Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Európai Geoparkok Hete – Fotókiállítás a Dunai GeoTúra nemzetközi Interreg projektben résztvevő geoparkokról Jásdon

2019-05-28 tajhaz jasd interregA 2015-ben szépen felújított jásdi Tájház udvarában szervezett fotókiállítás a Bakony–Balaton Geopark területét részben lefedő Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit hangulatos, bájos fotók segítségével mutatja be.A Bakony–Balaton UNESCO Geopark 151 települést felölelő területe igen gazdag földtani kincsekben. A jásdi Nagy-Kőbánya és Kis-Kőbánya a Bakony–Balaton Geopark különleges földtani örökségének része. A nem csak élő-, hanem élettelen természeti értékeket is felvonultató kiállítás hozzájárul a látogatók körében a védett természeti területek jelentőségének tudatosításához.

A május 27-től június 10-ig tartó Európai Geoparkok Hete színes programsorozat a geoparkok földtani örökségére, és geoturisztikai, környezeti nevelési programjaira hívja fel a figyelmet, illetve a helyi közösségek bekapcsolódási lehetőségeire a földtani örökség fenntartható védelme és bemutatása terén, és egyúttal felvillantja ezen értékek megismerésének számos lehetőségét, a geotúráktól, a barlangi kalandtúrákon és geofoglalkozásokon át a kiállításokig.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton Geopark 2012-ben csatlakozhatott az Európai Geoparkok Hálózatához és 2015-ben az UNESCO új Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programjának köszönhetően az UNESCO Globális Geoparkok Hálózat tagjává vált.A kiállítás megtekinthető: 2019. júnus 10-ig
Kapcsolat: Ancsin Gegrely földtudományi és geoturisztikai munkatárs,
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 87 555 307, +36 30 469 2296 weboldal: www.geopark.hu, Facebook: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark

A kiállítás így fest Jásd utcáin: https://www.facebook.com/jasdi.tortenesek

2019-05-28 tajhaz jasd kovacsA Tájházban megtekinthető még a következő kiállítás is:
Mesterségek kiállítása:
A kiállítás múlt század eleji, a falura jellemző mesterségeket, szakmákat, mezőgazdasági tevékenységeket mutat be. A kiállítás fő eleme a négy nyüstös takács szövőszék, ami egy ritka, száz évnél is régebbi darab. Bemutatják a kender és a len feldolgozását a vetéstől az aratáson keresztül a kész termékig. Ismertetik más mesterségek – bognár, asztalos, cipész, molnár – eszközeit és a hetvenes évek közepéig működő kőbányában használatos eszközöket is.

Helyszín: Jásd, Tájház, Kossuth u. 67.
GPS: 47.286882, 18.025501  Google térkép itt
Geoesemény jellege: térítéses
Belépő: gyermek 200 Ft/fő, felnőtt 400 Ft/fő
A tájház látogatása nincs időponthoz kötve, de előzetes bejelentkezés szükséges.
Elérhetőség: Lebán Miklós, Tájházvezető: 06-30/289-6682, vagy Rapali Jánosné, Turisztikai Egyesület:
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel: 06-30/652-4437.

További információ a Tájházról és a környékbeli látnivalókról: http://www.jasd.hu/index.php/turizmus/latnivalok

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu

201705 jasd fotokiallitas Kilatas a Csobancrol Meszaros Andras 700

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012