Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 143

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Geobotanikai túra a Fekete-hegyre

Geobotanikai túránk során meggyőződhetünk arról, hogy a Fekete-hegy színes is tud lenni! Köveskál felől mandulafákkal szegélyezett szőlők között vezet az út a bazaltfennsík csillogó tavainak világába. fekete hegy tura8 700Természetesen a pazar kőzetfelhozatal egy geobotanikai túrán nem maradhat fű, azaz virág alatt: a festői szépségű Vaskapu-árokban megismerkedünk a vörös és fekete hólyagos bazalttal, kezünkbe foghatunk könnyű hólyagos, és könnyen morzsolható pöttyös „kukoricásodott” bazaltdarabokat. Meglátogatunk egy bazaltban fakadó forrást, és felpillantunk a rejtélyes „Vaskapu” bazaltbordásfalára is. A különleges földtani képződményeknek otthont adó Vaskapu-árokból csupán néhány lépéssel felkapaszkodunk a vulkánmező tetőszintjére, ahol egy teljesen más világban találjuk magunkat, békák, virágok, és tavacskák között. Rövid, kényelmes séta után a Keleményes-kő „palacsintaszikláiról” már a Balaton-felvidék legfiatalabb vulkánjának szintefekete hegy virag 345 tökéletesen ép kráterére nézhetünk le. Itt nyílik a legjobb alkalom, hogy felidézzük, miként zúdult le innen hatalmas sebességgel egy forró törmelékár a mai Szentbékkálla felé, háztömbnyi sziklákat magával sodorva! A geotúra "csúcsélménye" még csak ezután következik: felkapaszkodunk az Eötvös Károly kilátóba, ahonnan az egész tájegység egyik legtökéletesebb panorámája terül a lábunk elé. Ha valaki különleges szögből, egészben szeretné látni a Káli-medencét, percek alatt szemléletesen „lepergetni” a környék izgalmas földtani múltját, a kilátó harmadik szintjén várjuk szeretettel! A hegy lábánál visszasétálunk Köveskálra, búcsúzóul még bemegyünk a Mosóházba, ahol 2 „geocsemege” is vár minket 5 négyzetméteren belül! Szeretettel várunk mindenkit a tavaszi virágok és különleges kőzetek paradicsomában!
A geobotanikai túrát Szabó Attila természetvédelmi őr és Sárdy Julianna geotúra-vezető, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai vezetik.

feketehegy 345Találkozási hely: Köveskál, mosóház (a református templom előtt)
GPS: 46.883095, 17.604835
Geotúra dátuma és időpontja: 2016. március 13. (vasárnap), 10:00
Geotúra hossza: 8 km
Geotúra időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes, szintemelkedés: 210 méter
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
A túra 10 fő jelentkezése esetén indul!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző napon (március 12.) 16:00 óráig
Geotúra-vezető neve és elérhetőségei: Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető, mobiltelefonszám: +36 30 491 0061, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , weboldal: www.geopark.hu, Facebook oldal: http://www.facebook.com/Bakony.Balaton.Geopark.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként 1 liter folyadék.

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php | Vasút: http://www.elvira.hu/

Ezen a geotúrán felhasználható a geotúra-ajándékutalványunk!

Szeretettel várunk mindenkit a tavaszi virágok és különleges kőzetek paradicsomában!

IMG 4502 700
tavaszi herics 700fekete hegy2 700

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012