Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

FIGYELEM! A GEOTÚRA ELMARAD! Nyitott Balaton – Geotúra az „Ősember Festészete" nyomában

Nyitott Balaton logo 170A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és egyben a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark Nyitott Balaton programja a 2014. Év Földtani Értékét célozza meg. A Felsőörs földtani értékeihez vezető geotúra keretében a vadregényes táj és a kultúrtörténeti értékek bemutatása egyaránt szerepel. Egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra. Leereszkedve a völgybe, a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett haladva bekukkantunk Lovasra, ahol egy pici, de nagyon érdekes kiállítást nézünk meg, ahol a közelben található őskori festékbányából előkerült régészeti anyag kerül bemutatásra. A rövid túra résztvevői visszasétálnak Felsőörsre, a hosszú túra pedig a festői szépségű Király-kúti-völgy kristálytiszta karsztforrásai, mohos sziklái között kanyarog tovább, még egy barlangba is bekukkantunk.20180506 Felsoors Forras-hegyi tanosveny 700 A Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat, majd az őskori festékbányát érintve újra Felsőörs felé vesszük utunkat: a Malom-völgybe vesszük be magunkat, ahol a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben. A falut észak felől megközelítve az európai hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen is végigballagunk, ízelítőt kapva a 200–250 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tenger egyik öblének világából. Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket csodál meg a Malom-patak vizében), annak érdemes átküzdeni magát a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén. Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál” zárjuk, ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót) meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül, majd visszatérünk Lovasra. Nagy szeretettel várunk mindenkit!

20180506 Felsoors Miske-szikla tavasszal 345Találkozási hely: Lovas, Polgármesteri Hivatal, Fő u. 8.
GPS: 46.993168, 17.958686    TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. május 02. (szombat), 10:00 óra
Geotúra hossza: hosszú túra: 12 km; rövid túra: 6 km
Geotúra várható időtartama: hosszú túra: 6 óra, rövid túra: 3,5
Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, 2020 május 01., péntek  16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012