Eseménynaptár

Előző hónap Előző nap Következő nap Következő hónap
Év szerint Hónap szerint Hét szerint Nézd a mai napot Keresés Ugrás a hónaphoz

Herendi geotúra

Sok tekintetben újszerű, kalandozó geotúrára várjuk azokat, akik vállalják, hogy nekivágnak járatlan ösvényeknek, és akik kedvüket lelik abban, hogy rejtett titkok nyomába erednek. Utunk több szakaszán feladjuk a jelzett turistaút kényelmét egy kis kalandért, és azért, hogy többet láthassunk. A természetes ösvény, amit be fogunk járni, kezdetben a Déli-Bakonyból a Magas-Bakonyba átvezető Aranyos-patak medre mentén, majd szikla kibúvások alkotta gerincen vezet az erdő mélyén.

sj 20211218 03 700

Herendtől néhány percre egy eredeti szépségében megőrzött fás legelő mellett veszünk búcsút autóinktól, hogy néhány órára elfelejtsük a civilizációt. A Vejem-kő különleges hangulatú, felhagyott kőfejtőjében, képzeletben elmerülünk a kréta időszaki tengerben, melynek kővé vált élővilágával, kézzel fogható, valóságos kapcsolatba kerülhetünk és bizarr formákat fedezhetünk fel a sziklákban. Az Aranyos-patak medrét követve hatalmas gömbölyűre formált, változatos színű és mintázatú kavicsokra bukkanunk: kezünkbe foghatjuk az óriásivá nőtt egysejtűeket, melyek Szent László pénze néven vonultak be több nemzet mondavilágába és vörös jáspisokat, barna májopálokat tarthatunk az erdőbe beszűrődő napfény felé.

sj 20211218 01 700

A Prédikálószék nevű, különleges formájú, monumentális sziklacsoportja mellett meghajolhatunk a természet szobrászművészete előtt, és egy rendkívül izgalmas ősföldrajzi eseménysort eleveníthetünk meg, melyhez pazar színek és izgalmas rajzolatú ősmaradványok tartoznak. Visszafelé a kényelmes, jelzett turistaúton sétálva, aki nyitott rá, meghallgathat egy-két gondolatot a hazai, földtani természetvédelem napjainkban zajló előrelépéseiről, és mindannyiunk cselekvő felelősségéről, hogy mindezt a gazdagságot megőrizzük a következő nemzedékek számára. Geotúránk zárásaként megcsodálhatjuk az egykori legelőerdő faóriásait, melyek közül talán az út mellett őrt álló, ősöreg bükkfa ikrek a legtiszteletreméltóbbak.
A getúrához semmilyen különleges képesség és felszerelés nem szükséges, csak kíváncsiság és kalandvágy! Festői szépségű patakmeder, érintetlen erdő, fenséges sziklák, letűnt tengerek gazdag kőbe zárt élővilága fogadja azokat, akik veszik a bátorságot, hogy ismeretlen világokba elmerüljenek!

sj 20211218 02 700

Találkozási hely: Porcelanium - Herendi Porcelánmanufaktúra Látogatóközpont parkolója
GPS:
 47.130813, 17.752559  Térkép itt
Geotúra dátuma és időpontja: 2021. december 18. (szombat), 10:00 óra
Útvonal (főbb érintett látnivalók): Herend– Vejem-kő – Aranyos-patak – Prédikálószék – Herend
Geotúra hossza: 6 km
Geotúra várható időtartama: 5 óra
Geotúra nehézsége: közepes
Geotúra jellege: térítéses, részvételi díj(ak): felnőtt 850 Ft, gyerek 400 Ft.
Előzetes jelentkezés: szükséges, módja: telefonon vagy e-mailen mobilszám és e-mail cím megadásával!
Jelentkezési határidő: a túrát megelőző nap, 2021. december 17. (péntek) 16:00 óráig

Geotúra-vezető neve és elérhetőségei:
Sárdy Julianna, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai munkatársa, geotúra-vezető
mobiltelefonszám: +36 30 491 0061
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet és túracipő (zárt, kirándulásra alkalmas, bejáratott, kényelmes, lehetőleg vízálló cipő), innivaló, ennivaló; javasolt: fényképezőgép, távcső.

A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul és maximum 30 főt tudunk fogadni.

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Javasoljuk, hogy a program előtt érdeklődj a honlapunkon, illetve a megadott elérhetőségeken! A programon mindenki saját felelősségére vesz részt. Kérjük, hogy a megadott indulási időpont előtt 10 perccel érkezz a helyszínre. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a program során készült fotókat felhasználja kommunikációjában, nyomtatott és online felületeken egyaránt. Amennyiben nem szeretnél a képeken szerepelni, kérjük, jelezd a túravezetőnek.

Köszönjük!

Ez a geotúránk csoportok számára egész éven át megrendelhető!

Kérünk, amennyiben van rá módod közösségi közlekedéssel gyere a túrára!

 

Online menetrendek az odautazás megszervezéséhez:
Busz: menetrendek.hu | Vasút: mavcsoport.hu

Vissza

JEvents v2.2.7   Copyright © 2006-2012