Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Téltemetős, tányérfenyős geotúra a Várpalotai homokbánya természetvédelmi terület látogatásával

Programunk első részében szóra bírjuk az 1954-ben védetté nyilvánított Várpalotai homokbánya természetvédelmi terület (egykori Szabó-bánya) falának rendkívül látványos homok rétegeit, melyek egy 16 millió évvel ezelőtti szubtrópusi deltavidék élettől nyüzsgő világáról mesélnek.
Innen néhány perces autózást követően éppen csak egy hangyabokányit átlépjük a Bakony–Balaton Geopark határát. Az egykori malmairól híres Pétfürdő mára újra gyönyörű, a budapesti Városligetet idéző központjából indulunk a geotúrára, melyen egy rendkívül izgalmas időutazást tehetünk a második világháború alatt hadi üzemként működő, majd a szocializmus után jelentősen átalakult Péti Nitrogénművek és hányattatott sorsában vele osztozó Pétfürdő megmaradt emlékei között. Magunk mögött hagyva az épített környezetet változatos összetételű, rejtett források nyomába eredünk, és fény derül arra is, miért fakad a környéken ennyi „óriás forrás”.

sj 20230218 02 700

sj 20220226 01 700

sj 20220226 03 700

A Péti-víz mocsarai fölött kanyargó hegyoldalban két különböző arculatú mészkő és dolomit bányát is útba ejtünk, miközben egyik ámulatból a másikba esünk, ahogy egyre szélesebben tárul elénk tágul a Bakony látványa.
Miután oldalról megnéztük az ementáli sajtra emlékeztető sziklaóriásokat, egy festői völgyben felkapaszkodunk a gerincre, ahol fűrészfog-szerűen a táj fölé meredő kilátó pontok sorát hódítjuk meg, melyek közül a leglátványosabban, legmerészebben függ ég és föld között a Doktor-szikla. Egy vadregényes vízmosásban térünk vissza Pétfürdőre, ahol még egy meglepetés vár minket.

sj 20220226 02 700

Találkozási hely: Várpalotai homokbánya TT bejárata, Várpalota, Gagarin utca 3.
GPS: 47.191127, 18.132983  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2023. február 18., szombat, 10:00 óra
Geotúra hossza: 9 km 
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra útvonala TÉRKÉPEN
Geotúra jellege: térítéses: 1500 Ft/felnőtt; 800 Ft/gyerek
Előzetes jelentkezés: szükséges, a túra időpontját megelőző nap (2023.02.17. péntek) 16:00 óráig, módja: telefonon vagy e-mailen

A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni, mely minimum 10 jelentkezése esetén indul!

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, geotúra-vezető,
tel.: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt.
Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a  túravezetőnek.

Köszönjük!

 Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012