Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Föld kincsei geomaraton a Kab-hegytől a Csinger-völgybe

Kincskereső geotúránkon 22 km-t gyalogolunk, hogy a Föld kincseit a szívünkbe gyűjtsük. A Földanya ezen a hétvégén csodálatos ajándékkal lep meg minket: működő víznyelők, tocsogós rétek, napfényben csillogó erdei tavacskák, békakoncert és újraéledt források sorával várja a hosszú távú gyalogtúra szerelmeseit. A klímaválság kellős közepén egy időablak a múltra. Nem érdemes kihagyni! Ritka alkalom, életre szóló élmény!

sj 20230520 05 700sj 20230520 03 700

Geotúránk egyik küldetése, hogy megéljük, hogyan lehet a Föld kincseihez környezetszennyező járműveinket hátrahagyva, hosszabb távon, izmainkat használva, alázattal és tisztelettel közeledni.
A geotúra másik küldetése, hogy az út során talált kincseket most sem pakoljuk be a hátizsákba, hanem fotók és személyes emlékek formájában visszük haza.

1. kincs: Úrkút, az egykori üveghutások és mangán bányászok faluja, máig eleven emlékekkel.
2. kincs: Erdő mélyén működő víznyelők csodálatos és ritka látványa, rengeteg új született a klasszikus Macska-lik mellé, az esőzéseknek hála.
3. kincs: Újjászületett források sora (végre újra élnek)!
4. kincs: A Halász Árpád-barlang, ahol a barlangi tavacskák fölött függő láva-cseppköveket, és gázkitörési csatornák metszeteit csodálhatjuk meg.
5. kincs: Nyír-tó, ahol a bazalt kőtálban huminsavas feketés víz csillog; zsombékokkal, vadkacsákkal, virágokkal ékesítve.
6. kincs: bazaltkarszt, az erdő hepe-hupás bazalt térszínén, az éltető esők után „Ezer Tó Országán” kelünk át! Csak süssön a Nap, hogy csilloghassanak!
7. kincs: a Torma-rét víznyelői, itt lépjük át a bazalt és a  mészkő kőzettani határát, és rengeteg víz teszi gyönyörűvé!
8. kincs: az Öreg-köves-víznyelőbarlang, amit az oldódás mellett „kavicsos smirgli” is tágít, és több kisebb barlang is található a környékén (ezeket a barlangászokon kívül nem sok „civil” fedezi fel).
9. kincs: Az Úrkút felett magasodó, még mindig tiszta és érintetlen „Köves-tábla”, öregségükben is erős, jószágnak árnyat adó delelőfákkal, jámbor marhacsordával és megindítóan szép tücsökciripeléssel.

sj 20230520 04 700

sj 20230520 02 700

Találkozási hely: Úrkút, Május 1. tér, gyógyszertár előtti parkoló
GPS: 47.082328, 17.644453 TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. május 20. (szombat), 09:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): TÉRKÉP ITT
Geotúra hossza: 22 km
Geotúra várható időtartama: 10 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, felnőtt 2000 Ft/fő; gyermek 1000 Ft/fő
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy  e-mailen
Jelentkezési határidő:
a túrát megelőző napon, 2023. május 19. (péntek) 16:00 óráig.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő, innivaló, ennivaló. Javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu | Hajó: bahart.hu

 

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012