Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 144

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Őskori festékbánya felfedező geotúra

Bölény őskori festékkel Lovasi festékbánya v

Geotúránk útvonala a Felsőörs és környékének vadregényes szurdokvölgyeiben kanyarog, szépséges természeti környezetben. A program extra tartalommal bír: az utunkba eső természeti értékeken felül két olyan kimagasló földtani és kultúrtörténeti kincset is bemutat, amely európai viszonylatban is egyedülálló. Az egyik a Felsőörs határában található Forrás-hegyi geológiai-tanösvény amely 2014-ben az Év Földtani Értéke címet nyerte el a nemzeti parkunk keretein belül működő Bakony–Balaton UNESCO Geoparkban, a másik pedig a Lovasi őskori festékbánya, amelyből olyan korú és tartalmú leletanyag került elő, amire legközelebb az afrikai kontinensen van példa!

Találkozó pontunk a Lovas Kikötő nevű hangulatos kis kávézó, majd néhány perc múlva egy pici pincében  nyerhetünk élmény szintű bepillantást egy 11.500 évvel ezelőtt itt élt ősember csoport életébe. Aki mindezt az időutazást biztosítja számunkra, meghívott vendégünk Kasza Katalin, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum régész-technikusa.  

DSC00010 vagott

A Lovasi-séd apró vízeséseket teremtő mésztufa lépcsői mellett haladva elérjük a  festői szépségű Király-kúti-völgyet. Innen kristálytiszta karsztforrások, mohos sziklák között kanyarog tovább az ösvény, amely fölött még egy barlang is rejtőzik.(Ahová visszafelé a vállalkozó szellemű túratársak be is mászhatnak! ) A Király-kúti-forrásnál megtöltjük kulacsainkat.
Erről a pontról a rövid túra résztvevői visszasétálnak Lovasra, a hosszú túra pedig az őskori festékbányát érintve Felsőörs felé veszi az irányt.
A bányában földfestéket keverünk, helyben, eredeti módszerrel, azaz szarvas agancs szerszámmal bányásszuk ki a vörös földfestéket, és ősi rítus szerint maszkot is festünk!) Ősember hordává átvedlett csoportunk ezután a Malom-völgybe veszi be magát, ahol a patak másik ága kísér minket a szép erdei környezetben.

Lovasi festékbánya v

A falu határában az Európa hírű Forrás-hegyi geológiai tanösvényen megidézzük a 240–220 millió évvel ezelőtt itt hullámzó Tethys-tengeröböl mindennapjait, melynek vízteste egy sor izgalmas élőlényt ringatott. Kis szerencsével fel is fedezhetjük maradványaikat a sziklákban

Felsoors Forras-hegyi tanosveny1 KB vagott

Ha valaki néhány perc alatt meg szeretné érteni a völgyképződés folyamatát (miközben tűzköveket halászunk ki a Malom-patak vizéből és vetünk terepen is elvégezhető vizsgálatok alá), annak érdemes átküzdeni magát velünk a tanösvény alatt megbújó galériaerdő néhány méterén.

DSC03391 vagott

Túránkat Felsőörs szívében, a méltán híres „vörös templomnál” szakítjuk meg , ami kultúrtörténeti jelentőségén túl (erről is ejtünk majd néhány szót), meghökkentő látványt nyújtó „kőzettani trónuson” ül. Innen egy szép sztyeppréten átvágva a Szent Kereszt-hegy meredek sziklafalához érünk (Miske-szikla), melynek legimpozánsabb szöglete a völgy fölé meredő „mészkőborda”. Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik az alatta húzódó mély szurdokra.

DSC03492 vagott

Leereszkedve a völgybe újra elhaladunk a Lovasi-séd mésztufa lépcsői mellett , így érkezünk vissza Lovasra.

Találkozási hely: Lovas, Fő utca 19., Lovas Kikötő Kávézó DSC 0973 vagott
GPS koordináta: 46.993247, 17.956667
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. október 13., szombat, 12:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók):
Rövid túra:
Lovas: faluközpont és helytörténeti kiállítás az őskori festékbányából előkerült régészeti anyagból – Malom-völgy– Lovas
Hosszú túra: Lovas: faluközpont és helytörténeti kiállítás az őskori festékbányából előkerült régészeti anyagból – Malom-völgy – Király-kúti forrás – Lovasi festékbánya – Malom-patak és völgy – Forrás-hegyi geológiai tanösvény – Felsőörs: Prépostsági-templom – Szt. Kereszt-hegy – Lovas
Geotúra hossza: hosszú túra 12 km, rövid túra 6 km
Geotúra várható időtartama: hosszú túra 5 óra, rövid túra 3,5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 45 főt tudunk fogadni.
Jelentkezési határidő: A túrát megelőző napon (2018. október 12.) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: rövid túra: Sárdy Julianna, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 30 491 0061, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://menetrendek.hu/
Vasút: https://www.mavcsoport.hu/

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

DSCF1904 vagott

DSC01047 700

DSC00032 vagott

DSC03266 vagott

DSC03475 vagott

13 DSC07838 szikla vagott

�9v DSC06151 vagott

Felsoors prepostsagi templom KB vagott

Felsoors prepostsagi templomablakok alap PM vagott

�9kozep DSC06148 vagott

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012