Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Hétforrás geotúra Kapolcsról

sj 20230727 01 700
A Művészetek Völgye központjából, Kapolcsról indítjuk geotúránkat, ahol az Eger-víz kis hidacskáján átkelve megemlékezünk a környező falvak egykori malmairól, kézművességéről, elbűvölő, tájba simuló templomairól.
A Király-kő látványos bazaltoszlopai felé haladva mesterien felrakott kőkerítések és függőleges löszfalak között évmilliókat visszarepülve bepillantást nyerünk a bazaltvulkánosság és a jég korába.
Az egykor itt fortyogó lávató bizarr formakinccsel pusztuló peremén állva, ősi földvár sáncaival a hátunk mögött felejthetetlen látvány terül a lábunk elé: a terített asztalként kínálkozó termékeny Taliándörögdi-medence és a körülötte sorakozó fenséges hegyek koszorúja.

sj 20220727 03 700

Geotúránk következő, változatos látnivalókat tartogató szakaszában a megszelídült vulkánok fennsíkján kalandozunk: az egykori legelőerdők hatalmas, vastag törzsű „öregfái”, lyukacsos, erdőben veszteglő bazaltköves „szigetek”, lösztakaróba mélyen bevésődött árkok, és fekete vizű, bazaltos felszínbe süppedő tavacskák birodalmában.
Egy vadregényes, túlmélyített szekérúton ereszkedünk le a fennsíkról, ahol pazar kilátópontok, és a robbanásos bazaltvulkanizmus kirobbanó formában mutatkozó sziklafalai gondoskodnak újabb látnivalókról.
A különleges nevű Sárfé oldalában érjük el a Kis-kút hatalmas bükkfa gyökerei közül előtörő forrását, de aki a szomját is szeretné oltani, az a néhány méterre levő zubogó forrás alá tarthatja a kulacsát.
A túra talán legelragadóbb része az utolsó szakasz: a fennsík lábánál folyó Eger-víz Balaton felé rohanó szalagjába források sora csatlakozik be. Mindegyik valami különleges, egyedi ajándékot hoz a Fekete-hegy gyomrából. Hogy mit, az derüljön ki azok számára, akik eljönnek erre a geotúrára!

sj 20220727 02 700

Találkozási hely: Kapolcs, Kossuth utca 48., MűvészVölgy Kúria
GPS: 446.955326, 17.606514    TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. július 26. (szerda), 9:00 óra
Geotúra hossza: 12 km
Geotúra várható időtartama: 6 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítésmentes

Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2023. július 25 (kedd) 16:00 óra

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, esőkabát, túracipő, ennivaló, személyenként minimum 1 liter folyadék.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012