Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Szezonnyitó geotúra a Pécselyi-medencében, a források és kőfejtők világában

Szezonnyitó geotúránk a szelíd medence szívében, a 7000 éves múlttal büszkélkedő Pécsely patakkal körülvett templománál veszi kezdetét. Sok érdekességet tudhatunk meg a település múltjáról, a szőlőművelés helyi sajátosságairól, parázs birtokvitákról. A Dobogó nevet viselő fenyves borította domb mellett elhaladva átkelünk az egykor jobbágyok lakta település részre, ahonnan felkapaszkodunk festői medencénk díszpáholyába, a Zádor-várhoz. Az Örvényesi-séd újra mellénk szegődik, hogy ezúttal megmutassa nekünk a Zádor-kút névre hallgató, nem mindennapi vízbőséggel (az áltagos vízhozom 10-szerese!) megáldott forrását. Régen vízimalmot hajtott ez a gyors folyású patak.

sj pecsely 20200509 700 05

sj pecsely 20200509 700 08

A Zádor-vár falai között megidézzük a történelem ide is begyűrűző viharos hullámait, megfűszerezve helyi specialitásokkal. Az északi fal sziklára épült, melyben rejtélyes lyukakat: karsztos üregeket pillantunk meg, és melyek keletkezése nyomába eredünk. A Balaton-felvidék egyik legnagyobb tektonikai mozgása következtében kialakult tektonikai síkot is felfedezünk a sziklán. Geotúránk egyik ajándéka a hegytetőről elénk táruló leírhatatlan látvány. Az egész Pécselyi-medence soha nem látott szögből, és olyan magasságból mutatja meg magát nekünk, mintha léghajóból néznénk! Érdemes néhány percig” itt ragadni”, mert aligha lehet másutt ennél jobban átlátni és megérteni ennek a gyönyörű vidéknek a geológiáját, felépítését, különleges történelmét, mint épp ezen a helyen! Lefelé ereszkedve a hegyről egyre jobban érezzük a Balaton-felvidék mediterrán jellegű hatását: kis szőlőbirtokok, népi jellegű pincék és présházak mellett haladunk el.
sj pecsely 20200509 700 07Nemespécsely hosszú utcájának gyönyörű műemlék épületei között végig sétálva megfejtjük a számozás rejtvényét, majd a Zádor-forrásból eredő és táplálkozó Örvényesi-séd hídján átkelve, a református templom mögött a Dobogó-hegy útbevágásánál zárjuk túránkat, ahol a világosszürke Nosztori Mészkő tárul elénk, melyben tűzkőlencséket fedezünk fel. Hogy miért és hogyan is kerültek bele ezek a mészkőbe? Majd a tűzkőlencsék elmesélik nekünk…

Találkozási hely: Pécsely, református templom
GPS: 46.955110, 17.785015   Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. május 09., szombat, 10:00
Geotúra hossza: 8 km 
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj: felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, 2020. május 08., péntek 16:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

A járványügyi helyzet miatt fennálló korlátozások:
– a túrákon 65 év alatti személyek vehetnek részt;
– e túrán maximálisan 15 fő vehet részt;
– a túra résztvevői között a 1,5 m távolságot kell tartani;
– maszk viselése kötelező.
A túravezető gumikesztyűben állítja ki a nyugtát és veszi át a túra díját, amit lehetőség szerint pontosan kiszámolva hozzanak magukkal a részvevők.

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúra csoportok részére egész évben megrendelhető.
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, helyenként köves terep miatt a lábat biztosan tartó lábbeli, útravaló, személyenként 1,5 liter folyadék, zseblámpa.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012