Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Szent György-hegy – Haláp "duplavulkános" bazalt geotúra, éjszakai borúttal

Szüretre időzített geotúráinkon élvezetes formában fedezhetjük fel a hajdan tüzes lávát ontó, mára tüzes borokat termő szőlőhegyekké szelídült vulkánjaink legszebb gyöngyszemeit. Ez alkalommal a Szent György-hegy és a Haláp tetejéről gyönyörködhetünk a megindítóan szép panorámában, útközben változatosabbnál változatosabb vulkáni formákkal kerülhetünk kézzel fogható közelségbe, és akár egy éjszakai borútba is bekapcsolódhatunk.

panorama Balaton-felvidek 700

Íme négy ok, amiért kihagyhatatlan ez a geotúra:
1.    1 programon 2 vulkán csodálatos, egymástól teljesen különböző formakincsében is gyönyörködhetünk: a Szent György-hegyen a térség talán legszebben kifejlődött bazaltorgonáinak oszlopcsarnoka áll őrt közvetlenül az ösvény mellett, és két ritkaságszámba menő, bazaltban kialakult barlangüreget is felkeresünk.

2.    Ezúttal nem kell felkapaszkodnunk a tetejére, kultúrtörténeti körsétánkon Meglátogatjuk az oroszlánfejet ábrázoló domborművéről elnevezett forrást, valamint a hegy két kiemelt műemléket: a Tarányi-présházat és a Lengyel-kápolnát. A félősebbek borzonghatnak az elhagyatott, kísértetjárta hírben álló Ify-kápolnánál.Haláp DKi lábánál 7003.    Aki nem fárad el a Szent György-hegyi „geo/kultúrtörténeti” körúton, az néhány perces autózás után velünk tarthat második programunkra. A Haláp lebilincselő látványt nyújtó, egykori kráterének belsejében háromdimenziós mozgásba lendítjük a lávatesteket, és megmozdítjuk a negyedik dimenziót: magát az Időt, melynek szárnyán visszarepülhetünk egy 3–4 millió évvel ezelőtti forró és mozgalmas világba! Egyúttal életszerű képet alkothatunk a Balaton-felvidéki vulkánosságról.

4.    A Zalahalápra visszasétálva sorba járjuk a falu gazdag történelmi múltjának kedves emlékeit és a közelmúltban született látnivalóit, melyekből csak úgy árad a kő szeretete. Közben izgalmas és megdöbbentő részletet tudhatunk meg a falu múltját meghatározó bányászatról és szőlőművelésről.

DSC00463 3455   Ráadás programként: aki meg szeretné ízlelni egykor forró vulkánjaink jelenné nemesedett tüzét, az Zalahaláp szőlőművelő népével tarthat egy hasonlóan forró hangulatú éjszakai borútra, melynek részleteit az alábbi linken nyithatják meg: http://www.zalahalap.hu/viii-halap-hegyi-borut/

Találkozási hely: Tapolca, Vasútállomás
GPS: 46.877306, 17.429115
Geotúra dátuma és időpontja: 2016. október 22. (szombat), 11:30 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): 1. szakasz: Szent György-hegy, 2. szakasz: Haláp
Geotúra hossza: 
5km + 5 km
Geotúra várható időtartama: 3,5 óra (Szent György-hegy) + 2 óra (Haláp)
Geotúra nehézsége:
könnyű-közepes
Geotúra jellege:
térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés:
szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon (2016. október 21.), 16:00

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , Hornyák Alexandra bodzabor és Badacsonyweboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék, zseblámpa.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php | Vasút: http://www.elvira.hu/

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Bakony–Balaton Geopark is részt vesz az őszi "NYITOTT BALATON" projektben! Részletek és további programjaink itt!

Garantált ajándékkal, levendulamagokkal és a látogatóhelyeinkre szóló, kedvezményes belépésre jogosító prospektussal kedveskedünk minden Nyitott Balaton programunkon!

Az őszi Nyitott Balaton akció további résztvevőiről és programjairól az alábbi képre kattintva informálódhat!970 90 2016 ősz másolata 700

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012