlangot is megismerhetünk!

sj 20210828 04 700

Találkozási hely: Veszprém, vasútállomás
GPS: 
47.118841, 17.911426     TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2021. augusztus 28., szombat, 9:20 (a vonat 9:35-kor indul).
A túrához a vinyei vasútállomáson is lehet csatlakozni 10:38-kor.

Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Vinye – Hódos-ér – 400 éves földsáncok – Pápalátó-kő – Likas-kő – Vinye
Geotúra várható időtartama: 4 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses,  részvételi díj: felnőtt 850 Ft/fő; gyerek 400 Ft/fő.
Jelentkezés módja és határideje: előzetesen szükséges jelentkezni, a túrát megelőző napon, 2021. augusztus 27., péntek 16:00-ig, e-mailben vagy telefonon.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:

Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.
A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012