Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

FIGYELEM! A GEOTÚRA ELMARAD! Geotúra „a karszt útján” Hárskút mészkőparadicsomában

A Bakony legmagasabban fekvő települését elhagyva a lépcsőkkel tagolt Öreg-folyással találkozunk, melynek medréből helyenként eltűnik a víz, viszont cserébe előbukkannak a kövek, melyekben csak úgy nyüzsögnek a százmillió éves kréta időszaki óceán egykori élőlényei.20170415 harskut tanyaFagylalt tölcsér formájú telepes zátonylakók, kagylók, és egyéb izgalmas formájú megkövült lények domborodnak elő, vagy jelennek meg metszet formájában a patak szintjében, és a felettünk magasodó sziklafalakban.20180415 harskut meszko 345
Bekukkantunk a Kőszorosi-eresz résbarlangba, majd magunk mögött hagyjuk a festői szurdokvölgyet, hogy képeslapként nyíljon ki alattunk a táj: kivételesen jó irányból tekinthetünk le a fennségesen szép Pénzesgyőri-medencére, ahol kiváló alkalom kínálkozik, hogy megidézzük a Bakony földtörténeti múltjának legizgalmasabb fejezeteit.

A Rák-tanya, majd Augusztin-tanya mellett elhaladva nem állhatjuk meg, hogy néhány érdekességet kiemelve fel ne lapozzuk a bakonyi rengeteg és a körülötte élő ember múltjának históriáskönyvét a betyároktól a mészégetésen át a különleges hangulatú tanyavilágig.

Geotúránk záró szakaszában megérkezünk a víznyelők birodalmába, ahol felkeressük geotúránk egyik legattraktívabb földtani látványosságát: egy fa gyökerei között rejtezik a gyenespusztai Zsivány-barlang, melynek mennyezetét a mélyvizű, nyílt óceánok éjszakai vadászai: az ammoniteszek népesítették be. Rekeszes csigaházra emlékeztető lakóházaik metszeteit látva az az érzésünk támad, mintha valami láthatatlan kéz leheletfinom ecsetvonásokkal pingálta volna őket fekete tussal a hófehér papírra.

20180415 harskut geotura 345Találkozási hely: Hárskút, Rózsafa utcai buszmegálló
GPS koordináta: 47.180618, 17.807237 TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. március 28., szombat, 10:00 órakor
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Hárskút – Kőszorosi-eresz – Rák-tanya – Augusztin-tanya – gyenespusztai Zsivány-barlang – Hárskút
Geotúra hossza: 12 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2020. március 27., péntek) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

 

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012