Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Levendula Hetek – Geotúra a Tihanyi-félsziget nyugati gerincén

A Levendula Fesztivál keretén belül geobotanikai túrát indítunk a virágba borult ólevenduláson keresztül az Aranyház nevű hévforráskúphoz. (Igény esetén egy rövidebb túrát is indítunk.)Kulso to panorama Tihany Vers Jozsef 700

Sajkod egyik utcácskáján kapaszkodunk fel az Apáti-hegy kilátópontjára, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Külső-tóra. Innen ereszkedünk le a híres történelmi levendulásba, az Öreg-Levendulásba, ahol igazi virágünnep fogad minket. Aki még nem látta a tihanyi levendulavirágzást, az ne hagyja ki ezt az alkalmat! Semmilyen fénykép nem adhatja vissza ezt a csodálatos hangulatot, látványt és illatot!

Miután kigyönyörködtük magunkat a virágpompában, felkapaszkodunk a Tihanyi-félszigetet nyugatról szegélyező, csodálatos panorámájú Nyereg-hegyre, ahol a  Csúcs-hegyi hévforrásbarlangot vesszük célba elsőként, melynek mind a belsejét, mind a tetejét birtokba vesszük. A hegy oldalán kanyargó ösvény hamarosan újabb látványosságot kínál számunkra: a szürkés vulkáni rétegek tetején a vulkánosságot kísérő és követő hévforrás-tevékenység hófehér, girbegurba rétegződésű, megkapóan mozgalmas falai trónolnak. Ezen a ponton a rövid túrán résztvevők visszaereszkednek a találkozási pontra, a hosszú túra résztvevőivel pedig visszatérünk a Csúcs-hegyre, ahonnan egy meredek ösvényen leereszkedünk a nyugati gerincről, majd átvágunk a szőlők között haladó szekérúton, és máris a félsziget szívében találjuk magunkat.

A tihanyi öreg levendulás Vers József 345

A Belső-tó partjára érve, az egykori gejzírmezőre érünk, ahol néhány lépésre egymástól egy több millió éves „hévforrás-város” „középületeit” járhatjuk sorba: a Hármashegyi-kúpot, a Gombakúpot és az Átjáró-barlangot. Felkapaszkodunk az Aranyház néven elhíresült „Fellegvárra”, végül a "Hármas-hegyi-kúpról" tekintünk le, melynek „tetőteraszáról” a Balaton- felvidék egyik legelragadóbb panorámáját élvezhetjük!

A szürkemarhák és ürgék legelője mellett elhaladva érünk a faluba, ahol a házak és kerítések lábazataiban köszönnek vissza Tihany kövei.

Túránk a Levendula Ház Látogatóközpontnál ér véget, ahol megújult interaktív kiállításunkkal, és levendulás finomságokkal várjuk a betérőket.

aranyhaz emberek 345Találkozási hely: Tihany, Sajkod, Apáti Étterem, Kávézó melletti füves parkoló
GPS: 46.914663, 17.848942
Útvonal (főbb érintett látnivalók): a Lóczy Lajos gejzírösvényen: Tihany-Sajkod – Apáti-hegyi kilátóhelyen csodálatos panoráma a Külső-tóra – Öreg-Levendulás – Nyereg-hegy – Csúcs-hegyi forrásbarlang (A rövid túra résztvevőit innen kísérjük vissza a találkozási helyre.) – Aranyház – Belső-tó partja – Levendula Ház Látogatóközpont
Geotúra dátuma és időpontja: 2016. június 23. (csütörtök), 9:00 óra
Geotúra hossza: rövid túra: 3,5 km, hosszú túra: 8 km
Geotúra időtartama: rövid túra:
2,5 óra, hosszú túra:  5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege:
térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft/fő, gyerek 400 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobiltelefonszám és a kiválasztott útvonal (rövid vagy hosszú túra) megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (2016. június 22., szerda) 18:00 óráig
A túra legalább 10 fő jelentkezése esetén indul!
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Jelentkezés:
Sárdy Julianna a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető; mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. weboldal: www.geopark.hu
Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.
Pardi Melinda földtudományi és geoturisztikai munkatárs, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , telefonszám: +36 87 555 307, mobil: +36 30 323 1201, weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

szurke belso to Berzevici Rita 345Szükséges felszerelés: szendvics, innivaló, esőkabát, zárt (kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló) cipő, fényképezőgép, távcső.

Igény esetén, a hosszú túrán résztvevők számára (önköltséges szolgáltatás!) megszervezzük, hogy kisvonattal visszajussanak a találkozóponthoz (4,5 km).

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: www.menetrendek.hu | Vasút: www.mavcsoport.hu | Hajó: http://www.balatonihajozas.hu/Hajozas/Menetrendi-jaratok | Komp: http://www.balatonihajozas.hu/Hajozas/Kompmenetrend

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

Tipp:
A geotúrákat követően érdemes a tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontot is meglátogatni, ahol a túrák során szerzett új információkat is tanulmányozhatjuk a félsziget természeti értékeiről és a geológiai múltjáról szóló érdekes kiállítás keretében!

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012