Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Őskarsztos-barlangjáró geotúra a Kab-hegyen – 65 éve védett az Úrkúti-őskarszt TT

Az Úrkúti-őskarszt Természetvédelmi Terület védetté nyílvánításának 65 éves évfordulója alkalmából geotúrán ismerkedhetnek meg a terület földtani szépéségeivel. A terület 2013-ban a Bakony–Balaton Geopark Év Földtani Értéke címet is megkapta.
Urkuti oskarszt 2 Korbely Barnabas 700

Geotúránk első szakaszában az „Idő Kútjába” a 2013. Év Földtani Értéke: Az Úrkúti-őskarszt területén nézhetünk bele, ahol másfél órás geosétát teszünk a hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok birodalmában. Megidézzük a földtörténeti múlt azon fejezetét, amikor ezek között a hatalmasra nőtt, melegvizet ontó mészkő „kémények” között „mangánevő” baktériumok tenyésztek, melyeket a tenger alatti vulkánok felől érkező „ásványleves” tartott életben. Miket találtak a kutatók a rétegek közt meglapuló „geológiai meglepetés-tojásokban”? Milyen bizarr küllemű mára kihalt lények népesítették be ezt a rendkívül izgalmas működésű és felszínű tengeraljzatot? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha képzeletbeli kopoltyúinkkal lemerülünk az „elveszett város” tornyai közötti szakadékokba! Mindeközben csokitorta-szelethez és csokifagyi-fagyi gombóchoz hasonló mangánérc darabok járnak kézről-kézre – nem véletlenül, hiszen „ők” lesznek a segítőtársaink, hogy a területen - évtizedeken át - zajló mangánérc bányászat fejezeteit és érdekességeit is felidézhessük. Karcsúbb geotúra-társaink egy kisebb hasadékbarlangba is bepréselhetik magukat a legmélyebb szakadék hűvösében. A kicsiknek pedig geomesével idézzük meg a jura időszaki óceán „mélységi mámorát”!

Ezt követően egy könnyű geotúrát teszünk a környékre, megnézünk egy víznyelő barlangot, melynek bejáratánál heverő ősmaradványok alkalmat adnak arra, hogy egy fiatalabb tenger néhány érdekes élőlényével ismeretséget kössünk. Túránk utolsó szakaszában felfedezzük a Köves-tábla legkülönlegesebb, ember alkotta látványosságát: a hajdani mangániszap-ülepítőt. Az egykori mészkőbányában egy kréta kori tengeraljzatot megidéző feltárás környezetében rengeteg csiga, és kagylóvázzal találkozhatunk.
Meghívott vendégünk egy úrkúti bányász, aki rengeteget tud mesélni a bányász település dicső múltjáról, csodálatos, mélyszinti mangánbányából származó ásványokat mutat nekünk, és geotúránk végén egy meglepetés helyszín bemutatásával biztosítja színvonalas finálét!
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Találkozási hely: Úrkút, Május 1. tér
GPS: 47.082083, 17.644488
Urkut geotura3 Meszaros Andras 345Geotúra dátuma és időpontja: 2016. augusztus 28. (vasárnap), 09:00

Aki nem tud 9:00 órára megérkezni, 10:30-ig lehetőség van csatlakozni a geotúrához az Úrkúti-őskarszt TT. területén!

Geotúra nehézsége: könnyű-közepes
Geotúra jellege:
térítéses, felnőtt: 850 Ft/fő, gyermek: 400 Ft/fő
Előzetes jelentkezés:
szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon (2016. augusztus 27.), 16:00
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: sardy1[kukac]bfnp[pont]hu, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php | Vasút: http://www.elvira.hu/

urkut-geotura 20166

urkut-geotura 20165

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012