Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geotúra a várpalotai Várvölgyben: ízelítő a Keleti-Bakony természeti és kulturális örökségéből

E programunkat az Európai Geoparkok Hete alkalmából hirdetjük meg!

EGN Week 2020 banner 700px

Geotúránk első szakasza a várpalotai Várvölgy festői szépségű szurdokában vezet. Ahogy szűkül a völgy, úgy válik egyre izgalmasabbá: a két oldalról fölénk hajló hatalmas sziklák ölelésében olyan érzésünk támad, mintha a természet katedrálisának természetes szoborparkjában sétálnánk. Itt lehet igazán átélni, hogyan lényegül át egymásba a lágy víz és a kemény kő. A bizarr küllemű sziklapárkányok, mesét idéző sziklatornyok, kisebb-nagyobb barlangüregek között járva lépten-nyomon rácsodálkozhatunk arra a minden fantáziát felülmúló formagazdagságra, amit e két elem szüntelen násza teremt.
Nem állhatjuk meg, hogy be ne bújjunk az ösvény mellett rejtőző Gazsi-lik-barlangba, melynek kapcsán a terület régészetének legizgalmasabb fejezeteiből válogatunk egy csokorra valót.
Felkaptatva a Pusztapalota megtépázott ormaihoz, a történelem viharait idézzük: honfoglaló törzseinknek, portyázó rablólovagoknak, török idők nagy harcosainak, a szabadságharc honvédjeinek világát.
A túra utolsó szakaszában megkapjuk méltó jutalmunkat a kitartó gyaloglásért: A Fajdas-hegy tetőszintjén az ország egyik legszebb ördögszántására lépünk.(Mese a helyszínen). A szakma által karr-mezőnek nevezett sziklafelszínt gyönyörű virágmező ékesíti ezekben a napokban. A túravezető külön ajándéka az a kilátópont, ahonnan egyszerre borul lábunk elé a Várpalotai-medence és a Balaton minden időjárásban elbűvölő színű víztükre…2017 04 varvolgy 700Találkozási hely: Várpalota, Penny Market parkolója (autóbusz-állomás alatt)
GPS koordináta: 47.201728, 18.147086
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. június 07., vasárnap 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Várpalota – Várvölgy dolomit szurdokvölgye apró barlangokkal – Kálistó – Gazsi-lik barlang – Pusztapalota vára – Fajdas-hegy: kilátópont a szurdokvölgyre és a várra – séta a fennsíkon a karrmezőn (ördögszántáson) – Várpalota
DSCF1095 345Geotúra hossza: 11 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses; felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/fő.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2020. június 06., szombat) 18:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 30 491 0061, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

A járványügyi helyzet miatt fennálló korlátozások:
– a túrákon maximálisan 15 fő vehet részt;
– a túra résztvevői között a 1,5 m távolságot kell tartani;
– a regisztráció alatt maszk vagy sál viselése kötelező.
A túravezető gumikesztyűben állítja ki a nyugtát és veszi át a túra díját, amit lehetőség szerint pontosan kiszámolva hozzanak magukkal a részvevők.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/ | Vasút: https://www.mavcsoport.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

DSCF1090 vagott

 

 

 

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012