Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Évmilliók a kulcslyukon keresztül: geotúra Dörgicséről őslény-simogatással

A geotúra igen változatos látnivalókat kínál: négy Árpád-kori templomot, egy látványos triász időszaki sziklafalat, ördögszántást, vulkáni krátert... Szó lesz gályarab lelkészekről és gőgös kegyurakról, évmilliókkal ezelőtti tengerekről, heves vulkánkitörésekről. A túravezető hátizsákjában ott lesz néhány eredeti ősmaradvány is, amelyeket majd kézbe vehetünk.

li 20220226 03 700

A templomok elmesélik, hogyan terjed el a kereszténység a Balatonnál, hogy milyen megoldásokat kellett alkalmazni a templomok építésénél az uraságok miatt, és hogy mi a kapcsolat a papok beiktatása és a nyugati demokrácia születése között. Megemlékezünk egy dörgicsei lelkészről (és társairól) is, akik miatt majdnem tengeri csatára került sor Nápoly mellett a 17. században. A faluból kiérve a Kő-völgyben megnézzük a környék legszebb triász időszaki szikláját, valamint a tetején az ördögszántást.

li 20220226 02 700

A Halom-hegyen besétálunk egy egykori vulkán kráterébe, majd a kilátóból is megnézzük a Balaton-felvidék jellegzetes hegyeit.  „A medve nem játék”  mondják a székelyek. Tudtad, hogy a birka sem? Bár látszólag szelídek, a történelem során többször is súlyos veszélybe sodorták az embereket. Az egyik ilyen esetre a reformkorban került sor. A többit – a gazdálkodás néhány más jellemzőjével együtt – majd a túrán... A Balázs-templomtól (amely sokak szerint az egyik legszebb Árpád-kori romtemplom a Balaton-felvidéken) immár vissza, Dörgicse felé sétálva még választ keresünk arra, mit keres egy tó a hegytetőn.

li 20220226 01 700

Találkozási hely: Dörgicse, Boldogasszony templomrom
GPS:
 46.914962, 17.727359  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. február 26. (szombat), 10:00 óra
Geotúra hossza: 14 km
Geotúra várható időtartama: 5–6 óra
Útvonal, látnivalók: Alsódörgicse, Boldogasszony templomrom – Szent Péter templom – Kővölgy – Kisdörgicse, templomrom – Halom-hegy – Szent Balázs-templom – Füzesi-tó – Alsódörgicse
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj 2000 Ft.
Előzetes jelentkezés: ajánlott, de nem feltétel: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. február 25. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Lóczy István, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 576 6204
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
honlap: www.loczy.hu

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre.


Köszönjük!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

BakonyBalaton Geopark Partner logo

 

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012