Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Csatár-hegyi geotúra Veszprém környékén: téli tekergés a tekeres-völgyi Ördögrágta-sziklánál

Geotúránk során a Veszprémhez közeli Csatár-hegy és a Tekeres-völgy rejtett kincseit fedezzük fel.
A Veszprémhez közeli Csatár-hegy alján az Ördögrágta-szikla lábánál kanyargó patak mentén sétálunk a Tekeres-völgyben, miközben a karsztvíz védelmének fontosságáról is szó esik, majd megismerjük a Csatár-hegyi-barlangot és egy kis hegyi kápolnát is. A hegy tetejéről a Déli-Bakony és a Magas-Bakony páratlan kilátásában gyönyörködünk.

csatar hegyi gt 01 700

Az első 2 órás túra szakaszban a Csatár-hegy csúcsát hódítjuk meg. Felfelé kaptatva megpihenünk a hegy oldalába simuló a kis hegyi kápolna tövében és megismerkedünk történetével, ami alkalmat ad arra, hogy megidézzük a honfoglalás korának Veszprém környékén végigsöprő viharait.
A hegyi menet jutalmaként egy rejtett kilátópontról nem mindennapi kilátás fogad minket: terepasztalként terül a lábunk elé a Déli- és a Magas-Bakony egy része a maga lélegzetelállító valóságában.
A földtani értékek szerelmesei is izgalmas részleteket tudhatnak meg a Csatár-hegy barlangjairól és izgalmas keletkezésükről.

csatar hegyi gt 03 700

Második 4 órás túraszakaszunk is tartogat csodákat és meglepetéseket: az Ördögrágta-szikla lábánál kanyargó patak és kacskaringós szárazvölgyek mentén sétálva szemünk láttára bontakozik ki a víz diadala a száraz dolomitkopáron!
A helyi védett természeti területen található, legendák övezte szikla tövében található rejtélyes lyukak keletkezésének is nyomába eredünk, majd felkapaszkodunk a tetejére is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a geotúránk előző helyszínére, a Csatár-hegyre.

csatar hegyi gt 02 700

Kevés olyan helyszín van, ahol ilyen intenzíven mutatja meg a táj, hogy mekkora jelentősége van a karsztvíz jelenlétének és védelmének egy első látásra extrém száraznak tűnő területen! Életre szóló élmény!

Találkozási hely: Veszprém MOL benzinkút, Pápai út 42.
GPS:
 47.107456, 17.867811  Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2020. január 11. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Csatár-hegy – kis hegyi kápolna –  Csatár-hegy barlangjai – Ördögrágta-szikla – Tekeres-völgy
Geotúra hossza: 4 + 6 km
Geotúra várható időtartama: 4–5 óra, rövid változat 2,5 óra
A geotúra első, 2 órát igénybe vevő, és második, 2–3 órát igénybe vevő szakaszán külön-külön és együtt is részt lehet venni.
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2020. január 10., péntek), 16:00 óra.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: www.geopark.hu

Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt.  Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012