Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Nyitott Balaton – Geotúra a vulkánok és tüzes borok félszigetén

Nyitott Balaton logo 170Geotúránkat Tihany keleti és középső területeire terjesztjük ki, egy 4 órát igénylő, testet-lelket frissítő „időutazás” formájában. A „Magyar Tenger” szintjéről, a félsziget keleti partjának sétányáról - 110 m szintkülönbséget leküzdve - kapaszkodunk fel a Ciprián-forrás (Orosz- kút) érintésével az Óvár tetejére, és egyúttal megérkezünk a korai középkorba, ezen belül is a keleti- és nyugati egyházszakadás évtizedébe. I. András királyunk hitvese, Anasztázia kijevi hercegnő szerzetesei ekkor vájták kőbe az első cellákat, amelyeket sorra járunk, s amelyek Barátlakások néven ismertek.Mindeközben fényt derítünk arra is, hogyan született maga a kő, amelyben a barlangok születtek. Ehhez 8 millió évet kell visszamennünk az időben, abba a világba, amikor ezen a helyen vulkánok sokasága szórta a különleges, szürke szemcsés anyagot a levegőbe, ami visszahullva a felszínre, a Tihanyi-félsziget egész mai területét beborította.20180429 tihany baratlakasok VJ 700 Helyenként 30-40 m magas falban láthatjuk ezeket az egymásra rakódott vulkáni rétegeket. Az erdőt magunk mögött hagyva kilépünk a napfényre, ahol az Avarsánc tetejéről nyíló nem mindennapi kilátás egy rövid pihenőre ad majd alkalmat.
Leereszkedve az Óvárról máris a Tihanyi-félsziget középső részén találjuk magunkat. Mielőtt meghódítanánk a Kis-erdő-tető újabb vulkáni magaslatát, a Szélmarta-sziklák természet alkotta szoborcsoportja a jégkorszakok megidézésére buzdít bennünket. Ezen a ponton ér véget a rövid túra, innen néhány perces sétával Tihany szívébe érnek, ahol önállóan fedezhetik fel a további látnivalókat.

20180429 tihany aranyhaz emberek 345A hosszú túra résztvevőivel folytatjuk utunkat, a hegy oldalán kanyargó ösvény mellett szürkés vulkáni rétegek, majd a vulkánosságot kísérő és követő – szintén az egész félsziget területére kiterjedő hévforrás-tevékenység hófehér oszlopai tűnnek fel az ösvény mentén. A tó túloldalára átsétálva - néhány lépésre egymástól - egy több millió éves „hévforrás-város” középületeit járhatjuk sorba. A Hármashegyi-kúpot, a Gombakúpot, az Átjáró barlangot, és végül, de nem utolsó sorban az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárat”, melynek „tetőteraszáról” a Balaton-felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük! A hévforráskúpokhoz való feljutáshoz 50 m szintkülönbséget kell megtennünk. A hévforrások birodalmát magunk mögött hagyva lassan visszatérünk a jelenbe, és a Belső-tó partján a szürke gulya és ürgék legelője mellett elhaladva, a Levendula Ház Látogatóközpontnál érünk révbe, ahol megújult interaktív kiállítással és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket. Még az utolsó percek is tartogatnak szépséget számunkra: a falu házainak falában visszaköszönnek a kövek, a geotúra során látottak megkapó összegzéseként.

Találkozási hely: Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, Major u. 67.
GPS: 46.908901, 17.888293
Geotúra dátuma és időpontja: 2018. április 29. (vasárnap), 10:00 óra
Levendula Haz 345Útvonal (főbb érintett látnivalók): Levendula Ház – Ciprián-forrás – Barátlakások – Óvár – Kis-erdő-tető Szélmarta-sziklák) hosszú túra: hévforráskúpok: Aranyház stb. – Belső-tó – Levendula Ház – Tihany község
Geotúra hossza: 6 km
Geotúra várható időtartama: 4,5
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon, április 28. 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Bakony–Balaton Geopark geotúra-vezetője, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu | Hajó: http://www.balatonihajozas.hu/Hajozas/Menetrendi-jaratok

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy ez a geotúránk csoportok számára egész évben megrendelhető!

A Nyitott Balaton további programjaiért kattints a képre!banner 970x90 2018

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012