Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Malmok völgye geotúra a Bondoróra

A geotúra-sorozatunk következő alkalmával a Művészetek Völgye kimeríthetetlen kincsesládájának újabb „fiókját nyitjuk ki” Kapolcs és Monostorapáti között. A geotúra első szakaszában az Eger-vízre felfűzött további malmokat vesszük szemügyre közvetlen közelről.

sj 20220123 03 700

A Sándor-malomnál olyan részleteket is megtudhatunk és megláthatunk a malmok letűnt világáról, amire csak „itt és most” nyílik lehetőség. Nem kevesebbet tartogat ez az alkalom, mint utazást a múltba, a még meglévő utolsó tárgyi és az egyik utolsó molnár unokájának személyes emlékei között.
A második túraszakasz más jellegű, de nem kevésbé különleges csemegékkel indul: a Mázas-kút festői környezetből érkező bővizű, kristálytiszta forrása, és két kuriózum számba menő kőzet látványos találkozása egy gyönyörű sziklafalban, ami mellett sokszor elmegyünk gépkocsival, anélkül, hogy észrevennénk.
A Bakony–Balaton-felvidék vulkáni terület legfiatalabb vulkánjára, a Bondoróra nem ember, hanem a víz által kialakított úton jutunk fel, így olyan dolgokat is megcsodálhatunk, amiket csak a járatlan utak követői élvezhetnek! Csavarodott fák erdeje, lösz szakadék, hatalmas ásványoktól ékeskedő kőhordás és még számos szépség esik útba a Bondoró rejtett kincsei közül. Az egykori vulkán bazaltsapkája alatt feketén ásító Pokol-lik valóban út a mélység és a múlt titkai közé. Érdekes kialakulását, egykori használóit és felfedezését is megidézzük a zseblámpák fényében.

sj 20220123 01 700

Néprajzi túraszakaszunk a Fényes-hegyi pincesoron vezet keresztül, mely fölött egy felhagyott bazaltbánya hatalmas udvara magasodik.
Tarts velünk erre a rejtett különlegességeket feltáró „Malmok Völgye” túrára!

sj 20220123 02 700

Találkozási hely: Kapolcs, Mezriczky-malom parkolója
GPS:
 46.950196, 17.599084  TÉRKÉP ITT
Geotúra dátuma és időpontja: 2022. január 23. (vasárnap), 9:00 óra
Geotúra hossza: 5 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 1500 Ft, gyerek 800 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2022. január 22. (szombat) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul! A túrára maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérünk, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük jelezd a programot vezető kollégának, túravezetőnek.

Köszönjük!


Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012