Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Természettudósok nyomában: geotúra Balatonfüreden

A számos helyi kötődésű természettudós közül a közelmúltban Lóczy Lajost, Cholnoky Jenőt, Eötvös Lórándot és Loksa Imrét megemlékezésekkel is ünnepelték Balatonfüreden. Ennek okán e négy helyi kötődésű természettudós regénybe illő életének néhány epizódját és világviszonylatban is jelentős tudományos munkásságának mérföldköveit villantjuk fel a geotúra alkalmával, melyet Balatonfüred reformkori városmagjából indítunk.

sj 20231125 01 700

Az Anna Grand Hotel panteonjában sorakozó emléktábák és a Tagore sétányon ültetett emlékfák között végig sétálva fejet hajtunk a többi nagyság előtt is, akikre méltán büszke lehet Balatonfüred. A Gyógy tér és a közelében fakadó savanyúvíz források mellett elhaladva az ezekre épülő fürdőkultúra, valamint az első fürdőtelep érdekes történetét is felelevenítjük.
Az arácsi református temetőben néhány híresség sírja mellett Lóczy Lajos egy darabból kifaragott gigantikus méretű vörös homokkő sírkövénél is tiszteletünket tesszük, ahol többek között arról a rekordokat döntögető tudományos munkáról is ejtünk néhány szót, melynek eredményeként tudományos feldolgozottságát tekintve Bakony és a Balaton-felvidék a világ élvonalába tartozik mind a mai napig!

sj 20231125 02 700

Az egykor önálló településként létező falu – Balatonarács – bámulatos és értékes épületei után a Cholnokyligetben megemlékezünk neves geográfusunkról, majd bevetjük magunkat a festői szépségű Koloska-völgybe.
A Tamás-hegy csúcsán, a Jókai-kilátóból csodálatos körpanorámában gyönyörködhetünk, emellett Eötvös Lóránd – a Balaton jegén végzett geofizikai méréseinek apropóján – a nevével fémjelzett tudománytörténeti szenzációkat is felelevenítjük.
A résztvevőknek kedvezményes belépést biztosítunk a Lóczy-barlang Látogatóközpontba, ahol lehetőség nyílik tiszteletünket tenni a barlangbiológia kiemelkedő alakja és a Lóczy-barlang élővilágának első tudományos kutatója, Loksa Imre előtt, akinek emléktábláját idén októberben helyezték el a látogatóközpontban.

sj 20231125 03 700


Találkozási hely: Balatonfüred, Balatonarács vasútállomás.
GPS: 46.913254, 17.887957   TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. november 25., szombat, 09:30
Geotúra hossza: 9 km 
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, 2000 Ft/felnőtt; 1000 Ft/gyerek + kedvezményes barlangi belépő
Szükséges felszerelés:
időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló, zseblámpa. Javasolt: fényképezőgép, távcső.
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (2023.11.24. péntek) 16:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a geotúravezetőnek.

Köszönjük!

 Kérünk, amennyiben van rá módod, közösségi közlekedéssel gyere a geotúrára!

Online menetrendek az utazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012