Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Évbúcsúztató geotúra a Tihanyi-félszigeten

A Tihanyi-félsziget minden évszakban csodálatos, természeti kincseket két kézzel szóró táj, melynek szépségeivel soha nem lehet betelni.

A nyári Levendula Fesztivál, vagy az őszi Garda Fesztivál keretei között indított geotúráinkon, rengetegen voltak kíváncsiak a különböző ösvények mellett rejtőzködö természeti kincsekre.
Az év utolsó túrája azok számára is új látni és megismerni valókat tartogat akik korábban velünk tartottak, mert azokat az útvonalakat fűzi fel, melyek a korábbi alkalmakból kimaradtak.

Első helyszínünk az egyedülálló panorámát kínáló Apáti-kilátó, majd a télen is különleges látványt nyújtó híres történelmi levendulás, ahol egy sor érdekességet megtudhatunk a növényről, és Tihany történelmi múltjáról, ami összefonódótt az illatos levendulával.

E lélekemelő pihenő után a félsziget nyugati gerincén húzódó Lóczy Lajos hévforrás-kúp ösvényen haladunk tovább, vulkáni tufalépcsőkön lépkedve. A fölénk magasodó részben a vulkánosság, részben a hévforrások által épített sziklafalak mentén a Nyereg-hegy - már a rómaiak idejében sánccal és őrtoronnyal megerősített stratégiai - vonalán térünk vissza az egykori Árpád-kori falucskát idéző Apáti-templom közelében levő parkolóba.

Innen néhány perces autózás után máris a félsziget szívében találjuk magunkat, ahol a Belső-tó megkerülését a Szélmarta szikláknál kezdjük meg, melyeknek bizarr küllemét a süvítő jégkorszaki szelek és a bennük száguldó homokszemcsék formálták. A vulkanikus Kis-erdő-terőről először a Belső tóra, majd a Külső-tóra nyílik lebilincselő kilátás.
A kilátópont alatt, egy robbanás-sorozat aláhajló sziklafalának tövében egészen magától értetődővé válik az itteni vulkánok működése, hiszen a látvány fantasztikus, és magáért beszél. 

A Belső-tó túlsó partjára érve, a hévforrás-kúpokat érjük el, ahol néhány lépésre egymástól két különlegesen szép szikla alakzatot ejtünk útba.Felkapaszkodunk az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárra”, majd a "Hármas-hegyi-kúpról" tekintünk le, melynek „tetőteraszáról” a Balaton- felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük!
20171104 gardafesztival tihany aranyhaz 700
A szürkemarhák és ürgék legelője mellett elhaladva érünk a faluba, ahol a házak falában és kerítések lábazataiban köszönnek vissza Tihany kövei.

Túránk a Levendula Ház Látogatóközpontnál ér véget, ahol megújult interaktív kiállításunkkal, és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket.
20171104 gardafesztival tihany latkep 345Találkozási hely: Tihany, Apáti-templom melletti parkoló
GPS: 46,921270 17,856996  TÉRKÉP
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. december 27. (péntek), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Apáti-templomrom – Apáti-hegy – kilátó – kilátópont a Külső-tóra – Őslevendulás – Nyereg-hegy – Csúcs-hegy – Nyereg-hegy – Apáti-hegy
Szélmarta-sziklák – Kiserdő-tető – Aranyház – Belső-tó – Levendula Ház
Geotúra hossza: 2,5 km + 2,5 km
Geotúra várható időtartama: 2 + 2 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges

Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon a túravezetőnél, december 26. (csütörtök) 16:00 óra, e-mailben vagy telefonon.
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.

Levendula Haz 345

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék
Javasolt: fényképezőgép, távcső

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu
Vasút: mavcsoport.hu
Hajó: balatonihajozas.hu

A programváltoztatás jogát fenntartjuk.
Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődjön honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken!
A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezzen a helyszínre.

Iratkozzon fel hírlevelünkre on-line, hogy a jövőben se maradjon le a Balaton-felvidéki Nemzeti Park híreiről, rendezvényeiről!
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem kíván a képeken szerepelni, kérjük, jelezze a programot vezető kollégának, túravezetőnek.
Köszönjük!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012