Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Malmok Völgye geotúrák: Kapolcs és Vigántpetend értékeinek nyomában

Geotúránk starthelyszíne a különleges hanglatot árasztó Kapolcsi Falumalom (egykori nevén Szaller malom), ahol a „malmos Kapolcs” varázslatos világába teszünk időutazást a Malmok Völgye munkatársának közreműködésével egy helyreállított, újra működő malomgép zakatolásának háttérzenéjével.

sj 20231111 01 700

A Kapolcsot Vigántpetenddel összekötő tanösvényen végig sétálva az Eger-víz gyöngyszemekként fűz fel néhány további, romjaiban is elbűvölő még ma is álló egykor duruzsoló malmot. A „versfa” mellett csörgedező forrásnál azt is megtudhatjuk, miért kapta az ottani Fejfájós-kút a nevet.
Vigántpetend templomának dombjára felkapaszkodva újabb különleges élmény vár ránk: a templom és a körülötte álló egyedi kialakítású szobrok népünk hagyományait hívják életre. Mielőtt tovább mennénk két zenélő követ is megszólaltathatunk, melyekből mindössze öt darab van Magyarországon és ebből kettő itt!

sj 20231111 02 700

Ezt követően a Plébánia Galéria tárja ki kapuját nekünk, ahol elhivatott helyi vezetők egy egyedülálló egyházi gyűjteményt mutatnak meg. Kapolcs felé már a termékeny Dörögdi-medence tágas világában veszünk új lendületet, ahol a környező hegyekre alulról nyílik páratlanul teljes „inverz” panoráma. Csórompusztán áthaladva egy sor különlegesség között találjuk magunkat: lehetőség van közelről látni az Imár-dombját. Érdekeségeket tudhatunk meg a Kinder-tó visszatérő felszín alatti vizeiről és a térségben folyó bauxitbányászat drasztkus vízapasztásáról is. Erről a helyről láthatjuk a legjobban legfiatalabb Balaton-felvidéki vulkánunk, a Bondoró magaslatait. Kapolcs határát a „partos” nevet viselő löszmélyúton érjük el. A zsidó temető jóállapotban megmaradt sírjai között érkezünk meg a római katolikus templomba, ahol – több különleges érték mellett – a híres fekete madonna oltárkép is megtekinthető.

sj 20231111 03 700

Találkozási hely: Kapolcs, Kossuth utca 48., Művészvölgy Kúria parkolója
GPS: 46.925917, 17.669552   TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. november 11., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza: 8 km 
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: könnyű
Geotúra jellege: térítéses; 2500 Ft/felnőtt, 1200 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (2023.11.10. péntek) 16:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a geotúravezetőnek.

Köszönjük!

 Kérünk, amennyiben van rá módod, közösségi közlekedéssel gyere a geotúrára!

Online menetrendek az utazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012