Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Barlangok Hónapja! – Erdőkerülő-barlangjáró geotúra a Szentgáli-tiszafás TT-ben és kedvezményes alap barlangi kalandtúra a Szentgáli-kőlikban

Geotúra a Szentgáli-tiszafás TT-be

Bándról indulva már a faluban megcsodálhatjuk a Bándi-patak és a bővizű Séd összefolyását, az egyik kertben barlangüreget fedezhetünk fel, és egy – szinte eredeti formában megőrződött – vízimalom mellett is elhaladunk. Röviden betérünk a faluházba, ahol a helyi művészek munkái (kerámiakiállítás), és a faluban található barlangból előkerült impozáns ősmaradványok láthatók.20180317  szentgal tiszafas gt band essegvar 700Hamarosan az Esseg-vár gyönyörű kilátópontjára érünk, ami alkalmat ad egy kis történelmi kalandozásra, és földtani időutazásra. Lefelé haladva különleges sziklaalakzatokat, kisebb barlangüregeket, a hévizes tevékenység bizarr oldásformáit csodálhatjuk meg a várat hordozó hegy oldalában, majd megérkezünk az országban egyedülálló Szentgáli tiszafás természetvédelmi területre. A különleges atmoszférájú erdőben sok érdekességet hallhatunk a tiszafákról, védelmük múltjáról és jövőjéről. Ezen a túraszakaszon a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület meghívott képviselője mutatja be a közelmúltban átadott tiszafás tanösvényt.

20180317 szentgal tiszafas gt tiszafa 345Találkozási hely: Bánd, Szent Anna róm.kat. templom
GPS: 47.121870, 17.785177  Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2019. március 17. (vasárnap), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Bánd – Essegvár – Miklós Pál-hegy – Balogszeg – Mecsek-hegy – Bánd
Geotúra hossza: 6-7 km  
Geotúra várható időtartama: 4,5-5 óra
Geotúra nehézsége: közeoes
Geotúra jellege: térítésmentes
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen, a jelentkező (mobil)telefon számának megadásával
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2019. március 16., szombat) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/ | Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

Kérjük, hogy akik a geotúrán és a barlangtúrán IS részt vesznek, mindegyik túrára külön-külön jelentkezzenek a megadott elérhetőségeken a túravezetőknél!

Kalandtúra a Szentgáli-kőlik barlangban:

Következő állomásunk Magyarország leghosszabb dolomitban kialakult barlangja,a Szentgáli-kőlik fokozottan védett barlangja, ahol – előzetes jelentkezéssel – lehetőség nyílik a geotúrát a felszín alatt folytatni, ezen a napon kedvezményes belépőjegy váltásával.

Képzett és tapasztalt barlangi túravezetők kíséretében vehetnek részt egy testet-lelket megmozgató, izgalmas barlangi alap kalandtúrán a Szentgáli-kőlikban (10 éves kortól), ahol néhol csupán négykézláb vagy kicsit hasoncsúszva, kúszva-mászva tud majd haladni, természetesen a túravezetők segítségével, barlangi túrafelszerelésben. IMGP6309 345

Találkozási hely: a geotúrán is részt vevők a geotúra-vezetővel érkeznek a kőlik bejáratához 13:30 körül; aki nem vesz részt a geotúrán, és délelőtt szeretne barlangtúrázni, annak a találkozási hely: Szentgál, Fő út 72., fogadóépület, parkoló
GPS: 47.111612, 17.734616
Barlangtúra dátuma: 2019. március 17. (vasárnap)
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Szentgál fogadóépület – Szentgáli-kőlik bejárata – alap túra: Felső-terem – Régész-járat – Bejárati-akna – Nagy-terem – Travi-folyosó – Alsó-terem – Bagolyvár – Új-terem, majd ugyanarra vissza – Szentgál, fogadóépület
Barlangtúra (alap túra) hossza: kb. 150 méter
Barlangtúra időtartama: kb. 1,5-2 óra
Barlangtúra nehézsége: közepes-nehéz, barlangi overallban, fejlámpával, védősisakkal (melyeket a túra szervezői biztosítanak), sokszor csúszva-mászva lehet haladni a barlangban, szakképzett barlangi túravezető kíséretében; részvétel 10 éves kortól.
Barlangtúra jellege: ezen a napon kedvezményes alaptúra

Fizetési mód: helyszínen készpénzzel, nyugta ellenében.
2.500 Ft/felnőtt, 2.000 Ft/10-18 éves gyermek

Előzetes jelentkezés: időpont, létszám, korosztály, mobilszám
Jelentkezés módja: e-mailen (telefonos elérhetőség megadásával) vagy telefonon.
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2019. március 16., szombat) 16:00 óráig

Barlangtúra információ, jelentkezés: Sárdy Julianna geotúra-vezető, telefon: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Felhívjuk szives figyelmüket, hogy a barlangtúrára csak korlátozott számban tudjuk fogadni a résztvevőket, a jelentkezés sorrendjének figyelembe vételével. A barlangtúrára a helyszínen már nem lehet jelentkezni!

Szükséges felszerelés: kényelmes alsóruházat és pulóver a barlangi overall alá (pl. melegítő), igény szerint vékony cérna vagy gumis munkáskesztyű, túracipő/bakancs vagy gumicsizma, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék + 0,5-1 liter víz kézmosáshoz.

A barlangtúra időtartama a barlangban kb. 1,5-2 óra.

Aki nem vesz részt a geotúrán, és délelőtt szeretne kalandtúrázni, azoknak találkozási hely: Szentgál, Fő út 72., barlangi fogadóépület és parkolónál van. Az indulás innen lesz az átöltözés után, a barlang Szentgál falutól kb. 2 km-es, 20 perces könnyű sétával érhető el.
Akik részt vesznek a geotúrán (és majd a barlangtúrán is), a túrák után vissza Bándra helyközi-menetrendszeri buszjáratokkal is haza lehet utazni.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/ | Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

A Barlangolás kampányról, a különleges barlangi programokkal és jelentős kedvezményekről itt olvashattok:

Barlangoljunk! – március a barlangok hónapja - Magyar Nemzeti Parkok

Az országos kampányról itt olvashatjátok az összefoglalót a nemzeti parkunk (BfNP) honlapján.

Nemzeti parkunk programjait, kedvezményeit itt találjátok: https://www.bfnp.hu/hu/programok

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012