Hiba
  • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 142

Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Európai Geoparkok Hete – Geonap iskoláknak az olaszfalui Eperjes-hegyen, az „Év földtani értékénél a Geoparkban”

20150505 Eperjes 07 web 690

Az Európai Geoparkok Hete geonapot hirdetünk Olaszfaluban, az Eperjes-hegyi tanösvényen a térség általános iskolái számára. Az Eperjes-hegy földtani értékei 2015-ben elnyerték az „Év Földtani Értéke a Bakony–Balaton Geoparkban” elismerést.

20150505 Eperjes 02 345

Az Európai Geoparkok Hete 64 geopark rendezvényeit fogja össze Európa 22 országában. A programsorozattal az élettelen természeti értékek védelmére, a geoparkok kiemelkedően gazdag földtani örökségére, geotourisztikai és földtani környezeti nevelési programjaira kívánják felhívni a figyelmet a geopark szervezetek. A Bakony–Balaton Geopark számos eseménnyel csatlakozik a kezdeményezéshez 2015. május 23. és június 7. között. Ezek egyike lesz az olaszfalui geonap.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet az Eperjes-hegy földtani kincseire és élő természeti értékeire, helyére, jelentőségére a Bakony–Balaton Geoparkban, valamint hogy – az egyes korosztályok igényeinek megfelelően – bemutassa a geopark gazdag földtani örökségét, a geopark céljait és programjait. A geonapok szervezésével új lendületet is szeretnénk adni az oktatási intézményekkel való kapcsolatoknak. Eddig a Várpalotai-homokbánya TT területén, a balatonfüredi Lóczy-barlangnál, az Úrkúti-őskarszt természetvédelmi területen és a balatonalmádi Köcsi-tónál, Felsőörs földtani értékeinél valamint Ajka–Csingervölgyben tartottunk hasonló geonapot.

20150505 Eperjes 05 345Program: az általános iskolások érdeklődésének felkeltésére interaktív jellegű, játékos elemeket tartalmazó állomásokkal készülünk, csodálatos természeti környezetben. A csapatok induláskor térképet kapnak, az útvonal jelzett turistaösvényen halad. Mesélünk a geoparkról és az egykori legelőerdő életéről, élővilágáról. Bekukkantunk helyi barlangokba, szóra bírjuk a kőzetekben fellelhető ősmaradványokat és játékosan bemutatjuk a kőzetté válás évmilliókat igénylő folyamatait.

A pedagógusok tájékoztatást kaphatnak számos kérdésben, mint például:
Mi is az a geopark?
Mely élettelen természeti értékeket érdemes felkeresni a geopark területén?
Az egyes állomásokon ötleteket, módszertani „fogásokat”, lehetőségeket kínálunk a pedagógusok oktatói-nevelői munkájának színesítésére, kiegészítésére.

Találkozási hely: Olaszfalu, Eperjes-hegyi tanösvény, Major u. vége
Megközelítés:
Zirc és Veszprém felől egyaránt menetrend szerinti buszjáratokkal, leszállás az Olaszfalu, emlékmű buszmegállónál majd séta a Major utca végéig, a geonap első állomásához. A geonap végén a csoportok visszatérnek az első állomáshoz vagy igény szerint a 82. útra, az  Olaszfalu, alsó elágazás buszmegállóhoz is elsétálhatnak.
A geonap időpontja:
2015. május 26. (kedd)
Várható időtartam: 2-3 óra, 9:00 és kb. 13:00 óra közötti indulásokkal
A geonap útvonalának hossza: kb. 2,5 km
A geonap jellege: A részvétel térítésmentes. A program jellegéből adódóan csak az előre jelentkező csoportokat tudjuk fogadni. A csoportok kialakításánál a jelentkezés sorrendjét tudjuk figyelembe venni.
Jelentkezési határidő (lehetőleg e-mailben): 2015. május 19. (kedd) 15:00 óra, az alábbi adatok megadásával:
Iskola, település neve
Kísérő pedagógus neve, mobil telefonszáma
Csoport létszáma (pedagógusok és diákok), évfolyam
Tervezett érkezés és visszaindulás időpontja (igyekszünk mindenki számára megfelelő hosszúságú programot biztosítani)
Kapcsolattartó: Knauer Anna geoturisztikai szakreferens, Bakony–Balaton Geopark Csoport, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság e-mail: knauer[kukac]geopark[pont]hu telefon: 87/555-281, +36 30 491 0087
Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, napvédő kalap, túracipő, zseblámpa, hideg élelem, személyenként 1 liter folyadék.
Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: http://ujmenetrend.cdata.hu/uj_menetrend/volan/index.php
Vasút: http://www.mavcsoport.hu/
Hajó: 
http://www.balatonihajozas.hu/Hajozas/Menetrendi-jaratok/Menetrend

Az Európai Geoparkok Hete további programjairól itt tájékozódhat.

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012