Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Barlangleső geotúra az Ördög-árokban – BETELT!

 

Március a barlangok hónapja, ezen alkalomból a geoparkunkat alapító és fenntartó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „barlangolós” geotúra-sorozatot indít, amelyen kevésbé ismert, de szabadon látogatható barlangokat is megsimerhetsz.
A geotúra különlegessége, hogy csaknem teljes nyomvonala egy időszakos patakmederben halad, nem érintve ember által kialakított ösvényt. Bakonyoszlop felől az Ördög-árok leglátványosabb szakaszát járjuk végig oda-vissza.

sj 20220326 01 700

Az összesen kilenc km hosszú szurdokjárás felejthetetlen élmény, a vissza vezető úton is az újdonság erejével hat. Az „idő országútján” járva vallatóra fogjuk a lábunk előtt heverő apró kavicsokat és tisztelettel fordítjuk le a magunk nyelvére a fölénk magasodó, és a mederbe zuhant sziklaóriások kőbe vésett üzenetét. Általuk elevenednek meg a magunk mögött hagyott 200 millió év tengerelöntései, a hullámok ostromolta sziklás tengerpartok világa, a kavicsteregető folyók által töltögetett sziget, a mélyben növekvő barlangok, és a mai időszakos vízmosás ősének elszánt küzdelmei az emelkedő térszínnel.

sj 20220326 02 700

Az emberiség földtörténeti mércével mérve fiatal pillanatát, a bauxit és barnaszén bányászat letűnt világát is számos tárgyi emlék képviseli a szurdokban és környékén. A barlangos felhozatal is pazar: a völgy teljes hosszában mintegy 50 db kisebb-nagyobb barlangüreget tár fel, melyek közül a leglátványosabba, a túra csúcspontját képező Sűrű-hegyi Ördög-likba az Ördög-gát leküzdése után mi is bebújunk. A völgy legjobban karsztosodott részén kialakult, kevesek által ismert, összetett fejlődésű, hármomszintes barlang igazi csemege természetjáróknak, barlangászoknak és geológusoknak egyaránt!

sj 20220326 03 700

Találkozási hely: Bakonyoszlop, Keresztelő Szent János templom melletti parkoló
GPS:
 47.344410, 17.922948  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. március 27. (vasárnap), 10:00 óra
Geotúra hossza: 9 km
Geotúra várható időtartama: 5–6 óra
Útvonal, látnivalók: kattints a TÉRKÉPRE
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 1500 Ft, gyerek 800 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. március 26. (szombat) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012